|
Umawianie i propozycje wyjazdów Masz już plan? Nie masz? A może szukasz kompana w podróży? Brak Ci koncepcji na długi weekend, wakacje? Szukasz plecaczka? Nikt nie chce jechać na Elefanta? Tu szukaj bratniej duszy... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
09.11.2015, 10:27 | #1 |
Miasto: Piastów pod Warszawą
Motocykl: Nie mam już AT
Online: 3 tygodni 9 godz 21 min 31 s
|
Linia Arpada
Witam
Jak w tytule, naszła mnie taka myśl... Linia Arpada - sieć fortyfikacji mająca bronić Węgrów przed napaścią ze strony Sowietów. Wybudowana w latach 1943 - 1944, na odcinku około 600km w Karpatach wschodnich. Dziś przebiega przez Słowację, Ukrainę i Rumunię. Zastanawiam się nad przejechaniem jej w lecie 2016. Ktoś może był, coś wie, lub chce być? Ktoś ma jakąś wiedzę o możliwościach jazdy po lasach w ww krajach, pozwoleniach etc... Na razie zbieram informacje, więc każda dawka wiedzy wskazana.
09.11.2015, 20:03 | #2 |
Hej
Linia obrony miała 600 km ale cały system był podzielony na mniejsze formacje obronne. Jeśli szukasz dokładnej lokalizacji poszczególnych obiektów, zerknij do http://en.tracesofwar.com/map/60734/ Co do jazdy po lasach/górach - w Rumunii i Ukrainie bez problemu. Na Słowacji - nie wiem.
|