|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
01.08.2013, 23:16 | #1 |
Motocykl: RD04
Online: 2 tygodni 3 dni 3 godz 38 min 7 s
|
Wałek, wodziki itede.
Witam wszystkich!!
Mam pytanie, właśnie składam silnik do kupy i pojawiła się mała wątpliwość. Po złożeniu karterów okazało się, że wałek po którym chodzą wodziki skrzyni biegów nie licuje z powierzchnią karteru (od strony sprzęgła) i jest nieco zagłębiony. Z drugiej strony wałek sam w sobie ma taką długość, że po złożeniu karterów do kupy ma pewien luz osiowy, zapewne..potrzebny. Tak czy inaczej, będę wdzięczny za informację, czy tak to mogę zostawić, czy rozbierać i rzeźbienie. Biegi wskakują wszystkie, więc wodziki pracują prawidłowo, choć przyznaje, że "na sucho" trzeba czasem pomóc, ale myślę, że podczas pracy silnika problem zniknie. Oto foty jak to siedzi, no i samego wałka.. |
02.08.2013, 01:10 | #2 |
Miasto: kwidzyn-korzeniewo
Online: 5 dni 11 godz 16 min 15 s
|
tez mam rozłożony silnik i jest dokładnie to samo
|
02.08.2013, 15:45 | #3 |
|
Czyli składać dalej i się nie przejmować
|
02.08.2013, 16:24 | #4 |
Mizerna Kruszynka
Miasto: Lusk
Motocykl: RD07a
Przebieg: 110 tys
Online: 2 tygodni 3 dni 12 godz 24 min 19 s
|
Mysle ze po zalaniu olejem powinno byc ok i odpaleniu moto oczywista.
A kilka tygodni temu mialem to samo na stole . Ze ja nie zrobil foto. Czy dlatego majstrowales przy tych wajchach bo ci darlo o scianke (jak widac na foto)?
-Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antołek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE. Ostatnio edytowane przez hero : 02.08.2013 o 16:26 |
02.08.2013, 16:59 | #5 |
|
A nie nie, to moto mojego kumpla.
Sprzęgło poszło w drobny mak. Jakiś amator przykręcił kosz sprzęgłowy zbyt długimi śrubami, co spowodowało, że aluminiowy korpus w który wkręca się śruby, zwyczajnie się skantował i puścił na jednej śrubie. Kawałki aluminium zaczęły fruwać po silniku, dostały się w okolice cięgna biegów i łożyska. Efekty widać na zdjęciu. Co ciekawe, moto chodziło, sprzęgło jak ta lala, wszystkie tarcze jak nówki. Ale to jest nic...gdybyście zobaczyli głowice. Wałki dostały temperatury i zeżarły łoża, opiłków jak w tokarni..krzywki jak byś dłutem po nich napier..mostki, tragedia.A moto chodziło cały czas!! JEDYNY powód dla którego silnik poszedł na stół to niepokojące stuki podczas pracy. A tu takie niespodziewajki.. Ale do brzegu...w takim układzie luz na tym wałku jest przewidziany |
02.08.2013, 21:32 | #6 |
Iwan bez flachy się nie obędzie. Wytarzałem się po podłodze i specjalnie zdejmowałem pokrywę. Uchwycić ten szczegół bez zdejmowania kosza to kosmos. Wstawiać fotkę?
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. Ostatnio edytowane przez Kazmir : 02.08.2013 o 21:37 |
|
03.08.2013, 00:07 | #7 |
|
No Panie, dajesz
A flaszke przywioze, czesto jestem w Wawie |
03.08.2013, 00:28 | #8 |
Tak na "oko" brakuje 3mm do płaszczyzny
Spokojniej na duszy?
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
|
03.08.2013, 02:50 | #9 |
|
A spokojniej, dzieki wielkie!!
To gdzie pijemy? |
04.08.2013, 17:55 | #10 |
Jak się będziesz wybierał kiedyś na Mińską to daj znać.
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
|
|
|