![]() |
|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: XR250R
Przebieg: ły
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 3 miesiące 2 tygodni 1 dzień 10 godz 54 min 55 s
|
![]()
Wybieramy się w tym miesiącu do Rzymu.
Bilety lotnicze są w spoko cenach, więc warto ruszyć tyłek. Może ktoś podpowie co warto zobaczyć? Z klasyką sobie poradzimy, ale może ktoś zna jakieś niestandardowe, mniej turystyczne miejscówki lub klimatyczne i rozsądne cenowo knajpki. Jeśli ktoś nie chce pisać publicznie, to poproszę na ![]() Obiecuję nie rozpowszechniać i gwarantuję anonimowość ![]() Osobnym tematem jest Monte Cassino. Wybieramy się tam pociągiem i mam jeden pełny dzień na zwiedzanie. Chętnie zrobimy jakiś dłuższy spacer na tę okoliczność. Po powrocie odwdzięczę się kilkoma fotkami ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() |
![]()
Jeśli chodzi o Rzym to byliśmy w lato ( ja drugi raz a żona to juz chyba nie pamięta który
![]() Może kulinarnie - blisko Watykanu szybki ale pyszny makaron: https://maps.app.goo.gl/1NRYJFsqqAHCMDaL6 Zawsze kolejka i jesz na ulicy ![]() Może nie najtańsza ale fajny klimat prowadzona przez właścicieli- Antica osteria Da Giovanni https://maps.app.goo.gl/ovghbJBPz3MDScH99 Na szybko kilka fotek z telefonu - jak coś ci się spodoba pytaj https://photos.app.goo.gl/X2WDfqkRNi1PgmUw6 Zona mnie pogoniła że po łebkach - wiec dopisuje : -4 Bazyliki Papieskie - masz na zdjęciach - mega wrażenie -Piazza Navona -Forum Forum Romanum - spędziliśmy tam kilka godzin jak dla mnie super. -Fontanna di Trevi -Schody Hiszpańskie ( nie wolno siadać bo mandaty wlepiają) -Monumento a Vittorio Emanuele ii - jest winda na dach - cudny widok choc kilka euro za to kasują (chyba z 15 ) -Panteon Czego bym drugi raz już nie chciał zobaczyć: -zmęczyły mnie tłumem i ilością eksponatów Muzea Watykańskie - ale warto choć raz -nie podobało mi się tzw "Zatybrze" - może dlatego że byliśmy tam wieczorem i było pełno nawalonej młodzieży Komunikacja metrem chyba da się wszedzie dojechać, raz korzystałem z autobusu miejskiego. Co ciekawe do autobusu nie kupujesz biletu a płacisz kartą w autobusie - trochę to dziwnie działa Korzystam zawsze z Revoulta. Jakbyś chciał Revoult wypłacać kasę poszukaj jakiegoś włoskiego bankomatu - z Euronet masz prowizję Mieszkaliśmy blisko Watykanu Hotel Florida - Via Cola di Renzo- warunki spoko, czysto i blisko wszędzie https://maps.app.goo.gl/EjE5g5BvWEy63K1V7 Obok jest taki mały targ i mała kawiarnia - nie zachęca ani wyglądem ani nazwą ( Rio Ne Cafe) - ale kawka znakomita + poranne rogaliki do niej https://maps.app.goo.gl/BFoBLFRFiY13WNtT9 Z lotniska i na lotnisko chyba najszybciej i najtaniej wychodzi: https://www.sitbusshuttle.com/en/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Ajde Jano
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
![]() Online: 9 miesiące 1 tydzień 2 dni 22 godz 33 min 32 s
|
![]()
W metrze uważałbym na kieszonkowców, straciłem tam dowód osobisty i kartę a złodzieja widziałem . Zasadniczo to znajdziesz coś dla siebie, wystarczy się powłóczyć tak jak lubisz.
BMW Club Praha 001 1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem. 2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() |
![]()
To niestety już chyba plaga każdego atrakcyjnego turystycznie miasta i nie tylko w metrze - choć akurat w Rzymie jest pełno wojska i policji
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakonserwowany
![]() |
![]()
Każdego nie koniecznie, jest na to przyzwolenie tam gdzie czerpią z tego zyski grupy przestępcze a to właśnie Roma i Milano są najgorsze pod względem bezpieczeństwa. Tu już na bezczelnego rżną torebki w biały dzień na oczach wszystkich i wyciągają portfele, zrywają wartościowe zegarki z ręki i wyrywają telefony. To ogromna plaga ostatnich lat, oraz śmieci i szczury.
