|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
15.06.2010, 01:09 | #1 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: KTM
Galeria: Zdjęcia
Online: 4 tygodni 23 godz 7 s
|
czy srube mocujaca jarzmo przedniego zacisku trzeba wymieniac na nowa??
czolem!
mam taka ksiazke: 1.jpg dzis zauwazylem w niej cos dziwnego. wyglada, jakby Pan Honda kazal nam wymieniac sruby mocujace jarzmo przedniego zacisku na nowe za kazdym razem, gdy je odkrecamy. oto rysunki: 2.jpg 3.jpg a oto tabelki: 4.jpg 5.jpg wlasnie odkrecilem zacisk z lagi. mam jechac na malownicza ktos wie co to za skrot ALOC? pytalem googla, czytalem zagraniczne fora. duzo przypuszczen, malo pewnych informacji. |
15.06.2010, 07:53 | #2 |
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Online: 4 miesiące 2 tygodni 14 godz 26 min 59 s
|
Póki nie znajdziesz pewnych informacji nie przesadzaj z tą wymianą. Pewnie ci chłopaki coś wynajdą. W katach tych śrub się nie wymienia. Należy je za to obowiązkowo smarować loctite'em. I tak bym zrobił na Twoim miejscu. Wiesz jakim momentem dokręcane są te śruby? Ich wymiana byłaby konieczna tylko, gdyby to był bardzo duży moment dokręcania.
A może w czasach konstrukcji nie było jeszcze takiego specyfiku jak loctite? Są bowiem śruby fabrycznie pokrywane środkiem zapobiegającym odkręcanie. I to by tłumaczyło potrzebą wymiany.
15.06.2010, 09:22 | #3 |
Common Rejli
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
Na nową się wymienia jak się nie ma wspomnianego Loctite'a. W samochodach też tak jest. Nowe śruby (oprócz tego, że są ze świeżego materiału o odpowiednich, obliczonych właściwościach - wytrzymałość na rozciąganie na przykład) maja fabryczny klej do gwintów.
Takie mam na ten temat zdanie poparte moim doświadczeniem.
15.06.2010, 12:21 | #4 |
Motocykl: KTM
Online: 4 tygodni 23 godz 7 s
|
sruba jest fabrycznie pokryta klejem - zgadza sie.
wiadomo, ze kazdy zrobi jak uwaza. wiele rzeczy sie powinno, a sie nie robi. najbardziej interere mnie co znaczy skrot ALOC. moze jakis fachura [wieczny, o Tobie mowie] moglby zajrzec do uczonych ksiag? mysle, ze to moze nam wiele powiedziec. te same teorie o srubach obliczonych na pojedyncze dokrecenie znalazlem u googla. chcialbym jednak fachowej, honda-ordzinal odpowiedzi. ksiazka jest dosc gruba, xerowalem ja juz dla kilku osob, ale jakos nie moge sie zebrac w sobie, zeby spedzic tyle czasu przed skanerem.. moze jakby cos wypil przy okazji.. |
15.06.2010, 12:42 | #5 |
Miasto: DW
Motocykl: Pyr pyr
Przebieg: dowolny
Online: 5 miesiące 16 godz 14 min 36 s
|
ALOC means "locking compound already applied". When you buy the bolts, they already have locktite on them.
Oraz drugie Apply Locktite Or Crash. |
15.06.2010, 14:57 | #7 |
Miasto: DW
Motocykl: Pyr pyr
Przebieg: dowolny
Online: 5 miesiące 16 godz 14 min 36 s
|
Żadne tam źródło. zwykłe pogaduchy
http://www.vfrdiscussion.com/forum/i...59-aloc-bolts/ |
16.06.2010, 07:37 | #9 |
status-TAK stan cywilny-TAK....
Miasto: Mikołów
Motocykl: BRAK
Przebieg: Tak,
Online: 3 tygodni 1 dzień 11 godz 47 min 46 s
|
Jestem tego samego zdania co Wieczny, nowa śruba może mieć warstwę hamulca/kleju.
Pewnie Honda się zabezpiecza pisząc że konieczna jest wymiana śrub przy roszczeniach odszkodowań - "wykręciło się a śruby pan wymienił ? no to na drzewo!" |
16.06.2010, 09:56 | #10 |
Miasto: Chojnice/drogi Europy
Motocykl: RD07a
Przebieg: hgw
Online: 3 tygodni 2 dni 4 godz 28 min 20 s
|
Pisanie, że w śrubie przy dokręceniu odpowiednim, tzn właściwym momentem powstają "przesunięcia kryształów w mikrostrukturze" to czysta herezja. WYbaczcie, nie chce nikogo urazić, ale moje 5 lat studiów na wydziale inżynierii materiałowej nie pozwala mi tego przemilczeć.
Pytanie mam do "znawców" , to jak taka śruba ma pracować, skoro samo dokręcenie (naprężenie wstępne) niszczy jej strukturę? Żeby uciąć dyskusję, proponuję zakupić jedną śrubkę w hondzie i zobaczyć, czy ma gwint potraktowany jakimś lepidłem..