|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
20.05.2023, 19:02 | #1 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD04
Online: 6 dni 4 godz 26 min 3 s
|
Wał się nie kręci
Cześć,
jestem w trakcie wymiany wałka w AT i przy okazji rozbierając silnik zauważyłem że panewki główne są już dość mocno zjechane, z tym poszperałem i zamówiłem ( jeszcze się udało ) nowe takie same panewki, oznaczenia na korbie 2 na bloku silnika B, wychodzi że musza być Black, ( jest nawet na forum temat jak sie dobiera i tak samo zrobiłem ) i w czym rzecz składając silnik wsadzam wał, wszedł normlanie ale za cholerę nie mogę go obrócić jak by coś go trzymało, nasmarowałem wał i panewki próbuje raz jeszcze i dupa miał ktoś może podobny problem albo wie czemu tak się dzieje, może źle coś dobrałem i dlatego tak jest ?
20.05.2023, 19:32 | #2 |
Miasto: Inowrocław
Motocykl: RD07a
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 9 min 5 s
|
A zmierzyłeś wał?
Poskładałeś na 100% tak, że inny element tego nie blokuje? Po złożeniu samych karterów wał się kręcił?
20.05.2023, 19:46 | #3 |
|
Nic nie blokuje, nawet jak wsadze wał w jedną połówkę silnika to jest tak samo, wejść wejdzie ale nie obróci się
20.05.2023, 19:48 | #4 |
|
Mierzyć nie mierzyłem ale byłem świecie przekonany , że jak kupię takie same to będzie dobrze
20.05.2023, 19:50 | #5 |
Miasto: Inowrocław
Motocykl: RD07a
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 9 min 5 s
|
To zmierz wał i panewki i sprawdź czy ma wymagany luz.
Panewki na pewno są osadzone prawidłowo i nie ma żadnych skosów? Jak wchodzi to powinno się kręcić. Pytanie czy wchodzi na siłe czy wsuwa się samo.
20.05.2023, 19:53 | #6 |
|
Hmmm, panewki mi wsadzali w zakładzie na prasie, wał wchodzi w tak w miarę lekko dopycham ręką i wchodzi, ale tak sam sam to się nie wsunie
Mierzyć nie mierzyłem ale byłem świecie przekonany , że jak kupię takie same to będzie dobrze Teraz po dłuższej chwili zastanowienia się myślę że mogli krzywo włożyć panewki, bo z drugiej strony wymieniałem sam panewki na korbie i wszystko jest dobrze
Łóżko to nie motocykiel – nikt nie zginie, a Bóg da i rodzina może nam się powiększy. Ostatnio edytowane przez wierny : 21.05.2023 o 04:34 Powód: Połączenie postów. |
20.05.2023, 20:39 | #7 |
Plastigauge prawdę powie.
|
|
21.05.2023, 16:33 | #8 |
Popieram Liska. Przed zamawianiem czegokolwiek zakładasz plastigauge i wiadomo. Do tego musisz określić możliwą owalizacje czopow. Tez plastigauge. Wystarcza dwa paski na czop co 90 stopni.
WTEDY dopiero określasz jaki nadwymiar lozyska jest Ci potrzebny. Tyle o korbowodach. Czy istnieje możliwość pomiaru lozysk głównych plastigauge ? Ne wypowiem się ale bardzo mi się nie wydaje. Nie są wszak dzielone - o ile pamietam a karter dzieli się w pionie a nie w poziomie. Tu tylko pomiar mikrometrem. I takąż średnicówką.
21.05.2023, 21:15 | #9 |
Może to być ciekawy trop Hmmmm....
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
|
21.05.2023, 21:23 | #10 |
|
Też tak myślę, patrzyłem tak dzisiaj na "szybko" to widać jak by panewka przez piczy ġłak nie dochodziła do końca kartera, jutro pojadę do zakładu poleconego i chce żeby wszystko pomierzyli i sprawdzili o co chodzi