![]() |
|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: DW
Motocykl: Pyr pyr
Przebieg: dowolny
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 5 miesiące 1 dzień 2 godz 50 min 3 s
|
![]()
Dziś postanowiłem założyć koła.
Generalnie zdjęcie i założenie kół nie stanowi problemu. Przednie koło. Należy odkręcić na prawej ladze 4 nakrętki 10, które przytrzymują oś U mnie na zdjęciu są dwie, ale wierzcie na słowo u Was są 4 ![]() ![]() Następnie odkręcić samą ośkę, wysunąć ją i załatwione. Po lewej stronie na ośce jest tuleja a po prawej ślimak czy jak to nazwać od prędkościomierza. Zakładanie jest sprawą odwróconą. Należy uwagę zwrócić na położenie ślimaka. Rant na ślimaku powinien być POD takim wystającym czymś z lagi ![]() ![]() ![]() Tylne koło. Tu sprawa jest prostsza. Odkręcamy nakrętkę od ośki, wyciągamy oś i po sprawie ![]() Z ośka wypadną 2 krzywki do naciągu łańcucha, 2 tuleje dystansowe i podkładka pod nakrętkę. ![]() Jak już koło jest zdjęte warto zajrzeć do elementów tłumiących, resorujących czy tam jak się one nazywają ![]() Nie ma potrzeby odkręcać zębatki od koła. cały element jest tylko wciśnięty Jeżeli któraś z 5 gum jest pęknięta na przewężeniu to należy wymienić wszystkie 5. ![]() U mnie do wymiany był jeden simmering. ![]() Zastanawiam się czy to jest oryginał. ma taki dziwny niespotykany rant. ![]() Może ktoś wie. Poza tym może ktoś zna wymiary tego uszczelniacza. Na nim był tylko napis NOK AE1313H. Żadnych wymiarów. Teraz do problemów ========================== Zastanawiam się, czy montowanie przedniej osi do prawej lagi jest dobrm rozwiązaniem. Raptem cała konstrukcję utrzymują 4 nakrętki, które są przykręcone momentem 12Nm, czyli żadnym. Po zdjęciu elementu tak naprawdę wszystko może się rozlecieć ![]() Ciekawi mnie również sposób w jaki mam wiedzieć czy prawa laga jest dobrze ściśnięta do "ślimaka" ![]() Na upartego prawa laga może się przesuwać po ośce jeżeli 4 nakrętki nie bedą mocno dokręcone. A nie będą bo mają moment 12Nm No i jeszcze jedna niespodzianka mnie spotkała. Przy dokręcaniu zaciskow do lagi (moment 30nM) śruba strzeliła i tyle. Czy kupować oryginał w Hondzie czy tez dać zwykła 8 z marketu? Ostatnio edytowane przez 7Greg : 27.02.2009 o 03:33 |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Koła | Pawel | Hamulce, kola, opony | 18 | 14.03.2012 03:43 |
Tuleje osi koła PiT | BLOB | Wszystko dla Afryki | 4 | 13.02.2012 20:07 |