|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
15.05.2009, 17:00 | #1 |
Miasto: lublin
Motocykl: RD04
Przebieg: hmm.
Online: 0
|
co jest z hamulcami ?
Witam koledzy. Mam mały problem. Zakupiłem nowe tarcze do mojej Afri zało żyłem na koła razem z nowymi klockami i na pierwszym hamowaniu zaczęło zajebiście bić i skokowo hamować. Oczywiście zareklamowałem owe tarcze(TRW Lucas), zbadali je laserem i mówią że są proste. Zbaraniałem. Co jeszcze ciekawe po założeniu starych tarcz również pojawiłosię bicie. Czy możliwe że uszkodzona jest piasta? Jak macie jakiś pomysł to proszę o pomoc.
|
15.05.2009, 21:58 | #2 |
Wygląda na to , że ktoś prostował tarcze na kole. Jeśli piasta byłaby w porządku nie ma opcji bicia (aż takiego - pomijam błąd w sztuce przykręcania). Spróbuj zakładając tarcze użyć czujnika i przestawiając tarcze o kolejne mocowanie znaleźć korzystne miejsce (min bicie) Jeśli to nie pomoże podkładki z blaszek szczelinomierza albo walenie młotem. Pytanie jest takie: jak wielkie jest to bicie ?- dokładny pomiar nie na "oko" Manual podaje max wartość dopuszczalnego bicia - 0,3mm Walenie młotem tylko w przypadku lekkiej korekty rzędu do 0,10mm
|
|
16.05.2009, 11:22 | #3 |
Miasto: lublin
Motocykl: RD04
Przebieg: hmm.
Online: 0
|
Dzięki za odpowiedż. Czyli sprawa generalnie jest do zrobienia. To z tymi blaszkami to chyba dobry pomysł. Dokładnie zmierzę zegarem to bicie.
-------- Zrobiłem pomiar tarczy przy rancie i przy samej piaście. Wskazówka zegaru wahała się w przedziale 0,27 mm. Czyli piasta powinna być ok. Czekam więc na nowe tarcze. Ostatnio edytowane przez Dzieju : 23.02.2013 o 07:52 |
|
|