|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
27.03.2008, 18:39 | #1 |
Miasto: DW
Motocykl: Pyr pyr
Przebieg: dowolny
Galeria: Zdjęcia
Online: 5 miesiące 15 godz 54 min 20 s
|
Odpowietrzanie hamulców
Ponieważ ostatnio rozbebeszyłem całkowicie zaciski, więc przyszedł czas na odpowietrzenia hamulców.
Generalnie rozróżniamy dwa sposoby. Od dołu i od góry. Od tyłu nie ma Bardzo mi przykro. Od dołu polega na wtłaczaniu przez odpowietrznik płynu hamulcowego do czasu, aż w zbiorniczku przestaną lecieć bąbelki. Wygląda to mniej więcej tak Od góry polega na dolewaniu płynu do zbiorniczka i pompowaniu klamką, a na dole patrzymy w wężyk aż będzie leciał sam płyn bez bąbelków. Oczywiście przy pierwszej metodzie należy uważać aby nie wtłaczać powietrza i żeby ze zbiorniczka się nie wylało, a przy drugiej aby cały płyn nie spylił ze zbiorniczka bo dostanie się znowu powietrze do układu i pozamiatane. Parę informacji jest jeszcze tutaj Z tylnym hamulcem działamy analogicznie WAŻNE=========================== W ten sposób NIE należy odpowietrzać hamulców w motocyklach z ABS lub za wspomaganiem np. BMW. Tam jest inna, niezła jazda ================================= Mam jeszcze pytanie techniczne. Czy te przewody hamulcowe są dobrze poprowadzone ? Ostatnio edytowane przez 7Greg : 27.02.2009 o 03:32 |
Tags |
odpowietrzanie hamulców |
|
|