|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
24.03.2022, 00:06 | #1 |
Miasto: Wawa
Motocykl: CRF1100
Przebieg: 73000
Online: 1 tydzień 3 dni 23 godz 10 min 54 s
|
Przegląd gwarancyjny w Turcji
Mam taką sytuację że drugi przegląd gwarancyjny (ten po 12tyś) wypadnie mi w środku Iranu lub w drodze powrotnej w Turcji.
Na stronie https://global.honda Iran nie występuje (pewnie sankcje). Chociaż niby są jakieś serwisy co mają takie "sfałszowane" logo Hondy Ostatni kraj po trasie gdzie Honda ma swoje serwisy autoryzowane to Turcja. Jednak w książce serwisowej która dostałem przy zakupie motocykla jest gwarancja "Honda Europe" ...no i nie ma tam śladu po Turcji. Ostatni kraj Europejski po trasie to Bułgaria. ...ale za wcześnie na serwis w trasie do Iranu i za późno w drodze powrotnej. Co sądzicie ? .. jeśli zrobię serwis w Turcji w ASO Hondy.... to zachowam gwarancję? Czy nie będzie przypadkiem tak ,że w razie jakiejś próby skorzystania z późniejszej naprawy gwarancyjnej w PL ... nagle dowiem się że tracę gwarancję bo nie zrobiłem serwisu w ASO w Europie ? |
24.03.2022, 06:41 | #2 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
Ja sądzę że zrób serwis jak wrócisz. W Iranie serwisu nie zrobisz.
|
24.03.2022, 07:53 | #3 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: CRF1100L AS, Husqvarna 701 Enduro, KTM 890 Adv R
Online: 2 tygodni 1 dzień 15 godz 11 min 59 s
|
W kwestii gwarancji to ja bym zaczął od szczegółowego przeczytania jej warunków. Honda Europe to po prostu dystrybutor niekoniecznie oznacza, że musisz robić serwis w Europie. Poza tym Turcja do Bosforu to chyba też Europa choć nie Unia. Jakbyś zapakował moto na statek i wysłał go sobie np do USA to chyba dalej serwisy zrobione tam w aso zachowują gwarancję.
Natomiast raczej zrobiłbym za wcześnie niż za późno. Jeśli zrobisz za późno w mojej opinii odmówią Ci później gwarancji. P.S. Nie pytam czy czytałeś relację Dredda z wycieczki do Iranu w zeszłym roku, bo uznaję, że wiesz w co się pchasz Ubezpieczenie na ten statek kosmiczny, które ogarnia Iran masz? |
24.03.2022, 08:48 | #4 | |
|
Po pierwsze serwisu wcale nie musisz zrobić w ASO żeby utrzymać gwarancję. Po drugie w związku z covid wiele firm zmieniło zasady i powydłużało okresy przeglądów tak że można je przeciągać nawet o 3000 km lub 3 miechy jak przegląd jest co jakiś czas. To by trzeba sprawdzić jak jest w Hondzie ale patrząc na zdychające telewizory po 10 kpln za sztukę tą gwarancję warto byłoby utrzymać.
Cytat:
@syncronizator, o ile ten przegląd ci wyjdzie przeciągnięty? Robiłem 2 dalsze tripy Afryką i jak się robi trasę 15000 km to nie ma opcji serwisu nie przeciągnąć. |
|
24.03.2022, 09:55 | #5 |
Miasto: Święte chlewiki
Motocykl: Żółty Kurczaczek
Online: 4 tygodni 1 dzień 22 godz 46 min 11 s
|
Może nie do końca o Hondzie ale:
miałem podobną sytuację w bmw, wysłałem zapytanie do dealera, u którego zakupiłem moto, czy nie będzie problemu z gwarancją. jeżeli wykonam serwis w innym państwie Turcja- odpowiedź warunkiem jest wykonanie czynności serwisowych w autoryzowanym serwisie bmw potwierdzonych wpisem w systemie elektronicznym, oraz wbiciem przeglądu do książki gwarancyjnej. Dodatkowo podesłali listę miejsc, gdzie mogę taki przegląd wykonać. |
24.03.2022, 09:58 | #6 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: CRF1100L AS, Husqvarna 701 Enduro, KTM 890 Adv R
Online: 2 tygodni 1 dzień 15 godz 11 min 59 s
|
Casco Emek. Zielona karta to OC. Przy Afrze za 80 tysięcy chyba warto o tym pomyśleć.
|
24.03.2022, 10:06 | #7 |
|
To chyba zależy od ubezpieczyciela jak masz wykupione autocasco w PL. Wiem że jak jeszcze miałem Afrę to nie działało AC na terenie Rosji, Ukrainy i gdzieś tam jeszcze. Po prostu były wyłączenia. Nie wiem jak z Iranem. Osobiście jakoś się bardzo tym nie przejmowałem choć zdarzyło mi się w Iranie być pukniętym przez puszkę. Tam wogóle jest grubo jeśli chodzi o ruch, szczególnie w dużych miastach.
|
24.03.2022, 13:37 | #8 |
Miasto: WZ
Motocykl: SD09
Przebieg: 39999
Online: 2 tygodni 6 dni 6 godz 8 min 8 s
|
Możliwe że będę miał podobną sytuację podczas zaplanowanego wyjazdu, niby na razie nigdzie dalej nie jeżdżę, a kilometry na liczniku jakoś dziwnie szybko przybywają...
Dla własnego świętego spokoju w pzypadku niekorzystnego stanu licznika: - napiszę do Honda PL w celu potwierdzenia możliwości przesunięcia przeglądu, tudzież wskazania jakie serwisy na mojej trasie są wystarczająco autoryzowane, - w razie niesatysfakcjonującej odpowiedzi zrobię serwis wcześniej - nie musi to być dokładnie 12 tys. km, przegląd wpisany przy 10 tys. będzie wystarczający dla gwaranta. Poza tym zakładam że w razie co zrobię ze dwa dodatkowe dłuższe wypady weekendowe jeszcze przed głownym wyjazdem, wtedy przegląd wypadnie odpowiednio - co zdecydowanie i Tobie polecam :-) Edyta: właśnie sprawdziłem w książce gwarancyjnej, wychodzi że na trasie mojej zaplanowanej wycieczki poniżej Budapesztu to tylko w Macedonii jest jakieś przedstawicielstwo, ale nie wiem czy chciałbym tam robić przegląd... Najpewniej zrobię w PL przed albo po wyjeździe.
M5Q Pony->ETZ150->ETZ251->ETZ250->...->CB750->CB1300SA->CRF1100D2 Ostatnio edytowane przez M5Q : 24.03.2022 o 17:30 |
25.03.2022, 15:22 | #9 |
Miasto: Łódź
Motocykl: CRF 1100 DCT
Przebieg: 42000
Online: 1 tydzień 1 dzień 11 godz 9 min 34 s
|
Ja bym zapobiegawczo zrobił w Stambule, po pierwsze to jeszcze Europa, po drugie spotkałem tam wiele Afryk więc nie będzie problemu.
|
25.03.2022, 15:49 | #10 | |
Miasto: Wawa
Motocykl: CRF1100
Przebieg: 73000
Online: 1 tydzień 3 dni 23 godz 10 min 54 s
|
Cytat:
Następny przegląd za 8,5 Tkm. (przy 12Tkm). 4tyś do granicy Iranu + 5tyś po Iranie. Serwis musiał by być tuż przy granicy a jest w Diyarbakır czyli 500km od granicy. Ani w kij ani w oko. Olej i tak wymienię sam przy 10tyś. Chodzi o pieczątkę. |
|
|
|