|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
26.04.2011, 02:06 | #1 |
Miasto: Waw
Motocykl: RD04
Przebieg: 92000
Online: 1 dzień 14 godz 5 min 48 s
|
Pobór prądu w spoczynku,
Panowie pomóżcie,
Otóż maszyna na spoczynku chyba pobiera dużo prądu bo po ok. dwóch tygodniach nie jest w stanie odpalić, a przynajmniej żałośnie to wygląda/słychać. Czy ktoś z Was mierzył jaki pobór prądu (mA) ma maszyna w spoczynku? oczywiście bez włączonych alarmów itd. Kluczyk na "zero" . Akumulator jest raczej okej, "joasia" z zeszłego roku, przez zimę przechowywana w cieple, doładowywana i takie tam. Czy możliwe żeby tripmaster zżerał tyle prądu? Proszę o pomoc, jakby któryś z was zrobił eksperyment i włączył amperomierz w obwód aku-reszta i napisał ile żre, oczywiście będąc pewnym swojej maszyny, to będę mocno zobowiązany. Ze szczegółów: zlutowana kostka reglera, ładowanie Oki. Sorki jak taki temat był, bo z czystym sumieniem mogę powiedzieć,że szukałem i nie znalazłem. pozdrawiam G |
26.04.2011, 03:53 | #2 |
Miasto: Poznań
Motocykl: Trampek PD 06
Online: 2 tygodni 1 dzień 18 godz 17 min 31 s
|
Obstawiałbym nie właściwe obchodzenie się z akumulatorem przez zimę. Niestety, same doładowania potrafią wykończyć aku. Powinien być regularnie ładowany i rozładowywany i znów ładowany etc.
26.04.2011, 10:15 | #3 |
gsm: 512242193
Miasto: Rzuchów
Motocykl: RD11a
Galeria: Zdjęcia
Online: 4 miesiące 3 tygodni 2 dni 2 godz 41 min 33 s
|
wyjmij aku poluz na stole i zmierz V Po 24h zmierz ponownie jesli V leca sprawdz gestość elektrolitu ( jesli kwasowy) jesli nie trzyma napiecia reklamuj jeden pare dni temu oddałem bo nie trzymał napiecia a miał może z tydzień
|
26.04.2011, 12:03 | #4 |
Miasto: Poznań
Motocykl: Trampek PD 06
Online: 2 tygodni 1 dzień 18 godz 17 min 31 s
|
Albo jak masz - użyj areometru.
26.04.2011, 15:56 | #5 | |
Cytat:
W mojej maszynie upływ prądu może być tylko przez regulator. U ciebie nie wiem co jest jeszcze podłączone pod aku?. Tripmaster, elektronika grzanych manetek nawigacja itd. Łatwo to zdiagnozować odłączając podejrzane obwody. Wracając do pomiaru, który poczyniłem przed chwilą. Kluczyk na "zero" pobór prądu 0 / 1mA Czyli nic, bo sam miernik bez połączenia też pokazuje 0 lub 1mA. Regulator napięcia fabryczny i brak innych wynalazków jako, że to RD 03 |
||
|
|