|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
29.09.2008, 12:44 | #1 |
cienszki psipadek
Miasto: Pobiedziska
Motocykl: RD03
Online: 21 godz 35 min 15 s
|
Pytanie głównie do użytkowników rd03
stan faktyczny - dotychczas nie jeździłem zbyt szybko bo nie było potrzeby (zakres podróżnej 100-110km/h) jednak wczoraj chciałem wrócić ze Śląska na rosół do domu w porze, gdy konkubina rosół serwuje. Zauważyłem, że kierunkowskazy przy prędkościach przewyższających wspomniany wyżej zakres migaja nierytmicznie, z tendencja do przyspieszania "migów". Wykoncypowałem, że prąd ma wyższą wartość i stąd przerywacz przerzuca szybciej. Dodam, że ów feler ma charakter incydentalny - raz tak, raz w porządku (zwykły rytm), brak prawidłowości, ale kiedy już występuje - to przy obrotach 6tys.
pytanie - o co kaman i czy jest sie czym martwić? w przypadku udzielenia odpowiedzi twierdzącej - czym ryzykuję i jak przeciwdziałać? hilfujcie, helpujcie, pomóżcie! |
29.09.2008, 14:02 | #2 |
:O
Miasto: warszawa
Motocykl: RD07
Przebieg: 38000
Galeria: Zdjęcia
Online: 6 dni 21 godz 22 s
|
najpierw miernik w łapę i jedziesz napięcie w instalacji.
druga opcja - nie łączy jedna żarówka. wtedy miga szybciej bo ma mniejsze obciążenie. sprawdzić kable, żarówki i połączenia |
30.09.2008, 14:16 | #3 |
mistrzu
Miasto: Warszawa
Przebieg: ?
Online: 2 miesiące 4 tygodni 1 dzień 5 godz 28 min 4 s
|
dokładnie. miernik w łape i sprawdz ładowanie przy wysokich obrotach, potem reszte połaczęń
30.09.2008, 14:53 | #4 |
cienszki psipadek
Miasto: Pobiedziska
Online: 21 godz 35 min 15 s
|
Dobra, miernik w łapę, zrozumiałem i wykonuję
O wyniku zamelduję dziękuję Ostatnio edytowane przez bartek : 30.09.2008 o 14:53 Powód: chciałem jeszcze podziękować |
09.11.2008, 16:56 | #5 |
Miasto: Żary / Strzelce Krajeńskie
Przebieg: 67 000
Online: 3 dni 16 godz 7 min 52 s
|
Jestem laikiem w kwestii prądu, ale chętnie bym to zmienił. Tak więc przy okazji tego wątku nieśmiało zapytam jaki miernik polecacie, bo chyba od zaopatrzenia się w sprzęt naukę trzeba zacząć. Najlepiej aby był to sprzęt drobny i mobilny, aby nadawał się do reanimowania szkapy również z daleka od szosy.
Wspomożecie?
10.11.2008, 00:03 | #6 |
Ja bym Ci polecił miernik analogowy , a nie cyfrowy na początek (jeśli chodzi o sprawdzenie ładowania).
Sam stwierdzasz, że jesteś laikiem w kwestii prądu nawet jeśli uda Ci się cokolwiek zdiagnozować w trasie to co to Ci da ? Załóżmy że zdiagnozujesz walnięte uzwojenie alternatora to co rozbierzesz pokrywę w rowie i nawiniesz nowe uzwojenie ? W "domu" też proponowałbym rozwagę. Potwierdzenie usterki przez kogoś kto zna temat bo możesz narobić sobie kłopotu niepotrzebnym rozbieraniem czegoś co jest akurat dobre. |
|
10.11.2008, 11:27 | #7 | |
|
Cytat:
Ale jeśli to takie trudne i niebezpieczne to może rzeczywiście zostawię to fachowcom. Gdyby jednak któryś z "elektrycznie zaawansowanych" kolegów mógł coś podpowiedzieć nt. sprzętu nie byłoby źle.
10.11.2008, 21:05 | #8 | |
Cytat:
http://www.labimed.com.pl/index2.php...16&id_firmy=19 Takim sprzętem można coś zdziałać. Pamiętaj to nie kaloryfer olejowy jedno nieprawidłowe połączenie i w plecy parę złotych. Czy jest to cyt: sprzęt drobny i mobilny, aby nadawał się do reanimowania szkapy również z daleka od szosy sam zdecydujesz Nie mam zamiaru Ciebie zniechęcać elektryków potrzeba..... |
||
11.11.2008, 00:17 | #9 |
mistrzu
Miasto: Warszawa
Przebieg: ?
Online: 2 miesiące 4 tygodni 1 dzień 5 godz 28 min 4 s
|
Nie jestem elektrykiem, ani elektronikiem więc używam taniego (20 zł) z supermarketu - z powodzeniem od 4 lat. Wystarcza żeby zmierzyć ładowanie ( o ile jest w miare ustabilizowane jak w afryce) , sprawdzisz ile omów ma dany przewód i czy przypadkiem np przerwany kabelek od bocznej stopki nie spowodował że moto nie bangla... Mierzy prąd, mierzy opór , ma funkcje "bipczenia" jak jest przejście i wystarczy...innych funkcji nie wykorzystuje. Troche droższy ( 40 zł) którym sie bawiłem wyłapuje jeszcze pole magnetyczne więc bipczy jak go zbliżysz do przewodu w ścianie. W ten sam sposób możesz sprawdzić np gdzie jest przerwa w uszkodzonym przedłużaczu domowym - wkładasz do kontaktu i jedziesz wzdłuż kabla - jak przestaje bipczeć to tu jest awaria. Jak nie przestaje to przekładasz wtyczke tak żeby faza szła drugą żyłką i od nowa sprawdzasz.....
Moim zdaniem na potrzeby amatora multimetr wystarczy.
11.11.2008, 03:30 | #10 |
|
No i jest światełko w tunelu, którego szukałem. Wielkie dzięki za wskazówki. Na początek wybiorę pakiet startowy, 40 złotowy.