23.04.2023, 23:10 | #1 |
Miasto: Za zielonymi górami, za lasami
Motocykl: czarny, pomarańczowe ladaco
Online: 7 miesiące 1 tydzień 1 dzień 9 godz 23 min 19 s
|
Podróże na starym motórze, czyli Polska w ruinie i nie tylko...
Startuję z nowym tematem, będę tu prezentować ciekawe ( oczywiście według mnie) miejsca z okolic Hrabstwa Świdnickiego i dalszej okolicy.
Na początek Pałac w Zatoniu Pałac oczywiście w trwałej ruinie, spalony przez ruskich w 45r. Poddany rewitalizacji w 2018, odbudowano wtedy Oranżerię, gdzie mieści się obecnie kawiarnia i oczyszczono z chaszczy przylegający park. Teraz jest to chyba najpopularniejszy park w Zielonej Górze. Istnieją plany by Pałac pokryć szklanym dachem. Pałac w Zaborze Pałac jak wiać przetrwał wojenną zawieruchę, i ma się całkiem nieźle. Obecnie mieści się tam centrum leczenia dzieci i młodzieży. Są plany rewitalizacji przylegającego do pałacu parku ( robiłem tam odwierty, więc pewnie się kiedyś to zrobią). Nie wiem czy obiekt można zwiedzać, na wejściu jest brama ze szlabanem. |
24.04.2023, 08:43 | #2 |
Jakim starym moturze
przecież lata dziewięćdziesiąte skończyły się parę lat temu... A wątek rozwijaj. Sami zaczynamy się skłaniać ku bliższej turystyce, więc będzie gdzie szukać natchnienia.
www.kolejnydzienmija.pl 2014: Żatki Bolek na promie kosmicznym 2015: Veni Vidi Wypici 2016: Muflon na latającym gobelinie 2017: Garbaty Jednorożec 2018: Czarny Jaszczomp 2019: Rodzina 50ccm plus 2020: Żółwik Tuptuś 2021: Chiński Syndrom 2022: Nie lubię zapierdalać 2023: Statek bezpieczny jest w porcie, ale nie od tego są statki 2024: Uwaga bo ja fruwam |
|
24.04.2023, 08:54 | #3 |
Fazi przez Zet
Miasto: Berlin
Motocykl: RD07
Przebieg: ∞
Galeria: Zdjęcia
Online: 9 miesiące 1 tydzień 1 dzień 5 godz 14 min 43 s
|
Bunkrów nie ma, ale też jest zajebiście! Raf, hrabstwo świdnickie kończy się na Szprewie czy na Łabie?
24.04.2023, 09:33 | #4 |
Bardzo ładny wątek i pomysł. Będę czytał i doklejał nasze lokalne ruiny.
Na szczęście znajdują się ludzie z pieniędzmi lub pomysłem, a czasami posiadający oba te walory i powoli niektóre miejsca podnoszą się z sukcesem ze zgliszczy. Przykład obecna /Jeleniogórska/ Kotlina Zamków i Pałaców z chyba najpiękniejszym pałacem i założeniem parkowym w Wojanowie - można obejrzeć w necie bo dzisiaj tam nie pojadę po zdjęcia. W pałacu w Wojanowie można było dowolnie myszkować i wyjść na dach jeszcze w roku 1994 - zegar wieżowy był rozebrany a obciążniki kamienne odcięte od mechanizmu leżały w piwnicy spuszczone szybem. Niestety niektórych miejsc już nie uda się uratować a na 'moim' Dolnym Śląsku co druga wiocha miała jakiś pałacyk M
24.04.2023, 19:17 | #5 |
|
Proszę się nie krępować i dodawać ciekawe miejsca. Okolice Wojanowa i Karpnik znam. Dla mnie bardzo podobało się w Rudawach Janowickich. Zamek Bolczów fajny.
Fazik, Hrabstwo Świdnickie nie ma granic |
24.04.2023, 19:33 | #6 |
Rudawy mega na rower No ale to nie ten wątek
Trzeba tylko jakiś odpowiednio stary motocykl wydobyć.
25.04.2023, 16:27 | #7 |
|
Teraz czas na Mirocin z dworem/ pałacem usytuowanym na wyspie. Niestety jest to trwała ruina i nie zanosi się na razie by była w jakiś sposób zabezpieczona. Znalazłem kiedyś wzmiankę że po II wojnie majątek przejął Skarb Państwa, a w latach pięćdziesiątych obiekt nie miał już dachu.
Pewnie miejscowi mocno się tym zaopiekowali. Kiedyś do pałacu prowadził mostek... AA teraz coś dla równowagi Pałac - szkoła w Trzebiechowie Wejścia pilnują dwa lwy pokryte bluszczem Schody od frontu Schody od strony parku... No i sam park Natomiast pod drugiej stronie drogi znajduje się miejscowy Dom Przemocy Społecznej i można tam podziwiać dzieła jakiegoś guru funkcjonalizmu czyli Henry’ego van der Velde’a. Ja się tam nie znam, w środku nigdy nie byłem, ale przed kowidem możliwe było zwiedzanie. Jak ktoś chce to se może poczytać i zdjęcia pooglądać. https://naprzekordniom.wordpress.com...e-trzebiechow/ Cdn... |
30.05.2023, 21:23 | #8 |
|
Wreszcie udało mi się uruchomić starego motóra, toteż postanowiłem wspólnie z szanowną małżonką pojechać na wyprawę dwugodzinną za Odrę, a konkretnie do Bojadeł. Mieści się tam pałac który bardzo powoli odzyskuje swój blask, jak również mała kawiarnia.
Oto i pałac, należy zwrócić uwagę na odważnie zamontowaną latarnię trzylampową pośrodku placu) (co prawda kiedyś buła tam fontanna, ale kto by się takimi szkaradztwami przejmował) A tu bliższa perspektywa Tutaj oczywiście oryginalna lampa z epoki słusznie minionej, obok jakieś zdobienia... Gazrurka jako balustrada, da się? Tak to wyglądało dwa lata temu Co tam jakiś chropowaty piaskowiec, może lamperię pierdykniemy panie Kazeczku? Jak połączyć karpiówkę z dachówką betonową?, panie Kazeczku, potrzymej mnie piwo... Dwie godziny minęły jak z bicza szczelił, i trzeba było wracać do szarej rzeczywistości... Cdn... |
30.05.2023, 21:36 | #9 |
|
A, jeszcze o jednym bym zapomniał. Jak co roku w Zielonej Górze organizowane są Dni Otwartych Piwnic Winiarskich. Teraz od 8 - 11 czerwca są znowu otwarte, można tam również degustować lub zakupić Lubuskie wina.
https://fundacjatlocznia.pl/lubuski-...wnic-i-winnic/ https://www.facebook.com/FundacjaTlocznia W linku do twarzoksiązki program. Można również zakupić (o ile jeszcze są) karnety na degustację https://abilet.pl/wydarzenie/dni-otw...uPMtgQAxl4eHI8 |
31.05.2023, 00:43 | #10 |
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 12 godz 30 min 42 s
|
Fajny wątek, śledziłem kiedyś podobny na FTA "Trudne Jazdy".
|
|
|