|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
15.04.2021, 01:09 | #1 |
Miasto: EPA
Motocykl: RD07
Online: 1 tydzień 4 dni 28 min 54 s
|
Akumulator do RD07 (porada zakupowa potrzebna)
Padł akumulator i trzeba kupić nowy ... i tu problem:
- co sprzedawca to poleca co innego: Yuasa mówi jeden, drugi - Yuasa się "zepsuła", to już nie ta jakość. Tuborg, Exide, Varta itd - żelowy, nie tradycyjny lepszy - zamykany, tu na forum czytam, że lepiej kupić z korkami, bo można uzupełnić elektrolit co kupić? |
15.04.2021, 07:55 | #2 |
Administrator
|
Yuasy wytrzymywały mi po 7-8 lat z tym że ostatnią kupiłem na tyle dawno że patrząc na to co się dzieje były produkowane w innej galaktyce czasowej.
Z Yuasami się nie pieściłem , ze dwa razy w roku kontrola poziomu a w zimie z raz lub dwa podładowanie. Gdybym je bardziej dopieszczał to 10 lat powinny wytrzymywać, gdyż wymieniając nie były padnięte do zera i w koło komina można było je jeszcze po eksploatować. Niektórym padały szybko , ale to tak jak z napędami jedni kończą po 20 tys inni po 60 tyskm. Czy pozostałe są lepsze ? To zależy..... patrz powyżej. Ostatnie dwa lata mam żelówkę położoną na boku by przewody sięgały. Jest mniejszy , ma 7,6 Ah zamiast 12 lub 14. Założyłem na próbę taki 2 letni z odzysku ( w Hondzie CBF z niebieskimi lampkami i sygnałami już ponoć nie wyrabiał). Na próbę ponieważ się naczytałem że muszą mieć kosmiczne ładowarki i specjalne prądy ładowania. Ale akumulator widać o tym nie wie i nadal działa. Mógłby mieć odrobinę więcej Ah i A ale w końcu to na próbę ...... i zanosi się że trzeci rok pojeździ. Jak ktoś nie potrzebuje godzinę kręcić rozrusznikiem to ta mniejsza pojemność nie przeszkadza. Gdybym miał iść do sklepu i kupować kwasowy to wybieram z korkami. Odpowiadając na pytanie czy Yuasa, tylko takie używałem w Afryce od 2003 roku i mimo że podobno , chyba , prawdopodobnie , się ponoć zepsuła to pytam...... a co się nie zepsuło w jakości wszystkiego...... inne marki mogły tak samo. A i tak wszystko robią w Chinach tylko naklejki inne
15.04.2021, 09:15 | #3 |
Ja kupiłem najtańszy jaki był do KTM'a. Od dwóch lat, nie ładowany, nie kontrolowany. Działa jak należy i po 2 miesiącach postoju odpalił KTM bez zająknięcia.
Akumulator to nie technologia rakietowa. Wystarczy, że kupisz markowy i nowy i będzie służył długo. |
|
15.04.2021, 09:57 | #4 |
Jedno,czego bym nie kupował to gotowy,zalany aku.Ekolodzy sobie tak wymyślili,że nabywca sam nie może napełniać baterii kwasem(warsztat lub firma już może).
Leży to w magazynie nie wiadomo od kiedy,nikt tego na pewno nie ładuje przed sprzedażą. Jako warsztat mieliśmy już parę zwrotów takiego produktu. |
|
15.04.2021, 10:07 | #5 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
Teraz już nie ma zalanych jak kupujesz online. Chyba jedynie stacjonarnie ci zaleją. Kupowałem nie dalej jak miesiąc temu. Przyszedł bez elektrolitu i robiłem raban bo nawet w instrukcji było info żeby zalać załączonym elektrolitem. Od marca czy lutego coś się zesrało w przepisach. Musiałem kupić do małego akusa 5 litrów elektrolitu. Wot qva ekologia.
|
15.04.2021, 10:18 | #6 |
Przy zakupach w hurtowni i dostawie do warsztatu mają takie cuda,nawet Yuasa ma to w ofercie.
Z aku bez elektrolitu w opakowaniu też się już spotkałem,trzeba było biegiem pędzić do sklepu po elektrolit.Co za czasy.... |
|
15.04.2021, 13:41 | #7 |
Kupowałem aku tydzień temu. Wcześniej żelówka 2 x droższa wytrzymała 2,5 roku.
Teraz kupiłem za 190 zyla UNIBAT. Sprzedawca zalał mi na miejscu dołączonym do aku elektrolitem. Zasugerował podładować jeszcze, to podładowałem 360 km w drodze. W garażu po powrocie podpiąłem do ładowarki automatycznej i wykazało full. Ale wiadomo że te automaty to gów.o jest. Zobaczymy ile wytrzyma. Sam sprzedawca potwierdził, że jakość akumulatorów obecnie mocno spadła niezależnie od producenta. |
|
15.04.2021, 17:01 | #8 |
Miasto: KLI
Motocykl: RD07, CRF1000
Online: 4 tygodni 1 dzień 7 godz 25 min 50 s
|
Miałem Yuasę, teraz kupiłem w Intercars Exide, gotowy zalany- odebrałem w jednym z oddziałów. Porównując do akumulatorów samochodowych myślę że teraz marka nie ma znaczenia, wszystko wytrzyma max3 lata, szkoda przepłacać.
|
15.04.2021, 18:21 | #9 |
malarz
Miasto: Zabrze
Motocykl: RD07b HRC
Online: 3 miesiące 1 tydzień 3 dni 2 godz 17 min 18 s
|
Tutaj masz w sumie świeży temat o akumulatorach.
http://africatwin.com.pl/showthread....ght=akumulator