|
Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
25.05.2014, 22:09 | #1 |
wolny strzelec
|
Uwaga na dorabiane zębatki przednie...
Co niektórzy (wraz ze mną) zakupiliśmy dorabiane gdzieś we Francji zębatki.
Nie wiem czy to tylko u mnie,i czy to tylko moja wina,ale lubią się te zębatki poluzować. Mnie dziś (na szczęście) przy malej prędkości-po prostu wyskoczyła z wałka i zablokowała tylne koło,bo wpadła "pomiędzy" wałek zdawczy a wałek ze skrzyni biegów. Kiedy go ściągnąłem, okazało się ze wszystkie 3 śruby, które maja mocować go do walka-są poluzowane-lub nawet wyrobione-bo nie mogłem ich już więcej dokręcić.Po prostu ich tam już nie było. Czy ktoś miał coś takiego?
25.05.2014, 23:03 | #2 |
Miasto: Podkarpacie/
Motocykl: RD03
Przebieg: 89500
Online: 2 miesiące 3 tygodni 1 dzień 15 godz 41 min 27 s
|
Moja od 15tys trzyma sie dobrze, Ja te sruby przykleiłem klejem. ( Ja za bardzo nie ufałem temu mocowaniu i niezałozyłem osłony na zebatke i mam ją cały czas na oku)
|
26.05.2014, 10:33 | #3 |
Miasto: Popapracie!
Motocykl: RD04
Online: 5 miesiące 6 dni 7 godz 54 min 22 s
|
ja zawsze przy wymianie przodu daje nowe sruby + klej. starym nie ufam - czesto sa juz mocno zmeczone.
26.05.2014, 13:36 | #4 |
Mizerna Kruszynka
Miasto: Lusk
Motocykl: RD07a
Przebieg: 110 tys
Online: 2 tygodni 3 dni 12 godz 24 min 19 s
|
Uwazam ze to " francuskie " rozwiazanie jest moze i fajne jesli chodzi o zwiekszenie powierzchni styku z walkiem. Niestety bardzo niebezpieczne i niejednemu jeszcze spadnie w czasie jazdy (a bylo juz 3 takich ), co za tym idze moze doprowadzic do tragedii a przynajmniej do uszkodzen motocykla. Nie mam pomyslu jak to rozwiazac by zabezpieczyc przed spadnieciem , bo te 3 srubki to za malo i za slabe.
-Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antołek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE. |
26.05.2014, 15:55 | #6 |
Miasto: Warszawa
Online: 4 miesiące 6 dni 20 godz 59 min 59 s
|
zębatki z tej akcji
http://africatwin.pl/showthread.php?t=16104&page=2
26.05.2014, 18:24 | #7 |
wolny strzelec
|
Kolega znalazł linka,a ja się tyle naszukałem.
Co do kleju-to dałem dupy-mogłem od razu to na klej i trzymało by jak ta lala. Szczęście w nieszczęściu-ze to tylko 40 km od domu się stało,jak jechałem z żona,a nie jak targałem gdzieś sam po polach.
26.05.2014, 18:34 | #8 |
Rok temu miałem taką akcję i straciłem bezpowrotnie zębatkę. Zębatka uwalniając się zepsuła mi osłonę i wytargała przewody olejowe które przebiegają po sąsiedzku. Zębatka była na kleju ale chyba zabezpieczenia były bez kleju tylko kontry dałem na tych śrubkach. Stało się to jakieś 500 m od domu
|
|
26.05.2014, 21:21 | #9 |
Administrator
|
No weźcie mnie nie straszcie z tym odkręcaniem , moje śruby mają pewnie ze 25 lat , nigdy na klej nie wkręcałem i nigdy się nie odkręciły ...
Tylko że nie używałem do nich dynamometru ( ten w ręku sobie radził) no i zębatki normalne ogólno dostępne nie żabojadzkie. Może dokonano sabotażu opłaconego przez ...... oczywiście konstruktorów BMW
26.05.2014, 21:27 | #10 |
Miasto: Józefin
Przebieg: 84000
Online: 4 miesiące 1 dzień 13 godz 14 min 9 s
|
Dzieju ale tu chodzi o nie oryginalne zębatki z nie oryginalnymi śrubami , ogólnie z zupełnie innym rozwiązaniem zabezpieczenia
|