|
Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
29.01.2019, 10:17 | #1 |
Miasto: Zabrze
Motocykl: ATAS 2019
Przebieg: 11000
Online: 3 tygodni 1 dzień 14 godz 24 min 33 s
|
Zabezpieczenia motocykla
Hello,
W tym konkretnym przypadku chodzi o NAT, ale w sumie dotyczy kazdego motocykla. Sytuacja: W domu moto parkowane na podziemnym, ogolnodostepnym parkingu. Przy dojezdzie do pracy pod biurowcem w duzym miescie. Jako swiezak chcialbym zapytac - jak i czym zabezpieczyc moto ? Do NAT zamowilem alarm, ale zastanawiam sie czy nie zadzwonic i nie odmowic. Wiadomo ze zabezpieczen nigdy za wiele, ale boje sie troche czy np nie s..oli sie (np zamoknie) gdzies 400 km od domu i np nie zacznie odcinac zaplonu. Nie wiem na ile pewne sa takie elektroniczne gadzety, wiec moze lepiej zadzwonic i odmowic, a skupic sie na innych zabezpieczeniach ? Co pozatym stosujecie i polecacie ? Disclock ? lancuch ? Z dodatkowym alarmem ? Jakiej firmy produktu mozna uznac za "dobre" ? W sensie ze robia cos wiecej niz poprawa samopoczucia wlasciciela ? Wiem ze motocykl to taki dziwny pojazd ktory mozna po prostu zapakowac do busa, ale chcialbym utrudnic takie rozrywki potencjalnym amatorom. Ostatnio edytowane przez GregoryS : 29.01.2019 o 10:40 Powód: literowki itd. |
29.01.2019, 10:24 | #2 |
Miasto: Gdynia
Motocykl: RD 03, LC4 ADV
Przebieg: x83000
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 6 godz 26 min 34 s
|
Może nie pomogę ale z założenia zabezpieczenie które będzie opisane na forum sporo traci, zawsze to potencjalny złodziej będzie już mniej zaskoczony.
Lokalizator GPS to dobra sprawa, sensownie ukryć, ale wszystko jest kwestią czasu |
29.01.2019, 10:24 | #3 |
Gość
Online: 0
|
Ubezpieczenie.
Z mechanicznych skuteczny jest gruby łańcuch zapinany na siodło, żeby nie było jak nozyc zaprzeć. Ale ciężki i upierdliwy w przewożeniu. Sent from my G8441 using Tapatalk |
29.01.2019, 10:27 | #4 |
Miasto: Wrocław
Motocykl: Husqvarna 701 Enduro
Online: 1 miesiąc 4 tygodni 15 godz 23 min 25 s
|
Mam taką samą sytuację. Moto zastawione samochodem. W żaden sposób nie da się go wyciągnąć bez odjechania autem. Do garażu bus nie wjedzie (wysokość), więc potencjalny złodziej i tak musiałby moto wytaszczyć na zewnątrz.
Wiem, że to działa tylko wtedy gdy stoi samochód. Ale zawsze to jakiś tam fragment życia. |
29.01.2019, 12:37 | #5 | |
Administrator
|
Cytat:
Zabezpieczenia nie ma , są tylko spowalniacze i zniechęcacze . Jakiś czas temu zabezpieczaliśmy Mazdę 6 , 1.5 godziny po kradzieży , zostało niemal gołe nadwozie. Wszystko to tylko jak komu się będzie chciało , jak będzie przygotowany i czy ma zlecenie od odbiorcy (jak ma to pojazd i tak zniknie). Jak wspomniano opisywanie co kto poleca a jeszcze lepiej co ma ........ to zaproszenie po pojazd...... a adres ustalą bez problemu.
29.01.2019, 12:39 | #6 |
Miasto: Maków Podhalański
Motocykl: XRV750->XR400
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 17 godz 56 min 37 s
|
Jak sam bedziesz zakładał alarm to ogarnij sobie jak go odłączyć w razie "w".
Ja na wyjazdy zawsze brałem zabezpieczenie na tarczę i to wszystko. Lokalizatory GPS są bardzo tanie na aliexpres, myślę, że warto kupić sobie jeden (oby tylko mały chiński badziew nie uległ samopodpaleniu ). |
29.01.2019, 13:21 | #7 |
Miasto: Zabrze
Motocykl: ATAS 2019
Przebieg: 11000
Online: 3 tygodni 1 dzień 14 godz 24 min 33 s
|
Spokojnie, nie pytam o "patenty" bo to jak piszecie... rozni ludzie moga czytac Chodzi mi o zwykle "standardowe" zabezpieczenia dostepne w handlu. Co warto co nie bardzo.
Autoalarm - nie wiem dalej czy brac ze wzgledu na wspomniane ryzyko. Pozatym pewnie trzeba bedzie troche popruc w kabelkach w nowej afryce przy zakladaniu - a to boli na sama mysl. Chyba wiec jednak zrezygnuje. Wiec ze standardowych dostepnych rozwiazan moze blokada na tarcze z alarmem i wspomniany lancuch ? Powinno choc na chwile "spowolnic" amatora.. wiadomo ze profesjonalista z zamowieniem przyjedzie przygotowany, ale to juz nie ma sily. Lancuchy widze rzeczywiscie swoje waza, gruby i dlugi moze dobic do 7kg, sporo zwazajac ze afryka ma w manualu maxymalne obciazenie tylu 10 kg... |
29.01.2019, 13:47 | #8 |
Miasto: Maków Podhalański
Motocykl: XRV750->XR400
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 17 godz 56 min 37 s
|
Te łancuchy to generalnie są spoko, ale ... https://youtu.be/-nPY7cLu0S4?t=68 koleś przecina 16mm Ulock ręczną, malutką, hydraulcizną przecinarką - więc z łańcuchem też nie będzie problemu. Chyba, że kupisz łańcuch od kotwicy tankowca, to nikt go nie ruszy ani takim przecinakiem, ani szlifierką akumulatorową (Ty też się z nim nie ruszysz ). Jak ktoś będzie chciał ukrasć to ukradnie. Generlanie nie parkowac w glupim miejscu, trochę myśleć i liczyć na farta.
Jeszcze sytuacja z tamtego roku, z Włoch. Znajomego znajomy zaparkował przed sklepem/biurem, gdzie pracuje i miał widok na moto (wypaśna szlifierka). I nagle w środku dnia przyjechał busik, ładnie oklejony "serwis motocyklowy". Wysiada dwóch kolesi ubranych na mechanika i zaczynają się dobierać do moto, robic przymiarki do spakowania na busa. Koleś wyleciał z ryjem, tamci tłumaczyli się: sorry, pomyliliśmy się i nara. |
29.01.2019, 15:17 | #9 |
Autobanned.
|
http://africatwin.com.pl/showthread....blokada&page=7 http://africatwin.com.pl/showthread....hlight=blokada http://africatwin.com.pl/showthread....hlight=blokada
29.01.2019, 16:45 | #10 |
Wiem że pytanie było o zabezpieczeniu przed kradzieżą ale warto też pamiętać
o AC z opcją kradzieży. A wracając to tematu powiem tak : im rzadziej stosowane , im bardziej nietypowe tym skuteczniejsze. |
|
|
|