![]() |
|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Dec 2008
Motocykl: RD04
![]() Online: 2 tygodni 3 dni 3 godz 44 min 57 s
|
![]()
Witam!!
Mam problem z moja RD04, od pewnego czasu po odpaleniu i wlaczeniu swiatel moto momentalnie gaslo. Ok pomyslalem, cos daje zware, a ze stare grzane manety byly w proszku pomyslalem,ze winowajca jest oczywisty. Zdjalem czache,zdemontowalem minety (styki zasniedziale straszliwie) i myslalem,ze po robocie a tu dupa. Wczesniej jak i teraz wyglada to tak: - Odpalam motocykl,pochodzi sobie,rozgrzeje sie,wlaczam swiatla i cisza - pewnie zarówki spieprzone, sprawdzilem je,zadnych oznak zuzycia, prad do nich dochodzi,na kostkach tez ok.Co ciekawe zaraz po zgasnieciu silnika i ponownym przekreceniu kluczyka nie swieca sie zadne kontrolki, czasem, okazjonalnie dziala tripmaster,ale generalnie losowo, o kreceniu rozrusznika mozna zapomniec. Po odczekaniu ok.10 minut kontrolki oleju,luzu itp cudem ozywają,ale w momencie gdy zmienie pozycje przelacznika z "off" na "run" znowu zapada ciemnosc. To zjawisko oczywiscie tez wystepuje losowo. Nie ma zadnego aksjomatu,a rozkrecilem juz polowe motocykla i nadal nie moge dojsc co nie tak. O pradzie pojecie mam nikle, dlatego pytanie do Was Czarnuchy,ktos wie co dolega Afri ![]() Aaa..aku wymienilem na zupelnie nowy i dzieje się to samo. Prad z aku do tych kostek pod tripem dochodzi,nie ma zadnych skokow napiecia.Wszystkie przekazniki,czy to swiatel czy kierunkow tez wydaja sie byc dobre.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2005
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07a
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
![]()
Ściagaj boczki i bak i jedz po kolei. Zacznij od głownego masowego kabla. porozpinaj wszyskie złączki zakonserwuj. pomierz miernikiem. trudno cos inego doradzić.
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() |
![]()
Fachowcem nie jestem - bo z prądem to najgorzej - bo skubańca nie widać, ale ja bym skontrolował czy gdzieś nie ucieka masa.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
|
![]()
Obadam dzisiaj jak znajde chwile. W zasadzie zostalo zdjac tylko zbiornik,bo reszty juz ni ma
![]() P.S. Babel,jeden kabel masowy wisial sobie w "atmosferze" tuz przy zegarach,ale to nie jego wina...chyba,nie byl podpiety do zapalniczki. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
...już nie taki świeży
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Pawłowice - okolice
Motocykl: 1090R; 350EXC; 690R;
![]() Online: 2 miesiące 1 tydzień 6 dni 16 godz 9 min 45 s
|
![]()
Sprawdź stacyjke - tzn styki stacyjki - od spodu - zobacz czy nie masz pękniejntej czy odłamanej osłony styków - same styki są coprawda nierozbieralne ale można tam (przez szczeline) prysnąć jekiegoś środka do czyszczenia styków (na 99% myśle że to to).
Sprawdź jeszcze czy na lutach kabelków wychodzących spod stacyjki nie ma jakiegoś syfu, co powoduje zwarcie. Miałem identyczne objawy, a po tym jak podczas jazdy prądy się straciły, podjąłem się w/w czynności. Teraz jest O.K. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
|
![]() Cytat:
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
|
![]()
Bartol, no wlasnie,moze to kwestia stacyjki,ale wydawala mi sie nierozbieralna. Od spodu jest na nity,czy jakies dziwne gwiazdki, bylo juz ciemno
![]() Podos..czyli jak?Podpiąć tak jak bylo wcześniej,czyli przez "swiatla"? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
|
![]()
Nie wiem jak miałeś, ja mam "po stacyjce" a chłopaki "po wiatraku". Bylo o tym na forum.
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
青年商會及台北縣警察局
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Poznań
![]() Online: 2 dni 10 godz 12 min 22 s
|
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#10 |
|
![]()
No i wszystko jasne!! Motocykl odpalal z ominieciem stacyjki,zatem...stacyjka
![]() ![]() ![]() Na tym zabawy nie koniec, dalsza czesc rzezbienia w temacie: http://www.africatwin.com.pl/showthread.php?t=3020 Dzieki za pomoc Pany!! |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
gaśnie | gruby | Uklad paliwowy i wydechowy | 20 | 05.11.2013 13:51 |
Kłopot z prądami - regler, przerywacz kierunków czy też coś innego ?? | slafo | Układ elektryczny i zapłonowy | 13 | 28.05.2013 21:40 |
Gaśnie po odpaleniu | mihoo | Uklad paliwowy i wydechowy | 21 | 26.11.2012 18:50 |
BMW 650 GS gaśnie po rozgrzaniu | klanol | Inne - dyskusja ogólna | 20 | 17.03.2012 20:53 |
nagle zgasła ...... | Boski-Kolasek | Układ elektryczny i zapłonowy | 21 | 01.10.2010 00:13 |