|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
14.07.2013, 17:14 | #1 |
Miasto: Gdańsk
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 dzień 9 godz 27 min 3 s
|
Nowy aku już rozładowany.
Witam.
Jakiś czas temu wymieniłem aku w zakupionej RD07 (sprzedający powiedział, że czas wymienić... i rzeczywiście po jakimś czasie się zwiesił). Problem w tym, że ostatnio przy nowym aku pojawił mi się ten sam problem co ze starym... próbuję odpalić rano, a on tylko... tryka! Odpaliłem na pych, pojeździłem, zgasiłem... i już nie odpaliłem. znów na pych. Domyślam się, że jest to jakaś konkretna usterka... jaka? |
14.07.2013, 17:37 | #2 |
Amator podwórkowy
Miasto: Kostrzyn nad Odrą
Motocykl: exRD04 '92, obecnie RD07A '98
Przebieg: >55kkm
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 2 godz 40 min 45 s
|
Jedna z furii afrykańskich Regulator... Po odpaleniu sprawdź miernikiem jakie masz napięcie łaowania.
15.07.2013, 09:46 | #3 |
Michał
Miasto: Siedlce-Warszawa
Motocykl: RD07a
Przebieg: do neg.
Online: 2 miesiące 4 tygodni 1 dzień 59 min 19 s
|
Niekoniecznie, jeśli akumulator nie dawał oznak słabnięcia (powolne kręcenie itp.) może to być też jego wada. Miałem taką akcję, zwarcie wewnętrzne cel czy coś. Jeśli masz gwarancję, a akumulator zdechł nagle to reklamuj..
|
15.07.2013, 18:44 | #4 |
Ortodoks Afrykański
Miasto: Koszalin
Motocykl: RD07a/LC4
Przebieg: Walczę
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 3 dni 18 godz 8 min 8 s
|
Sprawdź też wtyczkę idącą od elektrowni do regla.
Mi królowa po zgaszeniu na światłach już po 15s. nie chciała zagadać, kupiłem aku ale jeszcze chciałem sprawdzić tą wtyczkę i okazało się, że była tak wypalona, że nie mogłem jej rozpiąć.Połączenie zlutowałem i na starym aku już rok latam i git. Pozdra