|
Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
27.12.2013, 03:27 | #1 |
Miasto: węgorzewo
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 23 godz 7 min 41 s
|
regulacja luzu zaworowego RD01
witam kolegów,mam pytanko odnośnie regulacji luzu zaworowego w rd01. jak pewnie ogólnie wiadomo reguluje się go płytkami podpierającymi takie dynksiki co z kolei podpierają wałki rozrządu. ale co dalej? jak ma się grubość płytki do luzu i jak to ustawić? pierwszy raz to rozebrałem z powodu awarii i teraz nie wiem jak to ogarnąć... proszę o pomoc
|
27.12.2013, 08:44 | #2 |
Zakonserwowany
|
Mierzysz luz przed rozkręceniem , popuszczeniem wałków i zapisujesz pomiar . Następnie popuszczasz wałki lub je demontujesz ( nie wiem jak jest w RD01 czy wystarczy popuścić , czy należy odkręcić aby wyjąć płytki ) wyciągasz płytki i je mierzysz . Dobierasz grubość płytki tak aby osiągnąć poprawny luz zaworowy . Dokręcasz wałki ustawiasz na znaki i mierzysz , kręcisz kilka razy na sucho , bez odpalania i ponownie mierzysz .
27.12.2013, 21:57 | #3 |
Witam,
W RD01 luzy zaworowe są regulowane hydraulicznie, olejem silnikowym. Pewnie Ci siadły hydroregulatory, trzeba je przepłukać. Polecam serwisówkę...
28.12.2013, 00:35 | #4 |
Miasto: węgorzewo
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 23 godz 7 min 41 s
|
kolega kisiel trafił w sedno rzeczywiście hydroregulatory "stały" wyjąłem,przepłukałem najpierw suchą benzyną,potem z olejem a na koniec samym olejem,wszystko jest w jak najlepszym porządku dziękuję kolegom za nieocenioną pomoc
|
|
|