|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
20.08.2010, 19:25 | #1 |
Przyznawac się kto ostatnio był na Ukrainie
Motyw jest taki, że wybieram się tam autem, które nie jest zarejestrowane na mnie. Do tej pory robiło się u notariusza użyczenie pojazdu/ upoważnienie za 48zl + tłumaczenie na ukraiński i sie spokojnie jechało, ale coś mnie dzisiaj tknęło i zadzwoniłem do ukraińskiego konsulatu gdzie miła kobietka poinformowała mnie, że zmieniły się przepisy i nie można wcale wjechać na Ukrainę pojazdem nie zarejestrowanym na siebie. Z tego co powiedziała to wynika, że przepisy w tej kwestii zmieniają się nawet kilka razy w roku i na ten moment wjechać się nie da.
Czy ktoś ostatnio przekraczał granicę z podobnym problemem? Ile musiał zapłacić? W poniedziałek będę dzwonił na Ukrainę i ogarniał temat, ale w tym momencie urlop na Krymie stoi pod znakiem zapytania. Fuck |
|
20.08.2010, 21:33 | #2 |
Miasto: Katowice, Sosnowiec, Душанбе
Motocykl: RD07a
Online: 1 miesiąc 3 dni 10 godz 40 min 52 s
|
tułałem się po ukrainie służbowym przez 3 tygodnie. wróciłem miesąc temu, więc może jeszcze aktualne:-)
otóż miałem na blankiecie firmowym informację po angielsku informującą o zgodzie na użytkowanie auta poza granicą RP. Wystarczyło przy czterokrotnym (pol-ukr, ukr-md, md-ukr, ukr-pol) przekraczaniu ukraińskiej granicy, choć musiałem przepraszać za brak pierewoda i obiecywać solennie poprawę:-) Obawiam sie jednak, że sytuacja na granicy jest dynamiczna, znaczy pogarszająca się...
20.08.2010, 22:31 | #3 |
U mnie auto jest zarejestrowane na mojego ojca więc nazwisko w dowodzie rej. jest takie same, tylko imię nie pasuje
|
|
20.08.2010, 23:16 | #4 |
Motocykl: RD03
Online: 2 tygodni 3 dni 3 godz 35 min 10 s
|
Kiub był z Doną na moto. Moto Dony było moje, ale załatwilismy kwit u notariusz + tłumaczanie - czyli standard i pojechała. Wrócili 5 dni temu... Nie było niespodzianek...
|
20.08.2010, 23:30 | #5 |
Dobrze wiedzieć. Nie wiesz ile zapłaciła za tłumaczenie? Jak po niedzieli nic się nie wyjaśni to można zaryzykować i pojechać z upoważnieniem i tłumaczeniem, a jak nie, to się wkurwię i pojadę do Bułgarów i nie dam zarobić sąsiadom, a co? Nie cho nie na, zacho nie bu, jak to się mówi.
|
|
21.08.2010, 11:27 | #6 |
Miasto: PNT
Motocykl: CRF1000, MT-01, WSK
Przebieg: Rośnie
Online: 4 miesiące 4 tygodni 1 dzień 11 godz 13 min 13 s
|
2 tygodnie temu wracając z Rumuni chcieliśmy wjechać z Węgier na Ukrainę i się nie udało właśnie z powodu rejestracji motocykla na inna osobę.
Przejechaliśmy bez problemu odprawę Węgierską i część ukraińskiej i nagle usłyszeliśmy „nazad hungary” i nawet pokazywanie dowodu osobistego na potwierdzenie tego samego adresu co w dowodzie rejestracyjnym nic nie dało. Było to przejście w miejscowości Zahony. Czy łapówka coś da to nie wiem bo nie próbowałem z obawy na możliwość wystąpienia podobnych problemów na wyjeździe z ukrainy. |
21.08.2010, 11:50 | #7 |
Miasto: Lbn/Miasteczko Śl.
Motocykl: TT600E, DR650
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 14 godz 10 min 40 s
|
Oczywiscie,ze da,ale bedzie to raczej wielokrotnosc banknotu,ktory zademonstrowal BLOB,kolega zostawial bodajze 20 usd.Przy wyjezdzie nic nikogo nie interesuje,za wyjatkiem karteczki,ktora dostajesz przy wjezdzie
|
21.08.2010, 14:54 | #8 |
Motocykl: RD03
Online: 2 tygodni 3 dni 3 godz 35 min 10 s
|
Koszt u notariusza to 120 zł - mozna mniej bo jeśli przygotujesz pismo sam to jest wtedy tylko potwierdzenie za zgodność, a to koszt cos około 50 zł. Tłumaczenie o ile sie nie mylę to około 60-80 zł - tu mozna się targować, stawki są ruchome.
|
25.08.2010, 12:00 | #9 |
Sprawdziłem co i jak. Dzwoniłem na przejście w Dorohusku do SG i miła pani chorąży poinformowała mnie, że wystarczy użyczenie od notariusza + tłumaczenie i pani w konsulacie w Lublinie potwierdziła to samo. Warszawa za daleko od granicy i nie wiedzą na jakim świecie żyją w tym konsulacie.
U mnie użyczenie u notariusza kosztuje 48zl + tłumaczenie jeszcze nie wiem ile. |
|
02.09.2010, 21:53 | #10 | |
Miasto: Lubaczów
Motocykl: RD07A, XR 400
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 6 dni 9 godz 3 s
|
Ukraina
Cytat:
|
|
|