|
Mapy Wektor/raster i inne tamty... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
23.02.2013, 16:07 | #1 |
Zrośnięty.
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD07a
Online: 2 miesiące 4 dni 5 godz 42 min 53 s
|
wyznaczanie trasy w BaseCamp i na odbiorniku
Cześć,
Ściągnąłem mapę Kirgistanu z http://garmin.openstreetmap.nl/ w formacie .img. W BaseCamp mogę wyznaczyć trasę z jednego miasta do drugiego, i zależnie od parametrów (pieszo, motocykl, samochód itd.) wyznaczana jest trasa. Kiedy robię to samo na Garminie GPSmap 62s, pojawia się komunikat: "Błąd obliczania trasy. Mapy nie mają dróg, po których można wyznaczyć trasę". Próbowałem różnych ustawień (minimalizuj czas albo dystans podczas wyznaczania). Nie umiem tego obsługiwać, czy to kwestia mapy?
23.02.2013, 17:57 | #2 |
Gość
Online: 0
|
Najprawdopodobniej jest tak:
1. siedzisz u siebie w domu 2. Gps wyświetla albo aktualną pozycję (jeśli dał rady złapać fixa w pomieszczeniu), albo pozycję przez niego zanotowaną przed ostatnim wyłączeniem. Pewnie jednak jest to gdzieś w Polsce 3. Na gps-ie masz włączoną wspomnianą przez ciebie mapę Kirgistanu i być może (ale niekoniecznie) mapę PL. Ale nie masz włączonych innych map (routowalnych!) pomiędzy Polską, a Kirgistanem. 4. na gps-ie wyznaczasz sobie trasę A->B w Kirgistanie, naciskasz "Jedź" i kiszka.... - komunikat o braku routowalnych dróg! Dzieje się tak ponieważ po naciśnięciu "jedź" odbiornik zawsze próbuje cię prowadzić od twojej AKTUALNEJ pozycji do A, a dopiero potem do B. A ty pomiędzy aktualną pozycja w PL, a punktem A w Kirgistanie masz dziurę w postaci braku mapy. Stąd właśnie komunikat. Nie wiem jak to jest w 62s, bo ja mam Montanę, ale podejrzewam że bardzo podobnie: Jeśli chcesz stworzyć i podglądnąć w odbiorniku taką trasę A->B bez powyższych problemów to stwórz trasę podając jako początek punkt A, potem pkt B. Następnie nie naciskaj 'Jedź', tylko w menu dopiero co stworzonej trasy wybierz 'podgląd mapy' i tam powinieneś zobaczyć wyznaczoną po drogach trasę A->B - najpierw przez jedną/kilka sekund linię prostą między A i B, a potem, po obliczeniu już trasę z routingiem. Mam nadzieję że coś wyjaśniłem, Zdrówko, Miszel |
23.02.2013, 19:01 | #3 |
Zrośnięty.
|
Dzięki za wyjaśnienie. Jest dokładnie tak, jak napisałeś
Kiedy włączony jest podgląd mapy, to po paru sekundach pojawia się trasa. Najpierw w linii prostej, a potem wyliczona.
26.02.2013, 16:09 | #4 |
Niepoprawny ideologicznie - XTZ/GS/LC4 ;)
Miasto: Józefów
Motocykl: R1100GS, LC4
Online: 2 tygodni 1 dzień 17 godz 57 min 31 s
|
W 62 (i innych) można też zmienić "na siłę" aktualną pozycję. Na ekranie satelit można w menu wyłączyć moduł GPS a następnie ustawić pozycję na mapie. Wtedy odbiornik będzie zachowywał się jakbyś był w tym miejscu i z niego będzie liczył trasy.
Ta opcja (ustawianie pozycji) jest też przydatna jeśli ostatnio odpalaliśmy odbiornik daleko od aktualne pozycji - dzięki (choćby zgrubnemu) ustawieniu właściwiej pozycji szybciej złapie fix. |
26.02.2013, 23:05 | #5 |
Zrośnięty.
|
Przed chwilą przetestowałem. Fajne, ułatwia korzystanie z GPS-a "na sucho".