|
Umawianie i propozycje wyjazdów Masz już plan? Nie masz? A może szukasz kompana w podróży? Brak Ci koncepcji na długi weekend, wakacje? Szukasz plecaczka? Nikt nie chce jechać na Elefanta? Tu szukaj bratniej duszy... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
04.11.2018, 13:13 | #1 |
Miasto: Piastów
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Galeria: Zdjęcia
Online: 4 dni 2 godz 23 min 48 s
|
RPA i okolice 2019
Cześć, powstał już w mojej głowie plan podróży do RPA, a mówiąc o okolicach mam na myśli kilka możliwości:
Przykładowo: 1. RPA, Suazi, Mozambik, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Botswana, RPA - około 8200km 2. RPA, Suazi, Zambia, Zimbabwe, Botswana, RPA - około 7600km 3. RPA, Namibia, Zimbabwe, Botswana, RPA - około 5600km Ogólnie do dogadania. Każdy może podróżować samodzielnie lub w grupie. dla mnie najważniejsze jest to, żeby zebrać ekipę do kontenera. Wysyłka do RPA oraz z RPA do PL. W dwie strony. Mam możliwość ogarnięcia całości z pakowanie itd. Czas w Afryce to 01-31 lipca 2019r. Jeszcze możliwe są małe ruchy w dostosowaniu terminu. Pogoda powinna być ok. Wysyłka motocykli - połowa maja. Wizy. Do RPA nie ma obowiązku. Tak samo do Botswany, Eswatini/Suazi. Część na granicy lub w państwach ościennych. Trudniejsza może być Namibia (Berlin lub RPA). I ważny punkt programu to CPD - Carnet de passage en douane (CPD) Międzynarodowy dokument celny Carnet de Passages jest wydawany zgodnie z postanowieniami Konwencji celnych (NY 1954, Geneva 1956) ujednoliconych przez Konwencję dotyczącą odprawy czasowej (Stambuł 1990) dla osób wyjeżdżający za granicę samochodem do lub przez terytorium państw - sygnatariuszy tej Konwencji. Najprościej - kaucja zwrotna (gwarancja) za wjazd motocyklem do RPA i innych krajów bez opłat celnych. Już jakiś czas temu to ćwiczyłem i jest do zrobienia. Nawet bez potrzeby przyjazdu motocyklem. Więcej informacji...pisz na . Pozdrawiam Piast