|
Uklad paliwowy i wydechowy Montaż i demontaż baku, kraników , gaźników, , tłumiki , filtry powietrza i paliwa, linki, pompy paliwa elektryczne i podcisnieniowe, ustawienia gaźnika, poprowadzenie przewodów. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
21.04.2013, 01:10 | #1 |
Miasto: Poznań
Motocykl: RD07
Przebieg: za mały
Online: 3 dni 21 godz 41 min 28 s
|
Woda w airboxie gaźnikach cylindrach, wydechu
Powiedzmy, że w związku z pewnymi niekonwencjonalnymi trasami doszło do zalania silnika na całego. W cylindrach mam wodę, pewnie przez airbox (już wysuszyłem. Wypsikałem nadmiar wody z cylindrów sprężonym powietrzem otworami na świece. Po wykręceniu świec i pokręceniu rozrusznikiem przez otwory leci mgiełka z wody . Domyślam się, że woda w gaźnikach zastąpiła benzynę. Czy jeżeli wysuszę gaźniki, postaram się o usunięcie nadmiaru wody z z cylindrów, osuszę świece, mam szanse na to, ze silnik odpali?
Pozdr P.S. Dobra, przyznam się, że miałem kąpiel w kwietniowej rzeczce. Ostatnio edytowane przez Nalewa : 21.04.2013 o 01:12 |
21.04.2013, 03:34 | #2 |
LOŻA SZYDERCÓW
Miasto: LEGNICA
Motocykl: RD07a
Przebieg: 9999999
Galeria: Zdjęcia
Online: 2 tygodni 6 dni 12 godz 14 min 18 s
|
pokrec troche rozrusznikiem z wykreconymi swiecami , wydmucha wode z układu , i bedzie banglac dalej
21.04.2013, 06:34 | #3 |
Administrator
|
Nie jesteś pierwszy i nie ostatni , znany mi jest przypadek takiego zalania i z tego co wiem po usunięciu wody w warunkach polowych (bez kompresorów itp) Afryka pojechała dalej.
21.04.2013, 06:56 | #4 |
Miasto: Wrocław
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 3 miesiące 6 dni 23 godz 32 min 34 s
|
Ja bym jeszcze dla pewności olej zmienił a dla super pewności to przepłukał raz jakimś tanim olejem i zmienił na odpowiedni.
|
21.04.2013, 08:30 | #5 |
Miasto: Karnieszewice
Online: 1 tydzień 1 dzień 10 godz 57 min 41 s
|
Moja kochana wpadła do bałtyku na jakieś 3h - zassała czym mogła wodę. Słoną
Jak wpadłeś porządnie jak ja to w baku może być woda ale nie musi jak szybko wyciągnąłeś ją. Ja miałem bo stała długo w wodzie czekając na pomoc. Popieram kolegę Fizolofa, jak ją kochasz to ją płukaj olejem jakimś a potem zalej ten właściwy I nie bój się, jak dobrze podsuszysz to odpali. Moja zaliczyła bałtyk gdzie zalana była cała i odpaliła. Kumpla ferolo afrykę utopiliśmy w rzece a drugi raz wraz ze mna w bałtyku tyle, że na krótko i działa. Daj znać nam jak poszło |
21.04.2013, 16:20 | #6 |
|
Póki co klecę klucz do świec A czym proponujecie zalać w celu płukania - wszystko jedno samochodowy, motocyklowy? Docelowo chcę zalać syntetykiem. Płukać to pewnie jeszcze powinienem na starym filtrze?
Tak w ogóle to bałem się o elektrykę, a tu nawet żaden bezpiecznik nie poleciał, a reflektory świeciły pomimo tego, że były pełne wody Jak podsuszę i odpali, to będę miał namacalny dowód, że to sprzęt idealny |
21.04.2013, 21:50 | #7 |
Administrator
|
Generalnie nie ma to żadnego znaczenia jakim olejem zrobisz płukanie.
Jak masz pod ręką nadmiar motocyklowego to nim przepłucz będziesz miał spokojniejsze sumienie Jeśli w oleju masz mleko to stary filtr jast już zapchany i ciśnienie puści bokiem , wskazane jest poświęcenie nowego filtra na płukanie. Sprawdź kolor oleju może nie jest tak źle i wystarczy zlać to co masz i zalać nowym. Jak nadal olej będzie "mokry" to wtedy zrobisz powtórkę.
AT03 Ostatnio edytowane przez Dzieju : 21.04.2013 o 22:03 |
21.04.2013, 22:16 | #8 |
Miasto: Karnieszewice
Online: 1 tydzień 1 dzień 10 godz 57 min 41 s
|
Nalewa. Afryka to pancerniak moja przynajmniej taka jest.
rob wszystko co Ci koledzy z forum pisza a bedzie dobrze bo tu bardzo duzo doswiadczonych jest I jesli chodzi elektryke to sie zgodze, ze slodka woda nic nie robi. Ale ja po wizycie w slonej musialem wszyyystie kostki itp rozbierac i czyscic co zajelo mi nie malo czasu. Lataj po wodzie byleby slodkiej... Wysyłane z mojego HTC One S za pomocą Tapatalk 2 |
22.04.2013, 21:37 | #9 |
|
niestety poziom oleju podskoczył dość mocno, a jak pokręciłem to z odmy poszło wody że hej mam juz olej , jutro skołuję jeszcze filtr i płukanko :/
Plan mam taki - jak tylko wysuszę świece i upewnię się że silnik odpala, zamontuję nowy filtr powietrza i paliwa zleję zimny rozwodniony olej i odkręcę stary filtr. Wkręcę nowy, wleję olej do płukania, odpalę i rozgrzeję, po czym również go zleję i jeszcze raz wymienię filtr. Wkręcę docelowy filtr i zaleję docelowym olejem. Jeżeli widzicie jakąś lukę w moim genialnym planie :P Proszę o sugestie. Może od razu zlać stary olej i próby rozruchowe wykonywać już na tym pośrednim? pozdr |
22.04.2013, 21:44 | #10 |
Na pewno nie możesz mieć za dużego poziomu oleju bo ci wał będzie o lustro oleju/wody uderzał a to szkodzi.
Ja bym próbował na tym pośrednim oleju odpalać. |
|
|
|