|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
11.04.2008, 19:10 | #1 |
Miasto: Gdańsk Olszynka
Motocykl: RD07
Online: 3 miesiące 3 tygodni 3 dni 8 godz 43 min 0
|
Regulator Napięcia - pierwsze oznaki agonii...?
Na jesieni wszczepiłem mojej Czarnulce voltomierz. Działał, aż miło! Wskazówka po uruchomieniu silnika szybko wędrowała w okolice 13,5V i stała tam, jak namalowana farbą... do ostatniej niedzieli. Poniesiony wiosennymi emocjami oddaliłem się tym razem dużo dalej od domu. Po ok 400km jazdy zauważyłem, że wskazówka chwilami spada do 12V i wraca na swoje miejsce do 13,5V.
Pierwsza myśl: poluzowała się "klema" na aku... Zjechałem na stację i sprawdzam po kolei. Aku - OK. Kostki - OK. Odpalam... OK! Heee! Myślę, pewnie jakaś kostka... Po kilku minutach sytuacja wróciła ponownie. Dojechałem do domu i jeszcze raz wszystko sprawdziłem. Po odpaleniu o dziwo, znów wszystko w normie! Więc jeszcze się kawałek postanowiłem przejechać. No i dupa... po chwili znów przerwy w ładowaniu. Kontrolka na tablicy nic nie sygnalizowała. W sumie, gdybym nie miał voltomierza, to niczego bym nie podejrzewał nawet. Teraz gdy jeżdżę "w koło komina" wszystko jest OK. Trzeba chyba rozgrzać wszystko w dłuższej trasie. Dziś byłem w "Klasie" i facet od razu stawia na regulator! Hmm... Może i ma rację, ale wolałbym nie kupować na zapas. Zwłaszcza, że regulator Made in Japan u nich kosztuje okolo 450pln. Co tu robić, bo nie chciałbym gdzieś w pissdu od domu zostać zaskoczonym. Czy są jakieś metody zdiagnozowania reglera? |
11.04.2008, 21:50 | #2 |
ReGeNeRaToR
Miasto: Olsztyn
Online: 1 miesiąc 5 dni 14 godz 43 min 57 s
|
Zdiagnozuj najpierw alternator , pomierz omomierzem czy nie ma przejscia z ktorejs fazy do masy motocykla , a pozniej pomierz Woltomierzem zmienne napiecie na wyjsciu pomiedzy kazda faza na wyjsciu z alternatora na wolnych obrotach powinno byc ok 12~18V , napiecie nalezy mierzyc z odlaczonym reglerem od alternatora. Jezeli wszystko bedzie ok , to moze byc to regulator ktory mozna kupic w uzywce i nie koniecznie do afryki musi byc , aby dalo sie go zamocowac.
Najczestrze przyczyny padania reglera to : zasniedziale styki alternator-regulator zle polaczenie reglera z aku uruchamianie silnika z prostownikow i innych wynalazkow zasilanych z sieci uruchamianie silnika bez akumulatora , lub odlaczanie aku w czasie pracy silnika Jak nie masz dobrego przyrzadu , daj to do sprawdzenia komus kto sie zna i ma sprzet.Mialem juz kilka przypadkow gdzie wymieniano regler , aku a okazala sie padnieta jedna faza w stojanie alternatora.I koszta z tym zwiazane byly potrojne. Pozdrawiam |
11.04.2008, 22:11 | #3 |
|
Dzięki Arrrtu!
Jutro pomiarów owych spróbuję dokonać, obawiam się tylko, że wszystko będzie OK. Niepokojące objawy (w/g pokładowego voltomierza) pojawiają się dpoiero po kilkuset km pokonanych "jednym cięgiem". |
11.04.2008, 22:52 | #4 |
ReGeNeRaToR
|
A moze sam woltomierz szwankuje ? tego nie brales pod uwage ?.
Dziwne by bylo jakby awaria elektroniki zalezala od przebiegu czy czasu pracy bardzo zadko zdaza sie zeby cos tak przerywalo. |
11.04.2008, 23:37 | #5 |
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07a
Galeria: Zdjęcia
Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
Wlasnie - reglery tak w afri nie padają. 20V i gotowanie albo 11V i brak ladowania. Bez ekstremy ze stojanami.
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
11.04.2008, 23:50 | #6 |
ReGeNeRaToR
|
Ja w tej chwili jestem po wymianie mojego reglera, bo motocykl odpalali z niewiadomo czego i spalili .
Wstawilem od CBR600RR bo taki mialem pod reka , pasuje na srubki tylko trzeba wtyczki przelutowac. najlepsze reglery tzn. najbardziej wytrzymale byly w CBR900RR model 954 ale gabarytowo duze. Stojan moze upalic jak w reglerze padna tyrystory i beda zwieraly uzwojenia , ale to zalezy od budowy silnika i jakosci chlodzenia olejem stojanu.W roznych moto jest roznie. Pady na gotowanie aku to juz przesada , nie wiem co za chinczyk to projektowal ale dawanie takiego napiecia moze uwalic cala elektronike.Dobrze ze aku dziala jako stabilizator napiecia. W poprzedniej mojej RD07 jak padl mi regler hehe tzn jak kupilem z padnietym to aku tak spuchlo ze nie moglem go wyjac ze skrzynki ,musialem wywiercic korki zeby gaz zszedl i po walkach udalo sie wywlec zwloki. |
12.04.2008, 00:01 | #7 |
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07a
Galeria: Zdjęcia
Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
Totez zdarzają sie pady w postaci spalonych wszystkich żarówek w tej awarii "z gotowaniem". Jest jak jest. Trzeba byc przygotowanym. Fajnie ze sie pojawileś. Mądrego to i przyjemnie posłuchać.
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
13.04.2008, 00:21 | #8 |
|
Alternator sprawdzony!
"Przejść" na masę brak, napięcie międzyfazowe na "wolnych" ~20V, przy 5000 rpm osiąga ~80V. No i wszystko działa.... Nie wiem, czy się cieszyć? Jutro spróbuję rozgrzać sprzęt dużo mocniej. |
13.04.2008, 22:49 | #9 |
ReGeNeRaToR
|
najwidoczniej jest ok , ale pojacia tez nie mam czemu w pewnych momentach masz spadek napieicia.
Moze faktycznie w samym reglerze cos "puscilo" acz kolwiek to malo prawdopodobne. Jak przestanie ladowac sprawdz czy regler jet cieply czy zimny moze goracy ? Jest tez mozliwosc ze cos z aku sie dzieje , jaki masz akumulator i ile ma czasu. |
14.04.2008, 10:42 | #10 |
|
No więc wczoraj udało się "nawinąć" prawie 300km i żadnych zaburzeń w ładowaniu nie stwierdzono. Hmmm... Pozostaje czekać dalej. Może w drodze do Częstochowy coś się zacznie dziać ( lepiej nie wywoływać wilka...).
Arrrtu - akumulator, to niespełna roczna Yuasa, a regler ostatnim razem gorący nie był. Temperatura ok 40'C, podobnie przewody od reglera ciepłe w dotyku. |
|
|