![]() |
|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2012
Miasto: Gdańsk
Motocykl: RD07
![]() Online: 3 tygodni 3 dni 2 godz 52 min 21 s
|
![]()
Witam.
Wymieniałem dziś uszczelkę w tylnym cylindrze (na made in honda) bo z larsonowej do odmy olej sikał. Przy okazji zawory sprawdziłem. Jest wszystko ok. Odkręcam dekielek od zaworów ssących w przednim cylindrze a tam jakby go kto kremem wysmarował od środka biały ![]() Olej zmieniłem miesiąc temu, stary wyglądał jak powinien. Po wymianie oleju nie jeżdżony tylko odpalany. W zeszłej zimie tak nie było. (motul 5100 10w40) Czy trzeba się martwić ? Olać ? Coś sprawdzić ? Chuyowy olej ? Pozdrawiam. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Ortodoks Afrykański
![]() Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Koszalin
Motocykl: RD07a/LC4
Przebieg: Walczę
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 3 dni 18 godz 8 min 8 s
|
![]()
Dasz po garach na trasie i po mojemu śladu nie będzie
![]() ![]() Pozdrawiam
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2011
Miasto: Mińsk Mazowiecki
Motocykl: KTM 1190 adv
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 3 dni 11 godz 10 min 26 s
|
![]()
Jeśli nie masz ubytku płynu w ukł chłodzenia to ten biały nalot robi się jak odpalasz silnik w niskich temp i nie dajesz mu się zagrzać porządnie. Wiosną jak polatasz zniknie.
![]() |
#4 |
|
![]()
Ok. Dzięki
Ubytku wody nie zanotowałem. Możliwe że tylko w jednym (przednim) garze ? Tył jak najbardziej ok. Cieszy mnie to. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2011
Miasto: Wlkp.
Przebieg: rosnący
![]() Online: 3 tygodni 5 dni 10 godz 42 min 2 s
|
![]()
pewnie jakąś wilgoć chwycił gdzieś albo z powietrza wcześniej wspomnianą uszczelką, nie wiem czy afra ma jakieś odpowietrzenie skrzyni korbowej czy coś takiego... ciężko powiedzieć, kwestia nie dogrzanego moto, bardzo często tak w autach jak się jeździ na krótkich dystansach w chłodne dni, że pod korkiem wlewu oleju pojawia się taka maź, budyń czy jak kto woli... ja bym się nie przejmował jeśli tego dużo nie było
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
![]() Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
![]()
Wilgoć
![]() a już się przestraszyłem ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2010
Miasto: Warszawa
Motocykl: LC4
Przebieg: ...
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 5 dni 20 godz 4 min 21 s
|
![]()
Odpalanie na chwilę, powoduje takie skutki ( kondensacja pary wodnej ).
Motocykl odpalany na chwilę ( nie da się tego określić ile to jest chwila ) będzie tak robił, nie ma tu znaczenia olej srolej itp. Zobacz korek od oleju w swoim aucie, jak masz blisko do pracy to pewnie masz to samo. Pozdrawiam Oczywiście niczym strasznym to nie grozi, po prostu odma w afryce, jest dość dziwnie poprowadzona większość silników odpowietrza się w najwyżej położonym miejscu dzięki czemu para wodna ulatuje szybciej i łatwiej. Ps: Trzy posty w jednym czasie ![]() Ostatnio edytowane przez szparag : 31.01.2013 o 23:06 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
|
![]()
Zgadza się. W garażu pizdzi to i wilgoć pewnie spora.
Zatem lepiej się przejechać niż w miejscu palić konia. Dzięki. Już się bałem. Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2010
Motocykl: LC4
Przebieg: ...
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 5 dni 20 godz 4 min 21 s
|
![]()
Bingo
![]() Tylko pamiętaj, że sól z drogi bywa bardzo wredna, więc po takiej jeździe należy motocykl dobrze wypłukać. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2011
Motocykl: brak
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 miesiące 2 tygodni 3 dni 18 godz 31 min 28 s
|
![]() ![]() Po jednorazowej jeździe raczej nic się nie stanie. Dopiero jeżdżąc całą zimę po mieście trzeba pomyśleć o różnych praktykach serwisowych wiosną. Szczególnie kiedy nie jest sucho na drodze. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Skąd naklejki do rd04 ?? | yuris76 | Owiewki, osłony, szyby, kanapy, zegary i linki | 12 | 10.01.2016 13:24 |
Skąd wziąć IGO? | Fausto | Mapy | 12 | 01.05.2013 12:32 |
Utopiona w morskiej wodzie, woda w oleju, płukanie, czyszczenie ? | ELvIS2704 | Regularne czynności serwisowe | 23 | 07.02.2012 02:20 |
skąd moc? | mad_leaf | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 3 | 13.04.2009 14:09 |