|
Układ chlodzenia Montaż i demontaż elementów układu chłodzenia: termostat, pompa wodna, wiatraki, chłodnice, prowadzenie przewodów |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
05.07.2009, 02:10 | #1 |
Administrator
Miasto: Otwock ale chętnie na Śląsk bym wrócił
Motocykl: RD37A (Hybryda), dwie ramy RD03 w zapasie
Przebieg: ojojoj
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 6 dni 3 godz 38 min 2 s
|
Termostat - tym razem nie o korkach i grzaniu
Rozebrałem dzisiaj po glebie AT trochę.
Pod młotek poszły chłodnice. Pomijam fakt, ze po pustyni mało przypominają afrykańskie chłodnice, ale nie w tym rzecz. Już wcześniej miałem z tym kłopot, że temperatura mi mocno wzrastała. Czujnik wymieniłem wkręcany w chłodnicę więc teraz pod młotek termostat. Wykręciłem wszystko, termostat wygląda jak nowy, ale jeszzce nie testowałem go w "czajniku". Nie mniej uwagę moją zwróciło co innego - osad/syf/gluty na rurach w obudowie termostatu. Przepraszam za jakość zdjęć, ale komórka ... Tak to wygląda mniej więcej. Przypomina roztopione coś z ... piaskiem czy czymś takim. W samej obudowie termostatu to pestka, ale jakoś nie chcę nawet myśleć, że takie gówno mogę mieć w bloku. Dochodzę w końcu do sedna. 1. Czym to gówno można usunąć jeśli okaże się, że w bloku też takie coś zalega? 2. Czym generalnie sprawdzić w 100% sprawność układu chłodzenia? 3. Czy taki syf jeśli puści - zakładam, że będzie można jakąś chemię bezpieczną dla gum użyć - to może zaszkodzić pompie wody? Dzięki z góry za wskazówki.