W knajpie nie dawaj do ręki kelnerowi karty i dobrze zapamiętuj co zamówiłeś i ile kosztowało. Ja polecam trattorie z kuchnią rzymską w dzielnicach po za centrum, gdzie jedzą tubylcy, nie turyści. Dobre knajpy są w Castelli Ronami, Frascati, Marino czy po północnej stronie Formello, Monterotondo. oraz Fregene, Santa Severa, Marina di Cervetri jeśli chodzi o dania rybne. Powodzenia. Ps. https://www.romatoday.it/cibo/dove-m...-mangiare.html moi znajomi jeżdżą do Castelli od lat i nie słyszałem żeby narzekali . Tego typu akcje sa na porządku dziennym https://www.tgcom24.mediaset.it/cron...-202402k.shtml
Proszę siadać, się nie wychylać, się nie opowiadać I łaskawie i po cichu i bez szumu i bez iskier Wypierdalać. Ostatnio edytowane przez Adagiio : 03.01.2024 o 19:23 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() |
![]()
Na szybkości wskoczyliśmy tutaj: O'Pazzariello - Via Banco di Santo Spirito, 19, 00166 Roma Italia - tripadvisor. Nie jestem fanem włoskiej kuchni, ale tam jedzenie było naprawdę spoko. Obok jest druga knajpa.
Na Schodach Hiszpańskich może zależnie od humoru albo pory ganiają - jak byliśmy to na każdym prawie schodku ktoś siedział. Generalnie mam wrażenie, że gdzie nie ruszysz się w Rzymie jest co oglądać. Mnie bardzo podobały się dwie rzeczy: 1. Kaplica Sekstyńska (Watykan) - każdy powinien zobaczyć! Najpiękniejsze miejsce (architektura) jakie widziałem, 2. mosty ![]() Fontanna Di Trevi jest cool, ale myślę, że właściwe wrażenie robi gdy nie ma masy ludzi na niej siedzących, a to chyba ciężko trafić.
![]() |
#7 |
|
![]()
Zbiorcze dzięki za wszystkie wskazówki!
Najbardziej cieszy mnie, że wszyscy z którymi rozmawiam mówią, że Rzym jest super sam w sobie. Zapowiada się miło spędzony czas. Dam znać jak poszło! |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
![]() |
![]() Cytat:
W Rzymie jest plaga band na skuterach. Trzeba być czujnym i nie nosić nic na wierzchu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2019
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 1 tydzień 18 godz 43 min 57 s
|
![]()
zgadza się, choć naciągacze, naganiacze, żebracy, cwaniaki z darmowymi różami, wszelkiego rodzaju sprzedawcy-łaziki, psują ten wspaniały klimat, dworzec Termini oblegany przez bezdomnych,
A jakbyś chciał zdjęcie z Gladiatorem, to zapytaj wcześniej o cene! Hankiss007 nie ma po co iść na policje, wzruszyli by ramionami, tylko byś sie wk**** bardziej. Dla nich to norma, już dawno leją na takie akcje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
|
![]()
Tak na szybko mogę napisać, że wyjazd się udał
![]() IMG_20240111_121132_resized_20240116_111648395.jpg Monte Cassino ogarnęliśmy z buta. Pogoda jak widać dopisała. Dla kontrastu foto z Warszawy po powrocie ![]() IMG_20240112_125922_resized_20240116_111649075.jpg IMG_20240115_184032_resized_20240116_112303492.jpg Monte Cassino bardzo polecam. Nie wiem jak w sezonie, ale teraz spotkaliśmy tam zaledwie kilka osób. Z pewnością tam wrócimy ![]() IMG_20240112_141507_resized_20240116_111649489.jpg |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Rzym 2016 | Kaju | Umawianie i propozycje wyjazdów | 0 | 29.02.2016 16:41 |
Rzym lotnisko Fiumicino- wyładunek 6 motocykli. | yacekgda | Przygotowania do wyjazdów | 3 | 25.03.2015 23:01 |
Mazury - co warto zobaczyć? | deftones | Przygotowania do wyjazdów | 5 | 20.06.2013 20:15 |
Veni, Vidi, Vici, znaczy Rzym 2o1o | NaczelnyFilozof | Trochę dalej | 7 | 26.02.2011 22:54 |