|
Kwestie różne, ale podróżne. Jak nic z powyższego o podróżowaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
01.10.2024, 02:19 | #1 |
[P] Oszustwa karciane w podróży (karty kredytowe/płatnicze)
Nie wiem czy w dobrym miejscu ale tu napisze.
Otóż ostatnio rezerwowałem 2 noclegi w Tajlandii i do rezerwacji należało podać dane karty kredytowej co też uczyniłem. W jednym z miejsc ( drogim) po 48h pobrano mi 30% kwoty noclegu co było zgodne z ich regulaminem dla potwierdzenia rezerwacji a resztę mają pobrać na 10dni przed przyjazdem. W drugim z miejsc ( tanim) nie pobierają żadnej zaliczki na poczet rezerwacji- płatność ma być pobrana na 1 dzień przed przyjazdem. Po 4 dniach pojawiło się dziwne obciążenie mojej karty w jakimś sklepie w USA na drobną kwote 0,75$. W kolejnym dniu nastąpiło sprawdzenie ważności mojej karty już z innego miejsca ( nie ma danych lokalizacji poza nazwą sklepu) bez pobrania opłaty. W kolejnym dniu nastąpiła próba obciążenia karty już z kolejnego sklepu na ponad 500USD. Całe szczęście karta to był prepaid Revoluta i po pierwszym pobraniu tych 0,75$ szybko oczyściłem konto z kasy wiec nie mieli co pobierać. Teraz pyt. czy ktoś sie spotkał z takimi oszustwami i jak sie przed nimi zabezpieczyć Oczywiście zablokować trzeba tę kartę to wiadomka ale problem jest, że jest nią dokonane 2 rezerwacje wiec co jeśli nie bedą mogli z niej pobrac kasy Może jakiś tutorial jest na temat kart kredytowych abym mógł powiekszyć swoja wiedze np. nie wiedziałem że zdalnie można sprawdzić czy i do kiedy karta kredytowa jest ważna nie pobierając z niej opłaty. |
|