|
Ciuch Afrykańczyka spodnie, kurtki, rękawiczki, kombinezony, bluzy enduro, itd. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
28.09.2021, 21:49 | #1 |
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 tydzień 3 godz 32 min 33 s
|
Potrzebne ciuchy do szwędania
Nabyłem 300L i potrzebuje ciuch do jazdy, niestety nie mam pojęcia od czego zacząć. Raz w sklepie mierzyłem kurtkę, myślałem, że ktoś kamieni do kieszeni nasypał taka ciężka i ograniczała ruchy w porównaniu do zwyklej jesiennej kurtki : ) Po prostu nie chciałbym się naciąć na wydatek kilku stówek, a po tygodniu stwierdzić, po co to kupiłem?
Chciałbym jeszcze teraz pojeździć, ale bez potrzeby ubierania 3x kalesony, 3 razy polar, czy jest coś takiego jak kalesony i golf motocyklisty? Że mogę ubrać zwykłe spodnie materiałowe, ale robote zrobi to co pod nimi? Może dziwnie pytam ale pojęcia nie mam a nóż takie coś jest? Chciałbym mieć spodnie i kurtke która będzie dobra na wrzesień, pazdziernik, listopad ale zeby słuzla tez i w czerwcu i zeby nie bylo w tym termosu jak rozumiem mam szukac pod haslami kurtka + podpinka? Na taki dni jak teraz to idealnie zeby w pasie nie wiało czyli jakies połączenie zamkiem czy to bez sensu raczej? Bardzo Was prosze o swoje sugestie, fajnie żeby to lekkie było, cen nie znam do końca, kurtke mi w sklepie pokazywał za około 700, idealnie by było się kurtka spodnie w tysiaku zmieścic, ale zdaje sobie sprawe, ze trzeba chyba bedzie 1000-1500, a moze sie myle i wcale takich kwot nie trzeba wydawac, dodam, ze na razie nie jade na drugi koniec Polski czy Europy, szwedanie sie po okolicy od wiosny moze troche dalszej. |
28.09.2021, 22:08 | #2 |
Miasto: Paprykarz-City neighborhood
Online: 6 dni 4 godz 34 min 55 s
|
Jakie masz wymiary?
|
28.09.2021, 22:08 | #3 |
Buciory - wiadomo pancerne
Bijelielizna - plastik/wełna co kto woli Zbroja/buzer/nakolanniki Koszuka, zimą polarek Konkretne porcięta sugeruje crossowe w buty Cerata Wiadomo, kask (zimą kominiarka) rękawice, google.... W offie się prędzej spocisz niż zmarzniesz. No ale są jeszcze dojazdowki. Edit: ceny? Kask+ buty z 2000, reszta minimum 500. Ale to w offie, na szosę spooro wiecej
28.09.2021, 22:40 | #4 |
|
Mka mi lezy
Mi raczej chodzi o kierunek kurtka spodnie, tak czytam i wychodzi na to ze musze kupic kurtke z podpinka tzn latem sama kurtka a na zime wpinam jakis ocieplacz tj podpinke? Spodnie tez sa tego typu czy kupuje sie spodnie i jakies motocyklowe "gacie" na zime do nich. Nie szukam na off. 50% na 50%, nie bede topil motocykla, asfalt szutry, łaki Bylem w sklepie kiedys ale tak nic wczesniej sie nie orientowalem a teraz chce cos wiedziec zanim pojde, zeby mi na sile nie wcianeli |
28.09.2021, 22:43 | #5 |
Miasto: Łowicz
Online: 6 dni 23 godz 17 min 37 s
|
Każdemu pewnie zbywa podpinek po bierzących i poprzednich strojach, sam mam 2szt używane 2 razy w roku, i nigdy na suwaki ani nie plątane tak jak to przewidział producent.
Ogólnie szukam stroju wyprawowego(nie mówię tu o BMW Ruce czy Klimie) bez podpinek, w którym wykorzystałbym te stare. Akurat moje to Alpinastar, ale jakie ma to znaczenie jak to zawsze było zakladane jak polar czy bluza bez spinania z kurtką. Więc do szwendania moim zdanie takie rozwiazanie idealne. Jakieś propozycje takich strojów ? |
28.09.2021, 22:44 | #6 |
Miasto: Olsztyn
Motocykl: ATAS DCT 2018
Online: 2 miesiące 2 dni 21 godz 21 min 21 s
|
@sysiek300 po kolei
bielizna - najlepiej coś z merino, możesz kupić tu na forum od Emka (o ile jeszcze coś zostało) lub np. w decathlonie. W ostateczności każda nawet z Lidla bielizna termiczna się nada, co do reszty ubioru to napisz jak masz zamiar wykorzystywać motocykl - nastawiasz się bardziej na teren (lekki ubiór, zbroja, nakolanniki) czy jazda mieszana? edit: jak jazda mieszana i nie chcesz na razie wydawać jakiejś większej kasy to zerknij na wyroby polskiej marki Rebelhorn. np. model Cubby IV kurtka https://rrmoto.pl/product-pol-8263-K...olty-fluo.html spodnie https://rrmoto.pl/product-pol-8316-S...olty-fluo.html |
28.09.2021, 23:23 | #7 |
|
Dziekuje za wpisy. Nie, zadne twarde upalanie, jade asfaltem i zjezdzam na szuter, ale zadne ostre grzanie miedzy drzewami czy krzaki. Czytam wpis kolegi Rabur i tak sobie mysle.... W zasadzie zamiast kupowac kurtke letnia z podpinka moglbym kupic kurtke letnia i na taka pore jak teraz wrzesien-pazdziernik ubierac pod spod bluze i polar a na nogi grube kalesony? Kurtka i spodnie po prostu robia robote a podpinka tylko dociepla i moze nie idealnie ale sporo jednak zrobi polar czy spodnie dresowe pod spodem jako nie typowa podpinka? Czy ta podpinka to jakis cudowny material?
