|
Owiewki, osłony, szyby, kanapy, zegary i linki Montaż i demontaż elementów jak: panele boczne, czacha, owiewki, szyby, kanapy, deflektory, lusterka, osłony goleni, błotniki, naklejki, zegary i linki– tylko oryginalne rozwiązania! |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
24.03.2016, 12:34 | #1 |
Miasto: Dąbrowa Górnicza
Motocykl: RD03
Online: 10 godz 48 min 51 s
|
Osłona reflektora do RD03
Witam.
Czy jest ktoś ze Śląska kto użyczy mi oryginalnej osłony na reflektor do Afryczki RD 03 ? ( oczywiście nie za darmo ). Chciałbym dokonać pomiarów i spróbować drukować je na drukarce 3D. Pozdrawiam |
24.03.2016, 12:52 | #2 |
Miasto: Wydra
Przebieg: 69tys
Online: 2 miesiące 4 tygodni 13 godz 14 min 5 s
|
Roman a jakie są przybliżone koszty takiego wydruku
24.03.2016, 13:05 | #3 |
|
Jeszcze nie wiem, ale jestem zdesperowany więc ewentualne koszty to dla mnie drugorzędna sprawa. Przeszukałem cały internet, nawet poprosiłem znajomą co to zna japońskie znaczki żeby napisała do źródła i nic! jest to ostatnia rzecz która mi została żeby królowa wyglądała jak z salonu
|
24.03.2016, 13:12 | #4 |
|
Parę ładnych lat temu wyrabiała te osłonki jeden anglik i jak oglądałem zdjęcia z tamtejszego forum to wyglądały super.
|
24.03.2016, 13:19 | #5 |
Miasto: Bielsko-Biała
Motocykl: zJAWA 350 TS
Online: 5 miesiące 2 dni 15 godz 15 min 28 s
|
Jaką technologią chcesz drukować?
Masz swoją drukarkę, skaner masz, czy będziesz modelować sam, czy będziesz to zlecać? Doświadczenie w drukowaniu 3D masz jakieś? Odpowiesz na powyższe pytania to rozważę, za założeniem odpowiedniego depozytu odkręcenie kratki (jest w Bielsku).
"Logowanie się na forum jest jak wchodzenie do knajpy za rogiem - zawsze te same mordy przy barze, barman rzuci drwiną a kiblu trochę śmierdzi... Jednak się przychodzi." by Matjas Nie piję alkoholu skażonego....akcyzą. |
24.03.2016, 13:20 | #6 |
W USA ktoś już podjął temat wydrukowania kratki, były jakieś próby i ... trafił używkę na ebay-u: http://www.xrv.org.uk/forums/africa-...oration-3.html
Ostatnio na angielskim ebay poszła za 155 dolarów królowej używka. Jak byś naprawdę miał worek pieniędzy na kratkę to pisz pw. do mnie. |
|
24.03.2016, 13:29 | #7 |
|
Drukowanie na zlecenie do firmy. Sam się tym nie zajmuje. W pierwszej kolejności chciałem takową zeskanować i zorientować się ile, jak, z czego ... itd.
|
24.03.2016, 13:44 | #8 |
|
Czyli, nie wiesz do czego się bierzesz.
Model jest dość wredny w skanowaniu i późniejszym wydruku, ze względu dużą ilość wolnych przestrzeni. Za skanowanie (oraz oczyszczanie skanu, tak , żeby był zdatny do druku) myślę, że 800-1000 pln będzie niezłą ceną - chyba, że masz jakieś znajomości i taniej ktoś po godzinach Ci to zrobi. Wydruk - tutaj poza posiadaniem pliku zderzamy się z kilkoma problemami. Primo - gabaryt. Załóżmy , że drukujemy w najtańszej technologii FDM - nie zrobi Ci tego nikt na taniej drukarce - musisz lecieć na 2 głowicach, żeby kłaść materiał podporowy i bardzo duża komora robocza jest potrzeba - z ciekawości w domu zmierzę kratkę (tzn max wymiar), ale chyba 25 cm przekracza - jeśli tak to(stan mojej wiedzy na wiosnę zeszłego roku) są tylko 2 firmy w PL, które dysponują większa komorą roboczą (będzie bolało po kieszeni). Secundo wytrzymałość - ze względu na gabaryt masz mocno ograniczone możliwości manewrowania układem warstw (pamiętaj że wydruk na ścinanie w poprzek warstw max ok 60% wytrzymałości tego samego elementu po obróbce na wtryskarce). Jak temat cię nurtuje mogę jeszcze parę słów o druku napisać. PS. Jakby to było takie proste jak Tobie się wydaje to już dawno produkowałbym kratki i kasował po 500 pln za sztukę (obstawiam, że na zachodzie UE miałbym zbyt). PPS. Chyba najważniejszego nie napisałem, ale wg mojej wiedzy i praktyki całość imprezy skan plus druk to potrzebujesz położyć ok 1500-2000 pln na stole (oczywiście netto).
"Logowanie się na forum jest jak wchodzenie do knajpy za rogiem - zawsze te same mordy przy barze, barman rzuci drwiną a kiblu trochę śmierdzi... Jednak się przychodzi." by Matjas Nie piję alkoholu skażonego....akcyzą. |
24.03.2016, 13:58 | #9 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: KTM990Adv+DR650RE+FLHTCI Electra Glide ULTRA
Przebieg: <50km
Online: 2 miesiące 4 dni 6 godz 7 min 35 s
|
http://www.termoli.tv.it/directory/a...3/opti/6-1.JPG
Pod tym linkiem jest sprzedawca we Włoszech który specjalizuje się w używanych częściach do afryki . Ma części do wszystkich modeli . Ma tez kratki do trójek. tanio może nie jest , ale można za nabyć. Osobiście sam taką kratkę nabyłem . NIe wiem jak jest w oryginale ale ta jest metalowa, malowana na czarno. Sprzedawca żadem znajomy , ale kupiłem u niego kilka rzeczy problemów nie było. Pisałem do niego po angielsku. |
24.03.2016, 18:10 | #10 |
|
Tak w formie badania rynku ilu byłoby chętnych na taką osłonę - noofka sztuka, koszt myślę ok 250-300 polskich pieniędzy?
Materiał - tworzywo, jak w oryginale - tylko w czarnym matowym, a nie połysku. Materiał dający się lakierować, wtedy po położeniu podkładu dałoby radę zrobić połysk.
|
|