|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
08.06.2010, 21:42 | #1 |
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 dzień 3 godz 37 min 20 s
|
Karta Mastercard
Cześć,
krótkie pytanie, bo czasu też niedużo: mam kartę " walutową" Mastercard w " ojro". Jadę do Skandynawii: Szwecja, Norwegia, Finlandia. Jak wszyscy z pewnością wiecie tam nie ma Euro. Tyle tytułem wstępu. A teraz problem: czy lepiej zabrać ze sobą walizkę pieniędzy , czy też lepiej płacić za wszystko w/ wym kartą? Na mój chłopski rozum ta druga wersja jest lepsza, ale mogę się mylić. Nie chodzi o wybieranie kasy z bankomatu. Dzięki za odpowiedzi. Konrad |
08.06.2010, 22:11 | #2 |
Miasto: Brodźce
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: x 2
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 tydzień 4 dni 10 godz 18 s
|
Bies13, nie wiem jak jest w skandynawi, ale na południowym wschodzie europy płaciłem zwykłą VISA - złotówkową i nie było żadnych problemów, również wybieranie kasy ze ściany odbywało się bez problemu.
08.06.2010, 22:18 | #3 |
Gość
Online: 0
|
To zalezy w jakim banku ją masz i jakie on ma warunki
niektóre banki mają spore opłaty za przewalutowania. Jezeli chodzi o samo płacenie kartą to mozna nią płacić wszedzie nawet w najmniejszym sklepie gdzies na końcu świata Pozdro |
08.06.2010, 22:35 | #4 |
Ja ta vise w mbanku - rewelka wypłaty z bankomatów w Europie bez prowizji.
Wiekszośc bankomatów, stacji benzynowych w zeszłym roku w Chorwacji i Austrii bez problemu (chyba tylko jeden nie chciał dać kasy - ale to jakis dziwny bank chorwacki) - wychodziło taniej jakbym kupował walutę w kantorze. Oczywiście jakaś kaskę warto mieć z sobą ale bez przesady. Załóż szybko sobie u nich konto i masz z głowy temat |
|
08.06.2010, 23:00 | #5 |
Trampkarz
Miasto: Tychy - Wawa
Motocykl: nie AT a TA
Online: 1 miesiąc 1 dzień 12 godz 32 min 21 s
|
ja napiszę nie na temat :P bo odnośnie VISY w PLN, a do tego o wypłatach z bankomatu - nie czytam ze zrozumieniem...wiem
Na ostatnim wypadzie moto na Bałkany z kartą PKO stwierdziłem, że koszty przewalutowania są tak niskie że nie opłaca się brać ze sobą dużo kasiory - płaciłem na stacjach a kasę wypłacałem w Bośni i Albanii - koszt wypłaty z bankomatu to ok 10zł Po kolejnym wypadzie (już samolotowo do Szwecji) i przymusie wypłacenia 3 razy ze ściany zdecydowałem że muszę otworzyć konto z bezpłatnymi bankomatami na świecie - tak oto mam taniutkie w prowadzeniu (0zł lub 5zł / miecha) konto dbNET w Deutche Banku z bezpłatnymi wypłatami ze wszystkich bankomatów (2mln) na świecie - na razie testowane tylko w PL niestety - mam nadzieję że przewalutowanie nie zabija Jako dodatkową kartę w portfelu polecam.
08.06.2010, 23:06 | #6 |
Motocykl: RD03
Online: 2 tygodni 3 dni 3 godz 35 min 10 s
|
To ja tylko dodam - często Ci się zdarzy stacja benzynowa na kartę bezobsługowa - master card przyjmują (chociaż najchętniej Visa), z drugiej strony w Norwegi znaleść bankomat - to problem, ja miałem Maestro - zapomnij, ani stacje, ani sklepy, a bankomatów na lekarstwo. W takiej sytuacji lepsza walizka kasy...
|
08.06.2010, 23:12 | #7 | |
Gość
Online: 0
|
Cytat:
Bankomaty są w kardym wiekszym miescie przy bankach i często tez bywa że przy poczcie. Po za tym istnieje możliwość wypłaty gotówki w kasie sklepowej jest to tu normalne i powszechnie używane Ale co do kart Maestro potwierdzam w 100% Pozdro |
|
08.06.2010, 23:15 | #8 |
Motocykl: varadero Sd01
Online: 2 dni 4 godz 25 min 9 s
|
Zerknijcie na ten link w sprawie kart:
http://www.comperia.pl/karta-kredyto...ra-wybrac.html w miarę świeże i przydatne informacje |
09.06.2010, 09:20 | #9 |
Piast Kołodziej
Miasto: Toruń
Motocykl: RD03
Online: 2 tygodni 17 godz 44 min 37 s
|
Babel, to byla VISA czy VISA Electron..? Bo mBank ma i takie, i takie karty kredytowe. Chyba, ze masz na mysli debetowa - wtedy to chyba VISA Electron na dzis jest..
|
09.06.2010, 09:47 | #10 |
|
|
|
|