|
28.09.2021, 23:29 | #8 |
Miasto: Łowicz
Online: 6 dni 23 godz 17 min 37 s
|
Podpinka moto ma jeszcze Goretexa, więc przy lekkim opadzie broni się .
aby to samo osiągnąć, musisz coś nieprzemakalnego pomiędzy polar a kurtkę założyć Chyba, ze jeździsz tylko w pogodne dni, albo zakładasz na wierzch deszczówki, to nie ma tematu |
28.09.2021, 23:29 | #9 | |
Gość
Online: 0
|
Cytat:
|
|
29.09.2021, 07:31 | #10 |
Gość
Online: 0
|
Na krótko: nie idź w koszty. Kupić zawsze możesz i spróbuj czegoś (np. używane, wyciągnij z szafy to co masz) i pomału kupuj.
Kiedyś napisałem takie coś. Teraz inaczej patrzę na te sprawy, ale może jakoś pomogę? Przez kilka lat testowałem na swoim grzbiecie i portfelu kilka rozwiązań szukając ideału na strój motocyklowy (poza butami i kaskami -> to inne morza w których można niejedną dyskusję utopić). (...) Najpierw miałem zestaw z wszytą membraną i dopinanym ociepleniem. Dobra budżetowo. Bezsensu na enduro (czasem się człowiek grzeje od ćwiczeń fizycznych). Potem wziąłem zestaw z wypinanymi membranami i podpinkami/ocieplaczami. Testowałem. Obecnie doszedłem do mojego "ideału" który jest chyba do tego wszystkiego budżetowy. - na stałe membrana to ZŁO - wypinana membrana to ZŁO. Dlaczego? Co prawda mniej się grzałem gdy ładna pogoda, ale gdy pada to trzeba zdjąć buty, spodnie i kurtkę aby wpiąć. Suwaczki, sraczki, zatrzaski⌠(...) Gdy przestaje padać powtarzamy procedurę. Czas i wkurw rosną dość szybko. I najgorsze: spodnie i kurtka i tak są przemoczone. Bo membrana jest pod spodniami/kurtką a więc i tak trzeba suszyć (nieporozumienie w namiocie). Więc i tak wszystko mokre. NIe pomoże GORE bo i tak zewnętrzna warstwa mokra (nie mówiąc o posranych cenach). - kondony na deszcz BEZ SENSU. Trzymają przed wodą, ale nie oddychają. I nadają się tylko na deszcz. A fajnie mieć uniwersalne spodnie a nie wozić trzech par (na siedzenie przy ognisku, na deszcz, na motocykl). - spodnie i kurtki dają ochronę przed szlifem nie dają ochrony przed glebą. Ochraniacze się przesuwają i i tak są straty. (...). Doszedłem do rozwiązania: - cienkie spodnie motocyklowe + cienka kurtka motocyklowa. Oba bez ochraniaczy (łatwiej pakować - np. gdy bardzo ciepło jeżdżę bez kurtki, chodzić gdy trzeba na lekko poza motocyklem, np. siedzenie przy ognisku). To nie są jakieś wysokie ceny na metkach. - na zimno: gruby forumowy polar, grube kalesony, gruby kołnierz. Przydają się nie tylko na moto, ale i chłodne noce przy ognisku oraz NA ZIMNE NOCE (bierzemy cieńszy śpiwór, który zabiera dużo mniej [oksymoron!] miejsca). Ten zestaw wykorzystuję również na innych biwakach, nartach. A więc raz wydane pieniądze a kilka zastosowań. To hasło jeszcze powróci. - na deszcz. na Armyworld.pl są spodnie i kurtka DPM (malowanie pustynne) opisane jako goretex. I sprawdziłem. Wodę trzymają super i oddychają. Katowałem je na rowerze i super działa. Czyli kupujemy kondon na deszcz do wykorzystania na kilka okazji. Poza opadami wygodne spodnie do siedzenia. Podbnie z kurtką. Używam jej jako jesiennej/zimowej. A więc raz wydane pieniądze a kilka zastosowań. Co najważniejsze: zakładam na wierzch a więc nie mokną mi właściwe ciuchy. Ubranie wchodzi bez zdejmowania butów. Dużo szybciej, nie trzeba się rozbierać. Suwaczki, zatrzaski, pasowanie - nie ma! - ochraniacze. Zbroja, gacie z ochraniaczami, ortezy. Lepsza ochrona niż jakiekolwiek spodnie i kurtka. Gdy ognisko, chodzenie zdejmuje się i nie wadzą w wygodzie. Na to bluza wojskowa oddychająca zbierająca kurz. Podsumowanie: - cena takiego zestawu to średniej półki zestaw motocyklowy (kurtka + spodnie). Wielostronne wykorzystanie (a więc cena relatywnie niższa bo rozkłada się na narty, rower etc). Minimalistyczne w pakowaniu. - to jet bardzo subiektywne podsumowanie i wiem, że wielu ono nie będzie odpowiadało, - to jest zestaw na enduro. Nie na sportowe motocykle, szybkie jazdy autostradami czy asfaltami.Mój zestaw daje radę na asfalcie, ale jest przede wszystkim dedykowany do włóczęgi. |
|
|