![]() |
|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2010
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 4 dni 8 godz 3 min 5 s
|
![]()
Cześć
W świetle najnowszych akcji ambasady tadżyckiej z Berlina (wydając wizę nie dodają pozwolenia na GBAO, odsyłając ewentualnie do Duszanbe) mam pytanie czy można tę pieczątkę zdobyć w tadżyckim 'czymś' w Biszkeku lub w Osz? Lub chociaż w Murghrabie? Marszrutę mamy taką, że w zasadzie nie chcieliśmy zbacząć aż do Duszanbe. I dodatkowe pytanie: Jak z dojazdem z Osh w Kirgizji do Chojdżaru w Tadżykistanie? Doczytałem, z jest tam otwarte obecnie jakieś jedno przejście graniczne dla nielokalnych obcokrajowców, ale patrząc po mapie, to tam po drodze jeszcze w Kirgistanie są jakieś enklawy uzbeckie. Jak to przejechać? Trzeba mieć wizę uzbecką? Bo jak nie tamtędy - to jak jadąc z Kirgizji dojechać do Duszanbe nie mając pozwolenia na GBAO? Jakoś nie widzę alternatyw.... Pzdr L. Ostatnio edytowane przez lecchu : 10.06.2014 o 22:11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2008
Miasto: Bielsko - Biała
Motocykl: dr650se
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 1 godz 20 min 44 s
|
![]()
Dołem owszem można przejechać, ale trzeba uważać żeby nie zabłądzić. Przejścia są nawet 2. Ja zabłądziłem co poskutkowało aresztem za naruszenie granicy. Drogi nieoznakowane, warto zapytać miejscowych. W sprawie GBAO pytaj Sambora albo Elwóda, może oni coś czają, włóczą się tam stale.
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2008
Motocykl: RD03
![]() Online: 1 tydzień 6 dni 3 godz 21 min 39 s
|
![]()
w Murghabie chyba można było dostać
i w Duszanbe też |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
|
![]()
Najchętniej w ogóle bym nie jechał do Duszanbe. Jedziemy od góry, od Kirgizji, najfajowiej byłoby po prostu wjechać w Pamir i pokrecić się tylko po nim. Do Duszanbe z Osh przez Chojdżar to dodatkowe pięć dni pewniekiem (dwa dni dojazd, dzień na pieczatkę, dwa dni do Khorogu). Te pięć dni to zdecydowanie wolałbym spędzić włócząc się po Pamirze... a nawet nie tyle, żeby się włóczyć, ale nawet tępo gapić na pejzaż (który przepiękny jest okrutnie). A tak - zmarnować pięć dni dla jednej pieczątki - to szkoda by było, potem czas by nam się przykurczył na resztę GBAO (ja już raz przepyciłem tak Pamir nieco, nie zatrzymując się za wiele; bardzo nie chciałbym ponownie popełniać tego błędu).
Dlatego najlepiej byłoby mi załatwić pieczęć w Biszkeku lub (nawet lepiej) w Osh. @Elwood "Masz otwarte przejście graniczne Osz - Andiżan" - ale to przeca przejście Kirgizja-Uzbekistan. Ja pytam o dojazd północą z Kirgizji (osh) do Tadżikistanu (Chojdżaru i dalej do Duszanbe). Przeca inaczej bez pozwolenia na GBAO to nie mam jak (oczywiście oficjalnie) wjechać do Tadżikistanu. @Lupus Co to znaczy "dołem"? Dołem czego? Chodzi o to, żeby te enklawy uzbeckie brać od południa, a nie od północy? @Kajman Dzięki za info... ale nie wygladasz na przekonanego z tym o Murghrabie ![]() Pzdr L. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2008
Miasto: Bielsko - Biała
Motocykl: dr650se
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 1 godz 20 min 44 s
|
![]()
Ale jajca, dołem znaczy poniżej granic z Uzb i Tadż, tak na mapie
![]()
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD04
![]() Online: 2 miesiące 3 tygodni 2 dni 7 godz 30 min 48 s
|
![]()
Omijanie uzbeckich enklaw w zalaczniku.
![]() |
#7 |
|
![]()
A ten cały OVIR w Duszanbe (w którym mozna zdobyć pozwolenie na GBAO) to tutaj?:
N38.57126, E068.79722 koordynaty znalazłem tutaj: link Pzdr L. Ostatnio edytowane przez lecchu : 24.06.2014 o 12:07 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Kraków/Brzozów/Gdańsk/Zabrze
Motocykl: RD07a/1190r
![]() Online: 11 miesiące 6 dni 20 godz 1 min 29 s
|
![]()
Nas odsyłali do różnych urzędów i w końcu pozwolenia na GBAO załatwiliśmy gdzieś tutaj (+/- 1.5km na południe)
Nie pamiętam dokładnie ulicy ale urząd znajduje się w 2 piętrowym bloku. Ludzie na pewno będą wiedzieli na miejscu (wjazd od strony rzeki). PS. Tak było w 2009 Ostatnio edytowane przez czosnek : 23.06.2014 o 22:29 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
|
![]()
Czosnek, wielkie dzięki za namiary, już je sobie wpisałem do GPS-a...
...ale jak się przygladam w GoogleMaps-ach - to chyba nie jest jeszcze ten taki mityczny wieżowiec, w którego parterowych okienkach ma się niby znajdować urzad wydający permity na GBAO, a który to jest wskazywany przez lufę czołgu osadzonego na jakims rondzie. A taki opis znajduję najczęściej w sieciowych relacjach ![]() ![]() Dlatego nadal przyjmę każdą ilość koordynat na urzędy w Duszanbe potencjalnie wydające pozwolenie na GBAO, jakie w swej szczodrobliwości zechcecie mi podarować ![]() Pzdr L. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Kraków/Brzozów/Gdańsk/Zabrze
Motocykl: RD07a/1190r
![]() Online: 11 miesiące 6 dni 20 godz 1 min 29 s
|
![]()
To jest dokładnie to o czym piszesz. Lufa czołgu wskazuje kierunek jazdy na most
![]() Okienka urzędu wychodzą bezpośrednio na ulicę (może faktycznie to wieżowiec, nie pamiętam) Czołg Ps. Opis naszych walk z OWIREM http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=3783&page=8 Ostatnio edytowane przez czosnek : 26.06.2014 o 15:03 |
![]() |
![]() |