![]() |
|
Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Dolnyśląsk - Lubin
Motocykl: RD07
![]() Online: 0
|
![]()
witam!
![]() pewnie banał ale w moim manualu piszą tylko ile ma być a nie jaki kiedy mierzyć... więc czy sprawdzać naciąg siedząc na maleńkiej... czy jak stoi na sucho.
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Wydra
Motocykl: RD03
Przebieg: 69tys
![]() Online: 2 miesiące 4 tygodni 18 godz 36 min 55 s
|
![]()
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Dolnyśląsk - Lubin
![]() Online: 0
|
![]()
... dobry patent
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Miasto: Katowice
Motocykl: RD07a
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 39 min 57 s
|
![]()
Kamol,
ostrożnie z tym patentem. Zastosowałem go u siebie i zaczęły się jakby z przedniego koła dziwne dźwięki wydobywać. Pomyślałem - przypadek. Może tarcza albo klocki tak trą? Pojechałem do mechaniora. Ten przejechał się, popatrzał na mnie tak jakoś dziwnie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
![]()
Ja tyż za mocno naciągnąłem ostatnio łańcuch 7 cm to min. a patent z klockiem 7cm na centralce się i mnie akurat sprawdza.
![]() Przy 5-6 cm na centralce łańcuch za mocno naszpanowany i trzeszczy . |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
22.10.2006, DTN :)
Miasto: Kąty Wrocławskie
Przebieg: IIszlif
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 7 miesiące 3 tygodni 2 dni 15 godz 53 min 10 s
|
![]()
z xrv.org.uk chyba... 7cm deseczek ma być użyty przy Afryczce niczym nie obciążonej, na bocznej stopce, usadowiony w okolicy początku opony. Ma wchodzić lekko ale niezbyt lekko
![]() Gdyby ktoś wsadzał 7cm klocek na centralce automatycznie ustawi zbyt mocny naciąg przy obciążeniu moto
![]() |
#7 |
Miasto: Wydra
Przebieg: 69tys
![]() Online: 2 miesiące 4 tygodni 18 godz 36 min 55 s
|
![]()
No to w końcu jak to się ma do RD07a?!?!? Bo co wątek to inny luz "kloceczkowy"?
![]() |
#8 |
Miasto: Jaktorów
![]() Online: 1 godz 16 min 16 s
|
![]()
W instrukcji jest napsiane iż :luz łańcucha mierzy sie na bocznej stopce bez obciążenia mierzac w polowie odleglóści między zębatkami . Ja wykorzystuje do tego suwmiarke. Informacja jaki ma byc jest na naklejce na wachaczu. W RD 03 35-45 mm.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Common Rejli
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
![]()
W RD04 tyle samo.
![]() |
#10 |
Administrator
![]() |
![]()
Taaaa, żeby wam te kołeczki i patenty bokiem nie wyszły.Jak wcześniej wspomniałem stosuję pomiar przy obciążeniu 1 osobą ( jak jestem sam to obciążam barkiem siedzenie)
i łańcuch ma na styk dotykać samej końcówki ślizgu wahacza od dołu oczywiście. Na potwierdzenie słuszności koncepcji mam duże przebiegi nawet na nie firmowych produktach. A ostatnie dane to przebieg po założeniu DID 4900km i tylko jeden dołek ruszony z 7 na 8. Łańcuch cichutki , jak by go nie było, pracuje miękko nawet z 2 tys obr na 5biegu ( oczywiście unikam schodzenia poniżej 3 tysobr.)
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Naciąg łańcucha | Dzieju | Regularne czynności serwisowe | 100 | 11.09.2014 10:01 |
Osłona łańcucha z ALU. | MOTOMYSZA | Wszystko dla Afryki | 9 | 18.04.2011 12:43 |