|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
11.04.2018, 14:51 | #1 |
Miasto: Bydgoszcz
Motocykl: ATAS
Online: 1 dzień 2 godz 42 min 11 s
|
Podłączenie nawigacji Garmin ZUMO 390
Dowiedziałem się w salonie, że nie można podłączyć do NAT nawigacji bezpośrednio do akumulatora. Tam jest jakieś akumulator litowo-jonowy i nie można tego zrobić w ten sposób. Wcześniej miałem Yamahę XT660R. Nawi podłączone do akumulatora i śmigało wszystko aż miło. teraz dowiaduje się, że muszę to zrobić przez jakąś dodatkową kostkę, która jest umiejscowiona pod obudową i trzeba rozebrać prawie pół motocykla. Tak mi powiedzieli w salonie Hondy w Szczecinie. Bo niby instalacja pobiera prąd i rozładowuje akumulator, który trzeba potem ładować jakąś specjalną ładowarką.
Pytanie moje, czy faktycznie nie można tej nawigacji podłączyć w ten sposób? Czy ktoś podłączał nawigację we własnym zakresie tylko pod akumulator i czy faktycznie akumulator się rozładowuje? W instrukcji montażu samej nawigacji nie ma żadnych informacji o specjalnym jej podłączeniu. Na kablu zasilającym nawigację mam bezpiecznik oraz jakąś kostkę zawierającą jakieś elektroniczne urządzenie w środku - nie wiem co to jest i jakie jest jego przeznaczenie. Wiem tylko tyle, że w żelówce od Yamahy nie było z tym żadnego problemu... Czy ktoś coś w tym temacie pomoże? |
11.04.2018, 14:58 | #2 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
1. Możesz uciąć zasilanie i zakończyć wtykiem jak do gniazda zapalniczki (ja tak zrobiłem).
2. Wpiąć zasilanie w kostkę pod obudową i wyprowadzić kabel. 3. Wpiąć w szynszyllowy rozdzielacz napięcia. http://africatwin.com.pl/showthread....acz+napi%EAcia |
11.04.2018, 17:09 | #3 |
Miasto: Wrocław
Motocykl: Tenere 700
Przebieg: 81000
Online: 2 tygodni 9 godz 51 min 55 s
|
Podłącz przez zwykły przekaźnik, lub jak nie chcesz się bawić kabelkami to kup od forumowego kolegi dedykowaną kostkę plug&play
11.04.2018, 18:20 | #4 | |
|
Cytat:
Tak mi mieli zrobić w Hondzie - ale mówią, że są tak zarobieni, a tu trzeba rozłożyć Panie pół obudowy. Nie da się szybko.... Gdzie znajdę tą kostkę i jak ona wygląda. Podpiąć pod nią rozumiem ten kabel, który mam do nawigacji z tym bezpiecznikiemi ustrojstwem na nim... Przepraszam za tak dyletanckie pytania, lecz jestem naprawdę cieńki w te klocki elektroniczne, a nie chciałbym uszkodzić motocykla na gwarancji i puścić elektryki z dymem. |
|
11.04.2018, 19:41 | #5 |
|
Jeśli masz gniazdo zapalniczki to możesz przewód wychodzący ze stacji dokującej (ten który chciałeś do aku podpinać) uciąć i na końcówce zamontować wtyk zapalniczkowy. Taki
Musisz tylko obczaić który kabelek jest na zasilanie. Wtedy końcówkę wpinasz w gniazdo zapalniczki i uchwyt z ładowaniem działa (tak mam u siebie). Jak chcesz zrobić tak jak w Hondzie, zdejmujesz plastiki pod którymi znajduje się kostka. Wtedy wpinasz zasilanie w tą kostkę za pomocą odpowiedniej wtyczki, którą trzeba dokupić. Zdjęcie plastików dla wprawionych rączek to kilkanaście minut. Dla laika dłużej. How to poniżej. |
11.04.2018, 20:21 | #6 | ||
|
Cytat:
napięcie wyjściowe mam 4,9 - 5,5 V i takie napięcie musi iść na piny przy stacji dokujące. Czy takie samo będę miał jak obetnę wyżej pokazane na zdjęciu bezpiecznik i kwadranowe urządzonko (nie wiem jak to nazwać)? Boję się, że jak obetnę kabel pójdzie do nawigacji zbyt duże napięcie i trafi ją szlak. Cytat:
Która to kostka - biała czy czarna? |
||
12.04.2018, 10:12 | #7 |
Miasto: Niwy CBY
Motocykl: RD07a
Przebieg: 60+
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 godz 27 min 35 s
|
Tak łopatologicznie. Kostka to prawdopodobnie regulator napięcia, dzieki niemu nasz 5v na wyjsciu. Nic nie obcinaj ! . Kup wtyk zapalniczki i podłącz wystające kabelki czarny i czerwony i podłącz przez gniazdo zapalniczki. Jest jeszcze jedno ale. Czy po wyjęciu kluczyka w zapalniczce jest napiecie. Ja u siebie ( w 07)musiałem przerobić podłączenie nawi ( lark a nie garmin)bo mi fiksowała i rozładowywała się, a mialem podłączone w plus za kluczykiem.
A dlaczego tego ustrojstwa nie mozna podłączyć bezpośrednio do akumulatora? Nowa NAT to jakaś kosmoczna technologia? Komputer wyczuje że sa podłączone zewnętrzne odbiorniki? Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka |
12.04.2018, 10:38 | #8 |
|
Nie musi nic ucinać. Tylko po co mu kilometr kabla jak podłącza navi do gniazda zapalniczki Można bezpośrednio do aku ale trzeba wyjść z przewodami to po pierwsze co w NAT nie jest takie proste bo bateria jest w obudowie dość ciasnej. Po drugie chodzi o to aby napięcie było po kluczyku a nie stałe.
|
12.04.2018, 11:58 | #9 |
Nie obcinaj żadnych kostek! Bezpiecznik też niech zostanie. Czarny kabel możesz gdzieś do masy połączyć a czerwony do + (plusa) najlepiej po kluczyku.
A jeszcze najlepszym rozwiązaniem jest ta kostka od Szynszylla tu z forum. Zaczep go to Ci wszystko wytłumaczy. |
|
12.04.2018, 12:26 | #10 |
Miasto: mototravel.pl
Motocykl: NAT
Online: 1 dzień 10 godz 39 min 25 s
|
Cytat:
Masz super kabelek. Kup kostkę motocyklową 6 PIN i wepnij się pod kostkę pod siedzeniem. Wydasz 5 zł na kostkę i szybszej metody już nie znajdziesz. Pozostaje kabelek przeciągnąć do kierownicy. Nie trzeba rozbierać pół motocykla i kombinować przy akumulatorze. |
|
|