|
Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
23.09.2010, 23:33 | #1 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD04
Galeria: Zdjęcia
Online: 2 miesiące 3 tygodni 2 dni 5 godz 18 min 56 s
|
WP Extreme 50
Poniewaz jest nas kilku majacych to zawieszenie z przodu zakladam temat, ktory pozwoli wymienic poglady. Ja sie zmagam wlasnie z setupem i cos sie sie moge przypasowac.
Czytam niby to co Samul wrzucil, ale... http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=4738 Napiszcie jak dobieraliscie olej, sprezyny. I co tam mozna ta regulacja wyklikac... Kto to mial u siebie? Adaggio? Pawel? Franz? Kuba?
23.09.2010, 23:42 | #2 |
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Online: 4 miesiące 2 tygodni 13 godz 56 min 0
|
Wyklikać można tłumienie dobicia i odbicia. Przy tak szerokim zakresie regulacji kombinowanie z olejem niema sensu. A dobór sprężyny to akurat najprostsza sprawa.
24.09.2010, 09:52 | #3 |
Stary (P)iernik
Miasto: Świeradów Zdrój
Motocykl: XR400 , XR650L XL600V
Online: 4 miesiące 2 tygodni 6 dni 9 godz 39 min 10 s
|
Wp 50 extreme były montowane do modeli Ktm 400 / 600 i Adventure
Różnią się sprężyną . Jak się kupuje z modelu 400 wiadomo że chodzić nie bedzie bo waga inna. Extreme mam zamontowane w R80 g/s .Nie pracują tak jak bym sobie życzył. Też czeka mnie zabawa ze sprężynami. W Trampku mam Marzocchi Magnum 50. Nie dobierałem spręzyn itp. ale magik to zrobił pierwsza klasa Magnum zdecydowanie pracują mi lepiej niż Extreme.
25.09.2010, 10:58 | #4 |
Miasto: Częstochowa
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 3 tygodni 4 godz 47 min 14 s
|
Jestem!
mam u siebie- chwalę sobie. Pozwoliło na zwiększenie sprawności terenowej i miejsko/krawężnikowej.
"Ja się nie ścigam, więc nikt mnie nie dogoni." Ostatnio edytowane przez Kuba : 25.09.2010 o 11:00 |
25.09.2010, 14:16 | #5 |
Zakonserwowany
|
Kiedyś opisywałem tu na forum wszystko co musiałem zrobić aby zawiecha w 100 % była wydajna , nie wiem gdzie to jest . Z tego co pamiętam , największy koszt to było zrobienie nowych odpowiednich sprężyn pod masę moto i jeźdźca , wówczas precyzja działania i regulacji była nie porównywalna do oryginalnych . W tej chwili mam nową koncepcję na zimowe wieczory . Tak w skrócie to mam zamiar do LC8 włożyć silnik od AT , co z tego wyjdzie i jak wyjdzie napiszę . Wszedłem w posiadanie projektu , jeżdżą w IT już dwie takie szt .
25.09.2010, 15:26 | #6 |
|
Tyle, że to nie będzie już ani afryczka ani kat
Mimo wszystko ciekaw jestem wyniku.
25.09.2010, 18:01 | #7 |
Zakonserwowany
|
Ano pewnie i nie będzie . Dlaczego akurat wybrałem taką opcję ?
Mógłbym jutro postawić w garażu każdy motocykl niby turystyczny , jednak jak na moje potrzeby i kierunki gdzie w najbliższym czasie chciałbym pojechać , nie znalazłem odpowiedniego po za LC8 najlepiej w wersji R , jest to jedyne moto spełniające moje wymagania , ale…….. , no właśnie przez to „ale” , nie chciał bym zostać gdzieś w czarnej dupie , bez możliwości jego naprawy i pewnie bym się wkurwił jak by mi padło moto za 50 klocków . Jednostka napędowa to niepodważalny atut całej Africi , miałem kilka AT i nigdy problemów silnikowych nie zauważyłem , regularnym serwis i dzida , to wszystko co trzeba tam robić . Zawieszenie z pełną opcją regulacji to podstawowy argument dla mnie , a w LC8 jest optymalnie zestrojone , planując trasę której 70 % biegnie po bezdrożach , piachu , kamieniach i błocie . Dobry moment obrotowy i manetkę zawsze gotową na reakcję uzyskam stosując odpowiednie przełożenie nawet w silniku o mocy 60 KM . W XRV Rally to optymalne na jazdę w terenie znalazłem stosując 16 54 , gdzie na każdym biegu , redukując raz w dół nie brakowało mi mocy . Można bawić się z przeróbkami i adaptacją różnych zawieszeń do AT , jednak , koszty takich operacji nie są do przewidzenia i policzenia , oczywiście wystarczy karta kredytowa i kurier przywiezie mi za 5000 euro z małym kawałkiem cały komplet + koła , 2 godz roboty i mam wszystko co mi potrzeba . Jak nie wiadomo o co chodzi , to chodzi zawsze o kasę .
25.09.2010, 20:47 | #8 |
|
Krzyżując Afri z Katem, prawie zawsze wychodzi moto lepsze od afry - jeśli robi się to z głową. Żeby wyszło lepsze od Kata trzeba mieć już naprawdę łeb i doświadczenie.
Ja bym się tego nie podjął bo bardziej ufam katowi niż gdybym miał sam stworzyć taką hybrydę. A Tobie życzę powodzenia, to może się udać
26.09.2010, 18:04 | #9 |
Stary (P)iernik
Miasto: Świeradów Zdrój
Motocykl: XR400 , XR650L XL600V
Online: 4 miesiące 2 tygodni 6 dni 9 godz 39 min 10 s
|
A nie lepiej KTM 640 nowsza wersja zawieszenia + silnik Transalpa?
Zmieściłby się w 165kg ( KTM ma 158) Jak iść to na całość . Silnik Trampka można zrobić na 60 KM lub 65 ,ale ze wzrostem stopnia sprężania.
26.09.2010, 18:56 | #10 |
22.10.2006, DTN :)
Miasto: Kąty Wrocławskie
Motocykl: RD07
Przebieg: IIszlif
Galeria: Zdjęcia
Online: 7 miesiące 3 tygodni 2 dni 15 godz 53 min 10 s
|
O kurde... własnie dzisiaj wcześniej w poalkoholowym zamęcie w głowie mi wpadł pomysł na wrzucenie silnika afri/trampka do lcl4 adwęczura. Ciekawe czy to wykonalne... czy jest tam na tyle miejsca, czy da się przerzucić zabierak an drugą stronę itp... czy miałoby to sens.