![]() |
|
Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Włocławek
Motocykl: TA 600v
![]() Online: 1 dzień 13 godz 55 min 34 s
|
![]()
Witam. Mam następujący problem. w ubiegłym sezonie zaliczyłem ślizg. Plastiki połamane kiera skrzywiona. Owiewki pokleiłem kiera, myślę tragedii nie ma, będę jeździł. Wczoraj postanowiłem wymienić olej w lagach. przy wyjmowaniu nie obyło się bez młotka, ale stwierdziłem że tak musi być. Dzisiaj olejem zalałem wkładam lagi a tu problem...nie pasują w górną półkę. są przesunięte obie o jakieś 2 mm. nie mam pojęcia co z tym zrobić. Kupować półkę (którą?) naginać, pukać walić
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
stęchły
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Zbąszyń
Motocykl: RD07a
Przebieg: 130000
![]() Online: 1 tydzień 2 dni 11 godz 44 min 49 s
|
![]()
Nie wiem , czy to dobry pomysł, ale możesz poluzować górną pułkę i jakoś na bank je wsadzisz z tym ,że warto po tym obadać sprawe jak się sprzęt zachowuje , jak to wygląda bo coś jest raczej walnięte.
Lepsza fota by się przydała bo nie widać w którą strone nie pasują.
Wichura Ostatnio edytowane przez Mecia : 06.02.2011 o 12:04 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
|
![]()
na zdjeciu widać minimalną przerwę po lewej stronie otworu górnej półki a lagą. Lagi są przesunięte o kilka mm w prawą stronę.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2009
Miasto: sosnowiec
Motocykl: exc 530,gs500
![]() Online: 1 tydzień 2 dni 13 godz 8 min 42 s
|
![]()
Moim zdaniem to przesunięcie jest tak minimalne że jak polużnisz dobrze śruby w pułkach to wejdą bez problemu rękami tyklo wszystko porozkręcaj i poluzuj śrubę tę po środku górnej pułki tę co trzyma sztycę.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Motocykl: RD07
![]() Online: 1 tydzień 6 dni 5 godz 6 min 26 s
|
![]()
Ja bym sobie przetłumaczył z Haynesa jak się poprawie skręca z powrotem zawieche. W sumie masz tam 5 elementów które sa poskręcane do kupy razem i muszą być równoległe i prostopadłe względem siebie. Na pewno trzeba to skręcać w określonej kolejności i w określony sposób. Ja bym poluzował wszystko począwszy od łożyska główki ramy i wszystkich śrub w półce górnej i dolnej wsunął lagi delikatnie skręcił śruby na górnej półce potem skręcił oś koła i na końcu śruby półki dolej. Sądze że powinno się wszystko ustawić samoczynnie i potem dokręcić na momenty. Zaczął bym jednak od zaniesienia lag do tokarza żeby je w kłach skręcił i sprawdził czujnikiem czy nie mają bicia.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
|
![]() Cytat:
... ta. odkręć tą śrubę, łatwo powiedzieć (tą główną od łożyska główki ramy). męczyłem się i w końcu musiałem poddać. musze przedłużkę załatwić. Swoją drogą to normalne że ona jest aż tak mocno skręcona? Ostatnio edytowane przez kotwas : 06.02.2011 o 15:49 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Administrator
![]() |
![]()
W przypadku krzywych lag luzowanie łożyska , wpychanie ich obydwu jednocześnie( z zamontowanym kołem) w półki a potem regulacja i dokręcanie główki dla mnie jest niewłaściwe.
Jeśli lagi są proste to tak można ale krzywe spowodują krzywe ustawienie półek i późniejsze dociąganie łożyska nie zapewni nam równoległości i właściwego styku bieżni. Kotwas dlaczego myślisz że tylko jedna może się skrzywić jak dobrze przyłożyłeś to i dwie polecą. Prędzej lagi polecą niż półki ale to wszystko zależy od okoliczności zdarzenia. Powiem ci że prostowałem przód w pewnej 07 , były jak chińska 8-ka i żadna się nie uszkodziła a tym bardziej półki. Sprawdź osiowość lag obracając golenią , zobaczysz ile mają bicia. Możliwe że jak obrócisz je odpowiednio znajdziesz rozstaw posujący w otwory półek. Aha jeszcze pytanko dlaczego je wpychasz jednocześnie , ja montuję każdą osobno a potem koło i reszta. Zacznij od sprawdzenia bicia i krzywizny.
![]() |
#8 |
heu ?
Miasto: Kraków
![]() Online: 1 tydzień 20 godz 17 min 46 s
|
![]()
Rozkręcić lagi, wyjąć rury, przyłożyć do siebie i pokręcić jedną w lewo drugą w prawo. Jeśli się rozjadą to zapakować (np w rury PCV fi50mm) i wysłać do tecrolu. Szybko wyprostują i odeślą. Wiem bo miałem tak samo u siebie.
![]() |
#9 |
|
![]()
w tym sęk że wydaje mi się że lagi są proste gdyż obie są odchylone w tą samą stronę i o podobną wartość, jeżeli byłyby skręcone, miały bicie po którejś ze stron po ich obrocie zmieniałaby się odległość/miejsce "niedopasowania" nie wiem czy dobrze się wyraziłem i czy mnie rozumiecie, moze rys troche rozjaśni. Naszybciocha robiony bez myszki, poglądowy
dodam że oczywiście nie wkładam ich jednocześnie z zalożonym już kołem. koła jeszcze nie ma. sprawdziłem tylko czy jedna nie pasuje czy obie |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
heu ?
Miasto: Kraków
![]() Online: 1 tydzień 20 godz 17 min 46 s
|
![]()
Czyli laga nie chce przejść przez obydwie półki, a na dole nic jej nie ustala ?
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
króćce ssące do 07 - od czego pasują? | hans | Uklad paliwowy i wydechowy | 14 | 07.04.2019 18:53 |
Lusterka z 04 do 07-pasuja? | betu | Wszystko dla Afryki | 27 | 26.02.2013 10:12 |
Czy gaźniki od 07 pasują do 07a ( i odwrotnie)? | kudlacz | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 3 | 04.01.2009 19:52 |