|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
14.03.2009, 19:05 | #1 |
Miasto: Częstochowa
Motocykl: RD07a
Przebieg: 53kkm
Galeria: Zdjęcia
Online: 4 dni 21 godz 57 min 6 s
|
Dookoła Morza czarnego
Koledzy w lipcu planujemy na trzech motorkach zrobic koło dookoła Morza Czarnego, wprawdzie my dysponujemy sprzetami typowo szosowymi: Drag Star, Maruder ale w zwiazku z tym że na tym forum jest najwięcej doświadczonych podróżników do których my również chcemy dołączyć ( za rok chcemy wymienić na Afri lub Transalpy ) to chcemy was zapytac o kilka rzeczy:
- Wizy na ile wcześniej przed wyjazdem trzeba starać się o wizy Gruzja, Rosja , Ukraina - Ile te wizy sa ważne czyli ile można spędzić w jednym kraju, czy ewentualnie mozna do jednego kraju wjechac dwa razy - I chyba to najważniejsze od ktorego należałoby zacząć czy nasze motorki dadzą radę, czy warunki drogowe pozwalają aby trzymac się praktycznie caly czas dróg asfaltowych ewentualnie zblizonych do nich? Z góry wielkie dzieki za wszelkie info |
14.03.2009, 21:29 | #2 |
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
Witam,
Granica drogowa Rosja Gruzja nie istenieje dla Nas. Tylko prom do Poti z Ua Do Gruzji i Ua nie trzeba wiz. |
16.03.2009, 20:15 | #3 |
tip top
Miasto: Warszawa / Kraków
Motocykl: RD07a
Online: 2 dni 1 godz 55 min 55 s
|
Na granicy PL-UA jako cel wizyty wpiszcie turystyka ( wpisanie tranzyt oznacza limit na pobyt na UA i kończy się haraczem na granicy UA-RUS w przypadku spóźnienia )
17.03.2009, 16:21 | #4 |
Motocykl: RD04
Online: 5 dni 4 godz 14 min 34 s
|
...i jeśli powiesz na granicy, że jedziesz tu tu (chodzi o wyjazd z kraju), to mogą Ci wbić miejsce gdzie masz przekroczyć granicę. Tak jak DrSpławik pisze, jedziesz turystycznie i nie wiesz ile i gdzie będziesz się szwendał.
|
17.03.2009, 16:43 | #5 |
Niepozorny
Miasto: Wiocha na Jurze, bliżej Krakowa niż Częstochowy
Motocykl: Bardzo stara Teresa
Online: 4 tygodni 1 dzień 1 godz 27 min 10 s
|
O przejeździe drogą z Rosji do Gruzji nawet nie ma co myśleć.
Nie puszczą ruscy, nie puszczą ostyńcy, abchazi lub gruzini. Droga Wojenna z Władykałkazu do Tibilisi jest zerwana przez rzekę ( sam widziałem ) i wątpię aby ją ktoś naprawił bo i tak nikt tego przejścia nie przekracza. Z Soczi do Poti pływa tylko kajak ( patrz relację 7grega z Bliskiego Wschodu ). Jedyna opcja to prom z Soczi (Rus) do Trabzonu TR ( nie jst tanio ). Co rok piszę to samo a ludzie i tak sie tam pchają nie wiedzieć czemu...jak mówi Forrest Gump
Moja jest tylko racja bo to Święta Racja. A nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza bo moja racja jest najmojsza i tylko ja ją mam. ( Dzień Świra ) Kocham Łódź Ostatnio edytowane przez Lewar : 17.03.2009 o 17:07 |
18.03.2009, 11:21 | #6 |
Gość
Online: 0
|
Twoja jest twojsza, ale jest też cudzejsza
http://www.buzar.riders.pl/index.php...=118&Itemid=52 - stan na 2008 To wersja Poti - Odessa z zrzutem w Jałcie, w opozycji do Batumi - Soczi http://www.ukrferry.com/ Ostatnio edytowane przez 7Greg : 18.03.2009 o 11:56 |
18.03.2009, 11:56 | #7 | |
Miasto: DW
Motocykl: Pyr pyr
Przebieg: dowolny
Galeria: Zdjęcia
Online: 5 miesiące 15 godz 24 min 23 s
|
Cytat:
Elwood, tym promem to Lewar pływał onegdaj Pewnie sam Ci to powie. Pomijam sens, czy przyjemność tego. Cały sens motocyklistów (nie wiem jak 4x4) jest objechać Morze Czarne na kołach. I tego się nie da. Minimalizując straty, czyli mile morskie, kiedyś pływał większy okręt z Soczi do Poti (teraz już nie), potem w kolejności jest Soczi - Trabzon, a na samym końcu jest Odessa - Poti, bo w tej sytuacji to pół drogi pokonuje się płynąc. A nie o to w tej zabawie chodzi |
|
18.03.2009, 12:45 | #8 |
Gość
Online: 0
|
Myślę, że w tej zabawie jest miejsce na ten właśnie prom. Daje on szansę wjazdu do Gruzji. A Trabzon - Soczi nie. Lądując w Jałcie można wrócić arbatską striełką na płd wschód ile się da.
Rozpocząć od Odessy w stronę Rumunii. Skoro się nie da, to robimy tyle, ile się da. |
18.03.2009, 13:00 | #9 |
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
Stoje właśnie przed wyborem ale u mnie wskazówka kręci się w strone o ktorej mówi 7Greg Stoje na Granicy Turcja - Gruzja. Mam 4 dni powiedzmy na powrót do Wawy. Walić abarot przez Turcje np północnym wybrzeżem. Czy skoczyć do Batumi, miasta rodzinnego Gedewana Aleksandrowicia, i liczyć że prom się pojawi w dniu w którym niby ma być. A potem tłuc się prze UA do Polszy
|
18.03.2009, 14:16 | #10 |
Niepozorny
Miasto: Wiocha na Jurze, bliżej Krakowa niż Częstochowy
Motocykl: Bardzo stara Teresa
Online: 4 tygodni 1 dzień 1 godz 27 min 10 s
|
Zacznijmy od tego, że promy Ukrferry to jednostki TOWAROWE i w zasadzie turystów mają tam gdzie nas boli jak za długo jedziemy.
BYĆ MOŻE czasem taki prom zawinie do Jałty jak ma w tym interes ( 12 wagonów z koniakiem np.) ale ja strawiłem kupę czasu na uzyskaniu takiej informacji i nikt z indagowanych o takim przypadku nie słyszał. Druga sprawa to taka, że wspomniany przez Elwooda Buzar nie objechał M. Czarnego dookoła a tylko pojechał do Gruzji przez TR, nie wpuścili go do Azerbejdżanu i wrócił promem Poti - Odessa. Jednak kawałek tego morza do objechania zostało. Rambo - zdecydowanie wybrałbym opcję lądową bo z Ukrferry nigdy nic nie wiadomo - kiedy do Batumi przypłynie, kiedy i czy w ogóle z niego wypłynie a formalności w Iliczewsku mogą potrwać i dwa dni jak sie ukraińskim celnikom nie spodobasz. Cztery dni to trochę mało bo autostrada wzdłuż M Czarnego w TR ciągnie się tylko do Trabzonu a dalej jest wąska i zatłoczona przez TIRY ,malownicza to prawda, ale tylko dróżka.