![]() |
|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
Centralny Jarek
![]() Zarejestrowany: Aug 2008
Miasto: Bydgoszcz
Motocykl: RD07, RD07a, RD07a, LC8, LC4, DRZ, K100, XL600LM
![]() Online: 3 miesiące 2 tygodni 6 dni 19 godz 4 min 11 s
|
![]()
Na łączeniu silnika od dołu zauważyłem drobny wyciek oleju. Przed sezonem chce doprowadzić to do porządku.
Po telefonie do salonu Hąda poinformowano mnie jednak, że w AT nie występuje uszczelka na owym łączeniu - hmmm to możliwe ![]() Jak już będę miał to rozgrzebane to napiszcie mi proszę co warto wymienić za jednym zamachem i robotą. Jakieś oringi, uszczelki, zimeringi, bądź łożyska. Silnik pracuje bez zastrzeżeń dodam. Komplet uszczelek na dół silnika w Hądzie to koszt 255zł (bez owej uszczelki na kartery) Ewentualnie gdzie można zakupić w bardziej atrakcyjnych cenach ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() |
![]()
Jak moto chodzi bez zastrzeżeń to nie ruszaj nic
![]() ![]() ![]() Moim zdaniem spróbuj dociągnąc śruby spinające kartery na całym obwodzie są to bodajże M6 z małym łepkiem na klucz 8. Robiłem też tak, że na łączeniu połówek dawałem dobry silikon (np. Wurth) na szerokość ok 1 cm. po uprzednim dokładnym odtłuszczeniu wszystkiego i maskowaniu taśmą,by wyszedł owy ślaczek. Wujek dobra rada radzi....... Pozdrawiam (uje się nie kreskuje)
dakar noir Ostatnio edytowane przez kudlacz : 30.12.2008 o 21:54 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Wrocławia na wschód bardziej
Motocykl: RD03, RD04, 2xRD07, RD07A
Przebieg: okrutny
![]() Online: 1 dzień 1 godz 20 min 51 s
|
![]() Cytat:
jak Cię nie stać na uszczelki z Hondy to kup zamienniki np.Athena są trochę tańsze, "By sie dostać do połówek musisz zdjąc obie głowice, cylindry itp. więc oprócz zestawu kompletnego uszczelek bedziesz musał robić planowanie głowic" a na -uj planowanie głowic ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() " A gdzie wał "wyleci" , cała skrzynia ![]() "Moim zdaniem spróbuj dociągnąc śruby spinające kartery na całym obwodzie są to bodajże M6 z małym łepkiem na klucz 8. " - bodajże tak ale jest też parę większych śrub i ważniejszych myślałem że wytrzymam do końca roku, no ale nie udało się, ja wiem że w internecie kupa bzdur jest, dlatego już od dłuższego czasu nie czytam działu technicznego, ale teraz już nie wytrzymałem P.S. i wszystkiego najlepszego w Nowym 2009 Roku howk
![]() |
![]() |
#4 |
![]() |
![]()
Przepraszam, że kogokolwiek uraziłem moim postem. Ale za rozbawienie należy sie conajmniej browar...................................na najebkę pewnie nie zasłużyłem
![]() P.S. Izi nie widzę propozycji z twojej strony rozwiązania problemu dla Jarka AT
![]() |
#5 |
![]() |
![]()
Izi z tym wałem co wylata to nie rób sobie jaj !! Do ustawiania luzu na wale i skrzyni biegów jest potrzebny specjalny program komputerowy (cena około 250 ojro)
Wiesz no w ostateczności można to zrobić inaczej bez programu , ale to nie będzie koszernie. P.S. Ja również wszystkiego najlepszego życzę w Nowym 2009 Roku |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Wrocławia na wschód bardziej
Motocykl: RD03, RD04, 2xRD07, RD07A
Przebieg: okrutny
![]() Online: 1 dzień 1 godz 20 min 51 s
|
![]()
rozwiązanie jest jedno,
wyciek ten to pewnie ze 20ml oleju na dwa sezony, ja to bym dolał i jeździł dalej a nie pchał się w koszty uszczelki za ok 250, robocizna za 500-800 a i coś jeszcze spierdolić można
![]() |
#7 |
![]() |
![]()
Dokładnie !!! Z racji tylko samego pocenia na połówkach nie watro w takie koszty wchodzić co innego jakby trza wałek zdawczy wymieniać i inne cuda to tak
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Centralny Jarek
![]() Zarejestrowany: Aug 2008
Miasto: Bydgoszcz
Motocykl: RD07, RD07a, RD07a, LC8, LC4, DRZ, K100, XL600LM
![]() Online: 3 miesiące 2 tygodni 6 dni 19 godz 4 min 11 s
|
![]()
właśnie poci się troszkę wiecej i te 20ml to po jednodniowej przejezdzce trzeba dolac
sprobuje podjechac do kogos kto ma klucz dynamometryczny i podokrecac i ja również życzę wszystkiego najlepszego w Nowym 2009 Roku |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Uszczelka pokrywy zaworów | 7Greg | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 40 | 04.09.2017 21:01 |
uszczelka pokrywy zaworów | Zoltan | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 13 | 25.12.2012 15:40 |
Uszczelka pokrywy sprzegla | wuja | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 6 | 24.06.2009 02:48 |
uszczelka pod głowice prośba o rady | Vooytas | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 11 | 14.12.2008 11:34 |