|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
02.12.2009, 13:05 | #1 |
Miasto: Wrocław
Motocykl: RD04
Przebieg: ogromny
Online: 2 dni 5 godz 58 min 15 s
|
problem - ruszanie z zgrzytem: skrzynia? sprzęgło? napęd?
witam.
Afryce staruszeczce (RD04, 1990) się zrobiła przypadłość którą nie bardzo potrafię zdiagnozować, a już zupełnie nie wiem, czy powinienem się nią przejmować... otóż: ruszanie z miejsca (głównie przy zimnym silniku, nie pamiętam żeby mi się to przydarzyło w dłuższym przelocie) dość często odbywa się w towarzystwie bardzo nieprzyjemnego zgrzytu dochodzącego gdzieś z dolnej części motocykla. mam wrażenie, że ma na to wpływ sposób odpuszczania sprzęgła - tzn. jeśli odpuszczam naprawdę baaardzo wolno - nie zgrzyta. nie wiem, czy opisałem wystarczająco. jeśli nie - dopytujcie. z góry dzięki za pomoc. |
02.12.2009, 13:52 | #2 |
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 2 miesiące 2 tygodni 3 dni 10 godz 4 min 32 s
|
W jakim stanie napęd ? kiedy była wymiana napędu ?
zdejmij pokrywę zębatki luknij na wałek zdawczy ! postaw na centralkę i poruszaj mocno tylnym kołem (sprawdz stan łożyska w kole). Czy ruszając z drugiego biegu taki sam objaw? |
02.12.2009, 14:01 | #3 |
|
tylko z pierwszego i tylko przy ruszaniu z miejsca.
dźwięk dobiega raczej z okolic osłony pod silnikiem lub przedniego koła - nie potrafię dokładnie zlokalizować napęd jest git, chociaż wymieniany jeszcze przez poprzedniego właściciela - więc pojęcia nie mam, kiedy. na wałku zdawczym na co patrzeć? |
02.12.2009, 14:06 | #4 | |
Miasto: Raczyce/Wrocław
Przebieg: 3 ....
Online: 1 miesiąc 21 godz 53 min 22 s
|
Cytat:
jesli hałas to może sprzęgło ? możesz określić z której strony hałasi ? lewej czy prawej ? czy koło możesz wykluczyc ? łożyska, tarcze hamulcowe ? może zaciski jakoś ściskają zanim ruszysz ...
02.12.2009, 14:26 | #5 |
|
sprzęgło mi się nasuwa - mimo, że nie potrafię tego uzasadnić. ot, przeczucie takie.
niestety dokładnego źródła hałasu nie potrafię zlokalizować. wydaje mi się, że raczej z prawej. gdyby to były zaciski - to chyba powinny tak skrzypieć nie tylko przy ruszaniu? tarcze są ok. łożyska w kole też chyba. |
02.12.2009, 15:12 | #6 |
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 2 miesiące 2 tygodni 3 dni 10 godz 4 min 32 s
|
zdejmij osłonę aluminiową i ponów próbę z ruszaniem z wciśniętym hamulcem przednim
|
02.12.2009, 15:40 | #7 |
Motocykl: RD07a
Przebieg: 43k+
Online: 3 tygodni 3 godz 22 min 21 s
|
Jezeli zgrzyt jest przerzliwie metaliczny, to zobacz czy nie wysunela sie (albo byla niedokladnie zalozona) jedna z blaszek, ktore przytrzymuja klocki hamulcowe. W kazdym zacisku sa dwie. Zwykle wypadaja na ziemie przy wymianie klockow i ciezko potem dojsc, jak powinny byc wlozone. Jak cos nie tak, tra o tarcze hamulcowa, jak sie jedzie nie slychac, ale przy ruszaniu przechodnie ogladaja sie! Wiem, bo jedna zalozylem na odwrot i tydzien szukalem co tak zgrzyta
Jezeli to to, naprawa zajmuje 10 minut! Zobacz sobie w "fiszkach", ktorym koncem w ktora strone. samul
02.12.2009, 15:54 | #8 |
|
hmmm... opis brzmi bardzo znajomo...
na razie jest fajnie, bo nikt nie napisał nic w stylu "stary, nie wsiadaj na to bo zaraz wybuchnie" niestety jakiekolwiek eksperymenty przeprowadzę najwcześniej w weekend (wracam z roboty to ciemno i zimno i mokro jeszcze czasami... zima psia jej mać...) bałem się sprzęgła bo skojarzyłem dźwięk z wysprzęglaniem. inna sprawa, że on równie dobrze może dochodzić z zacisku... na razie poteoretyzujcie jeszcze trochę proszę, a ja w weekend postaram się wszystkie te teorie zweryfikować i może mi Papryka przestanie zgrzytać... |
02.12.2009, 16:18 | #9 |
Miasto: Gdańsk
Motocykl: RD07a
Przebieg: 67000
Online: 1 tydzień 3 dni 2 godz 56 min 37 s
|
Sprawdź jeszcze ślimak od prędkościomierza tam jest taka ślimacznica- jak jest sucha to też zgrzyta, przy większej prędkości tego nie słychac, zwróc uwagę czy na zegarze prędkościomierza strzałka ma duże wahania.
|
02.12.2009, 16:23 | #10 |
|
wskazówka jest stabilna, zrównoważona, opanowana i o silnej psychice. ale ślimak sprawdzę. to się jakoś smaruje jakby co?
|
|
|