24.03.2013, 22:43 | #1 |
Miasto: Kraków
Online: 2 dni 15 godz 7 min 39 s
|
Ale Sajgon... Ho Chi Min trail z północy na południe [Wietnam, 2013]
Mapka orientacyjna tu: http://goo.gl/maps/PbWeP
Kilka tygodni temu wylądowałam w Hanoi z zamiarem wypożyczenia motka i przejechania do Sajgonu. Przyznam że mój entuzjazm spadał proporcjonalnie do wzrostu niepokoju, kiedy na miejscu zobaczyłam ruch drogowy... Przez dwa dni zwiedzałam miasto i szukałam sprzętu próbując wykminić tu jakieś reguły. Z perspektywy pieszego reguły są 2: 1. Oni mają pierwszeństwo 2. Jak już wejdziesz na drogę - nie zatrzymuj się. Keep moving, jakoś Cię ominą. Jeśli się zatrzymasz - tracą orientację, zupełnie się nie spodziewają tego, więc mogą mnie rozjechać bo źle sobie po prostu wymierzą gdzie będę za 2 sekundy. W gęstwinie sędziwych mopetów pod szyldem Motorbike for rent znalazłam żółte cudo, prawie nowe Honda WH 125 - ustrojstwo na rynki azjatyckie. Czterosuw z prawie 10 litrowym bakiem zapowiadał zawrotne prędkości, ponadprzeciętny zasięg i wygodę jazdy Kontrakt podpisany. Razem z motkiem dostałam kask (prawdziwy, z szybką, mapę (raczej orientacyjną) oraz zestaw części na wszelki słuczaj. Przy wyjeździe z Hanoi zapięłam oczy na około głowy. Mijałam zderzające się mopety i takie co się przewróciły z powodu przeładowania, no i motki spychane na pobocze przez wyprzedzające się na trzeciego ciężarówki. Hmmm, jakiś niefart do widoków? Za to poza miastem - widoki całkiem inne. Niekończące się pola ryżowe... ... i nieprzebrane bogactwo zastosowań transportowych skutera: Pierwsze wnioski i obserwacje: -Reguły istnieją, tylko inne. -Bez maski ani rusz, bo zabije mnie kurz -Moje światło długie jest krótkie i intensywne, a krótkie jest długie i prawie nie świeci. -Światła w pojazdach po zmroku są opcją a nie obowiązkiem. -A na drodze w kompletnych ciemnościach mogą stać sobie wodne bawoły i nie noszą odblasków... Hanka _________________________________ Ani drogi do nieba, ani bramy do ziemi. Ostatnio edytowane przez JARU : 25.03.2013 o 00:29 Powód: dodaję miejsce i termin wyjazdu |
|
|