|
Uklad paliwowy i wydechowy Montaż i demontaż baku, kraników , gaźników, , tłumiki , filtry powietrza i paliwa, linki, pompy paliwa elektryczne i podcisnieniowe, ustawienia gaźnika, poprowadzenie przewodów. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
11.02.2012, 16:38 | #1 |
Wydech REJLI do AFRI w cenie do 400zł - how to ;]
A więc dzisiaj skończyłem robić swój wydech przelotowy ;]
Materiały: - wydech VIPER (średnica wew. wlotu 51mm) + db-killer + opaska za 350zł nowy ;] - rura dolotowa nierdzewna 50,8mm x 1,5mm x 1m za 50zł A więc najpierw dopasowanie rury tak aby ładnie szła równolegle wzdłuż motocykla. W tym celu nacinamy rurę (ok. 80% obwodu nacięte) na odległości 10cm od końca tarczą jak najcieńszą i doginamy końcówkę aby otrzymać odpowiedni kąt. Po serii delikatnego powiększania nacięcia i przymierzania do moto w końcu mamy to co chcieliśmy. Spawamy ładnie powstałe nacięcie i przycinamy w odpowiednim miejscu rurę tak aby wydech był wysoko albo nisko. Jak kto woli. Potem tylko dorobienie mocowania na samej górze do trzymania wydechu i gotowe. Tak prezentuje się efekt końcowy: Filmiki z dźwiękiem w poniedziałek ;] |
|
12.02.2012, 23:52 | #2 |
Chciałem mieć wydech wysoko i raczej tak zostanie ;]
Obiecany film: Do porównania oryginał: Z wrażeń po dzisiejszych testach ulicznych. Moto straciło moment około 3 tys, ale za to nie szapie przy 2tys obr i od 5tys do czerwonego pola zbiera się o wiele lepiej. Na pewno trzeba przeregulować gaźniki i zrobić jeszcze testy z db-killerem ;] Ostatnio edytowane przez lukasz_vip : 13.02.2012 o 00:09 |
|
13.02.2012, 01:41 | #3 |
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
Jak straciło moment do 3000 RPM to nic już na to nie poradzisz
|
13.02.2012, 09:51 | #4 |
Miasto: Gołańcz
Motocykl: RD07
Przebieg: 71000 +
Online: 3 tygodni 6 dni 9 godz 13 min 31 s
|
mi poprawiło dół, ale przyznam że ciutkę olejku wciąga, jednak taka mini dolewka na sezon tragedi nie zrobi Teraz jak dołoże pełne króćce to w polączeniu z moją mega masą będzie pewnie na koło stawiać
Zwróć uwagę czy temperatura wylotowa spalin bądź nagrzanego komina nie stopi Tobie kierunku, bo gdzieś już czytałem że takie cuda się zdarzają. |
13.02.2012, 12:13 | #5 |
Miasto: Białystok/Jaświły/BielskP
Motocykl: LC 4
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 dni 13 godz 26 min 16 s
|
Z moich obserwacji wynika, że założenie przelotu dość drastycznie pogarsza przebieg krzywej momentu w dolnym zakresie obrotów, testowałem to na Transalpie 98 r, po kilku dniach jazdy wróciłem do oryginału. Odczucia po zmianie wydechu mogą być mylne, najlepiej zrobić pomiary z oryginalnym jak i przelotwym wydechem na hamowni. Niby można gaźniki dostroić, ale wcale nie jest to takie proste jak by się mogło wydawać, przerabiałem to w sv 650 teoretycznie myslisz, że sportowy wydech, to sportowy filtr, plus podniesienie iglic i większe dysze główne i będzie hulało, robisz pomiary na hamowni a wychodzi kupa, jakać potężna dziura w momencie i mocy mniej o dobre 3 KM. Zatem na wiosnę powracam do oryginalnych nastawów.
|
13.02.2012, 12:20 | #6 |
Miasto: Gwe/Warszawa
Motocykl: CRF1000, RD04
Online: 5 miesiące 1 tydzień 4 dni 8 godz 34 s
|
Steven (Australijczyk co DRką latał), powiedział mi, że przy zmianie wydechu w DRce na przelot trzeba:
1. iglicę o jeden ząbek do góry 2. dyszę główną ze 140 na 135 zmienić On tak jeździ i mówił, że jest cacy. Jak będę zmieniał wypierd u siebie to pewnie się tym będę kierował. |
13.02.2012, 12:32 | #7 |
Miasto: Białystok/Jaświły/BielskP
Motocykl: LC 4
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 dni 13 godz 26 min 16 s
|
No gadałem z nim faktycznie w dr to działa, chociaż na logikę sportowy filtr i wydech zubażają mieszankę, a dając mniejszą dyszę zubaża się ją jeszcze bardziej, chyba to zależy jak motocykl ustawiony jest w serii, np. w Stanach gdzie normy czystości spalin, nie są aż tak restrykcyjne ustawiało się bardziej bogato niż np w Europie. Ja znalazłem w necie kolesi co rasowali sv i podawali rozmiary dysz na których powinno hulać, były to dysze większe, a co do czego hamownia pokazuje, że nie tędy droga. Sęk w tym w gaźnikach, że kazda zmiana nastawów, wymaga wyciągnięcia gaźników a jest z tym trochę roboty, poomijająć że po takich kilku - kilkunastu wyciągnięciach i włożeniach mogą się pojawić jakieś drobne nieszczelności a to gwinty się nadwyrężą, a to śrubokręt się obróci na łbie śruby... o wiele łatwiej zabawa w tuning ma miejsce w motocyklach na wtrysku.
|
13.02.2012, 17:34 | #8 |
No ja w LC4 przy otwartym wydechu, dyszy 195 i przelotowym wydechu miałem o wiele więcej mocy niż seria. Moto na każdych obrotach zyskało. Ale wiadomo to zależy od każdego moto. Na pewno gaźnikami się pobawię i zobaczymy co z tego wyjdzie ;]
|
|
13.02.2012, 17:52 | #9 |
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
AT na dobrym kominie, z mojego doświadczenia tylko, powinna mieć lepszy dół wlaśnie od samego początku. Ostatnio co przekładałem to z oryginału na venom motad, bez końcowego dB killera. Tylko na tej wstępnej zwężce. Gażniki dobre, ale ustawione książkowo +0,25 obrotu na dawce paliwa. Pojechałem tylko na kebab pare bloków dalej. Różnica między motad venom a serią to jak TDI i diesel wolno ssący. Ogromna elastyka od samego początku.
|
13.02.2012, 19:14 | #10 | |
Cytat:
Np BIG 800 sr42(model przejściowy z budą od 750) ma jeden tłumik i dyszę główną 120. BIG 800 sr43(nowa buda ten sam silnik) ma dwa wydechy i dysze 130. Zamawiam teraz jet kit u niego pod sportowy tłumik i w zależności od tłumika/filtra powietrza przysyła mi cytuje "our set is with main jet, idle jet and maybe neddle ... dependon the type of exhaust, type of dr and airbox... a lot of componets work together." tak że nie samym przelotem moment żyje...
|