|
Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
04.06.2008, 21:26 | #1 |
Motocykl: RD07
Online: 1 tydzień 6 dni 5 godz 6 min 26 s
|
Przednie zawieszenie
Pany simmeringi w przednim zawieszeniu w RD07 żeby wymienić to sie je jakos wykręca z tym metalowym "kielichem" czy wybija, czy co?
Skończyłem rozbieranie przodu na spuszczeniu oleum wyjęciu sprężyn i odkręceniu śrób trzymających tłoczki amortyzatora jeśli się nie mylę. No te od dołu. ALe lagi nie chca wyjśc z goleni. Wnoskuje że sie zatrzymują na uszczelniaczach. Myslałem że sie je wykręca z tym kielichem w którym siedzą, ale tam żadnego gwintu ani jakiś wpustów na klucz nie widze. TO jak to z tym jest? |
04.06.2008, 21:42 | #2 |
Common Rejli
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
Trza sie pozbyć tych pierścieni Segera, które zapobiegają wysunięciu się simmera i energicznie wyciągać lagę z goleni. Będzie ona uderzać o simmera i za każdym razem lekko go wybijać aż się w końcu podda. To jest moja wiedza z innych motocykli wyjęta, bo lag w AT nie rozbierałem, ale powinno być tak samo. Jak nie to mnie poprawcie.
04.06.2008, 23:26 | #3 |
ReGeNeRaToR
Miasto: Olsztyn
Online: 1 miesiąc 5 dni 16 godz 14 min 46 s
|
dobrze gada dac mu
jest jak piszesz
05.06.2008, 08:24 | #4 |
Online: 1 tydzień 6 dni 5 godz 6 min 26 s
|
Panowie ale ten seger to jest pod simmeringiem? Na simmeringu u mnie nic nie ma. Jakby tam był seger to jasna sprawa że bym zdjął.
|
05.06.2008, 09:06 | #5 |
Common Rejli
|
Patrzę w serwisówkę i widzę, ze mimo harmonijek na lagach w AT sa też uszczelniacze zgrubne. Należy je zdjąć, podważając śrubokrętem czy tępym nożem. Pod nimi jest uszczelniacz właściwy zabezpieczony od góry segerem. 7greg chyba zmieniał uszczelniacze. Ja tylko tyle co w kilku innych motocyklach + wiedza z serwisówki.
05.06.2008, 12:02 | #6 | |
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07a
Galeria: Zdjęcia
Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
Cytat:
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
|
05.06.2008, 13:06 | #7 |
A jeszcze ciekawostkę ostatnio usłyszałem od KTM-owców a propos zawieszenia.
Mówią że po jeżdzeniu po dołach w zawieszeniu jak to ująć wzrasta cisnienie powietrza i powinno się po kazdym ostrzejszym offiku moto na centralkę podnieść przód i odkrecic zaworki celem upuszczenia nadmiaru powietrza. Ja tak zrobiłem bo faktycznie jakoś ostatnio jakoś twardsze zawieszenie było i przy podniesionym przednim kole faktycznie miałem za dużo powietrza w zawieszeniu. Czy to prawda - zweryfikujcie bo nie wiem |
|
05.06.2008, 13:18 | #8 |
Common Rejli
|
Jeśli otworzysz zaworki i wyrównasz ciśnienie z atmosferycznym na w pełni rozprężonych lagach może się zdarzyć, że przy szybkim odciążeniu przedniego koła podczas jazdy usłyszysz głośne wkurzające łupnięcie w lagach. Ja zeruję ciśnienie na kołach. Zarówno jak jeżdżę sam po mieście, jak i przy pełnym załadunku w trasie. Jakoś nie narzekam, geometrię motur trzyma, w zakrętach jeździ. No ale to moje podejście, nie twierdzę że jedyne słuszne.
Spokojnie, ja się ostatnio rozpiłem i mi zacznie szkodzić .
07.06.2008, 16:26 | #9 |
Administrator
|
Babel , wieczny, macie racje po jakimś czasie latania , lagi jakby się samoczynnie pompują i praktycznie afryka pod obciążeniem jednej osoby stała na prawie maksymalnie rozciągniętym przednim zawieszeniu.
Do maksa brakowało ok 3cm. Po spuszczeniu powietrza z lag przy obciążeniu 1 osoby przód stał się bardziej miękki. Do tego poprzedni właściciel wspomniał że są założone mocniejsze sprężyny, dlatego zapewne dopiero pod obciążeniem 200kg lub np 2 osób moja AT płynie po drodze. Jak jadę sam jest sztywnawa. Dlatego nigdy nie pompowałem lag.
AT03 Ostatnio edytowane przez Dzieju : 15.03.2013 o 18:34 |
08.06.2008, 09:02 | #10 |
I zrobiłem jak piszecie działa Jest mięciutki jak kaczuszka
|
|