|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
22.05.2024, 12:28 | #1 |
Miasto: Kalwaria Zeb.
Motocykl: nie mam już Afryki
Online: 3 tygodni 5 dni 16 godz 6 min 0
|
Austria - nalepki EKO a klasyfikacja pojazdu osobowy/ciężarowy
Hejka
Bede leciał busem dokładnie to citroen spaceturer 8 osobowym ( w dowodzie samochód osobowy) przez Austrię. I przy okazji czytania o winietach i zjeżdzaniu na wagę, trafiłem na jakieś nalepki EKO dotyczące klasyfikacji samochodu jako EURO ileś tam. Wyczytałem że dotyczy to pojazdów cięzarowych ale też może dotyczyc pozadów 8 osobowych jeśli sa zarejestrowane jako ciężarowe czyli klasa N1-N3. Gdzie N1 to jest do 3,5 tony czyli w teori Fiat Panda VAN sie na to załapuje. Czy jest ktos biegły w temacie kto byłby mi to wstanie wyjasnić jak wygląda weryfikacja tego czy samochód jest jako ciężarowy czy też nie? Bo z jednej strony sama plakietka nie jst tania z drugiej kary za jej brak to sa już mocno szalone.
22.05.2024, 12:31 | #2 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
Masz do 3,5 tony zarejestrowane czy nie? Jak do 3,5 tony to nie ma tematu.
|
23.05.2024, 13:53 | #3 |
Miasto: Kalwaria Zeb.
Motocykl: nie mam już Afryki
Online: 3 tygodni 5 dni 16 godz 6 min 0
|
Dzięki Emku, ale ja nadal tego nie rozumiem.
Może głupi jestem bo czytam o tym i powaznie nie rozumiem jak to działa jak jest weryfikowane. Jak możesz mi to bardziej wyłozyć łopatologicznie bedę wdzięczny, jak nie mozesz ok bede żył z niewiedzą.
23.05.2024, 13:58 | #4 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
Łopatologicznie to leciałem busem i nikt się nie czepiał a mnie kontrolowali. Bus był 7 osobowy dla jasności.
|
24.05.2024, 06:43 | #5 |
Zakonserwowany
|
Jeśli A jest krajem tranzytowym to omiń mając wątpliwości .
24.05.2024, 10:18 | #6 |
Fazi przez Zet
Miasto: Berlin
Motocykl: RD07
Przebieg: ∞
Galeria: Zdjęcia
Online: 9 miesiące 1 tydzień 1 dzień 4 godz 57 min 14 s
|
Korzystając z porannej medytacji, zerknąłem w internet.
Emek, Twoje "do 3,5t nie ma tematu" dotyczy aut sprzed 1994 roku W Austrii są strefy spalin (jak w de) i aby je przejechać, trzeba mieć odpowiednią plakietę (nie mylić z plakieta autorstradowa). Samochody kategorii N, N1, N2, N3 (też busy do 3,5 t) muszą mieć ta plakietę , przejeżdżając przez strefy w austrii. Kat N1 to też "samochód "fiskalny" , czyli poniżej 3,5 t ale do przewozu zarobkowego, cokolwiek to w Austrii znaczy. Dlatego fiat panda van blaszak musi mieć ta plakietę. Nie liczy się dmc pojazdu a kategoria pojazdu. Tu mapa stref https://www.eu-umweltplakette.de/umw...n-oesterreich/ Tu kat pojazdu https://www.eu-umweltplakette.de/pic...20erforderlich. Tu można zamówić https://www.umwelt-pickerl.at/de/pro...umwelt-pickerl Kary do 2200 ojro za brak naklejki A tu wszystkie info w języku polskim. https://www.umwelt-pickerl.at/pl/ Osobiście pojechałbym do austryjackieego warsztatu dekry, pokazał dowod, kupił plakietę j pojechał dalej. Ciekawostka na koniec, auta powyżej 30 lat nie potrzebują żadnej naklejki, po prostu wjeżdżają. Mogę pożyczyć golfa . To tyle. Nie odpowiadam za powyższe info, bo to tylko internet a policja swoje wie. Najlepiej jechac tam autem powyżej 30 lat aby nie mieć problemów. Ps. Dziś piątkowe spotkanie we wsi w knajpie przy piwie. Będzie Austryjak który pogiął dla mnie blachy na komin. Zapytam dokładniej .
24.05.2024, 11:53 | #7 |
Miasto: mazowieckie
Motocykl: TA600, NT650V
Online: 3 tygodni 4 dni 3 godz 36 min 2 s
|
To ten citroen ma rejestrację jako osobowy czy N-1 ? Zdarzało mi się jezdzić po Austrii osobowymi czy specjalnymi bez specjalnych plakietek i nie zostałem przykładnie, publicznie rozstrzelany. Zwykła winieta wystarczała.
Może się cos zmieniło..... Bierz golfa jak dają i na spokojnie przelecisz |
24.05.2024, 22:35 | #8 |
Miasto: Myślenice
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 dni 3 godz 35 min 20 s
|
Ja miałem wątpliwości odnośnie Fiata Ducato rocznik 2000 i ominolem Austrię przez Węgry i Słowenię lecąc do Włoch.
|
|
|