|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
20.03.2015, 17:37 | #1 |
Miasto: Bielsko-Biała
Motocykl: zJAWA 350 TS
Online: 5 miesiące 2 dni 15 godz 23 min 57 s
|
Sprzedaż polskiego moto w USA lub Kanadzie
W okazji dzisiejszego zaćmienia przyszedł mi do głowy pewien pomysł na ciekawą podróż na i powoli zderzam ją z rzeczywistością
Cała ekskursja miała by się zakończyć z USA lub Kanadzie sprzedażą motocykla, który jest na polskich blachach i jest moją własnością. Pytanie numer 1 - możliwe jest to do zrobienia na legalu? Pytanie numer 2 - ćwiczył ktoś taki numer? Pytania kolejne - że bez CDP się da to wiem (i do USA i do Kanady - do innych krajów - Ameryka Pd - , które mnie interesują też). Czy do USA i Kanady muszę jakieś dodatkowe ubezpieczanie na moto wykupić. Na Am PD wiem, że trzeba (lub co najmniej zaleca się) Zgłębić muszę kwestię wizy ujłesańskiej czy pozwala na wielokrotne przekraczanie granicy - w moim przypadku potrzeba 2-3 razy. Odpowiedzi na te pytania na pewno poszukam na advrider i unlimited horizon, ale jakby kto wiedział każde info cenne jest.
"Logowanie się na forum jest jak wchodzenie do knajpy za rogiem - zawsze te same mordy przy barze, barman rzuci drwiną a kiblu trochę śmierdzi... Jednak się przychodzi." by Matjas Nie piję alkoholu skażonego....akcyzą. |
20.03.2015, 19:23 | #2 |
Łowcy z Łopola
Miasto: O! Pole...
Motocykl: Szwenduro
Online: 2 miesiące 2 tygodni 11 godz 18 min 31 s
|
W tą stronę będzie ciężko. Na advrider.com czytałem relację gościa, któremu skasowali motocykl ze względu na emisję spalin.
Lepiej w drugą stronę - polecieć do US, kupić motocykl, objechać nim co się da, sprzedać. |
20.03.2015, 20:23 | #3 |
Miasto: mielec
Motocykl: pilnie sprzedam
Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 4 godz 50 min 41 s
|
W USA i Kanadzie wymagane ichniejsze ubezpieczenie.
I to jest najwiekszy problem, bo tak ciezko ubezpieczyc pojazd nie bedacy zarejestrowany w USA Ameryka poludniowa-ubezpieczenie niewymagane(przynajmniej w tych krajach, po ktorych ja jezdzilem na moto) Koszt wysylki motocykla do USA i papierologi to +/- $1000 za $3000 kupujesz tam fajna KLR przygotowana do podrozy. Ale kto bogatemu zabroni wysylac motocykl do USA
20.03.2015, 20:29 | #4 |
Miasto: Bielsko-Biała
Motocykl: zJAWA 350 TS
Online: 5 miesiące 2 dni 15 godz 23 min 57 s
|
Też trafiłem na podobną (tą samą historie).
Nie wjechanie za Darien Gap ma coraz więcej plusów...ale wtedy tak jak piszesz kupić sprzęt na miejscu(np jakiegoś KLR-a) - pojeździć tak z pół roku po Ameryce Pd i potem go sprzedać. Wiz nie trzeba - jedynie hiszpański znać, żeby chilijskie papiery zdobyć - ale to akurat tam sie wszędzie przydaje. Z minusów to o Dalton Hgw można zapomnieć. Edyta (po poście Mirmila): Myślałem TA wysłać w jedną stronę korzystając z usług Samobra, pojeździć na msc (Ushuala-Deadhorse) i sprzedać moto (wszystko na polskich numerach)
"Logowanie się na forum jest jak wchodzenie do knajpy za rogiem - zawsze te same mordy przy barze, barman rzuci drwiną a kiblu trochę śmierdzi... Jednak się przychodzi." by Matjas Nie piję alkoholu skażonego....akcyzą. Ostatnio edytowane przez wilq.bb : 20.03.2015 o 20:32 |
20.03.2015, 21:24 | #5 |
Miasto: mielec
Motocykl: pilnie sprzedam
Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 4 godz 50 min 41 s
|
Jak bedziesz wysylal motocykl z Polski w zbiorczym kontenerze, ale Twoj zostanei na miejscu- to moze byc problem z papierologia( bo jeden motocykl zostaje)
Jak chcesz transameryke zaczac z poludnia, to najlepiej kupic motocykl od jakis turystow, ktorzy wlasnie zjechali z polnocy i nie oplaca im sie wysylac motocykla na polnoc... Przez Poludniowa na amerykanskich blachach jezdzisz bez problemu. Przez Polnocna tymbardziej...