|
Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
28.08.2008, 01:55 | #1 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: KTM
Galeria: Zdjęcia
Online: 4 tygodni 23 godz 7 s
|
moto z UK, ustawienie swiatel
otoz przy okazji walki z tripem zajrzalem do swiatel.
do tej pory bylem przekonany, ze po powrocie do polandii bede musial zainstalowac lampy z FSO. no ale dzis zagladam i mym pieknym oczom ukazal sie taki widok [kolorowe kreski dorysowalem]: swiatla2.JPG na moj chlopski rozum wyglada to tak, ze regulacje wysokosci swiecenia swiatel dokonujemy motylkowymi nakretkami [zielone zaznaczenie]. do tej pory wszystko ok. ale jak by nie patrzec, sa jeszcze dwie srubki [czerwone zaznaczenie] i zdaje mnie sie, ze krecac nimi obracam swiatla wokol niebieskiej osi swiatla1.JPG znaczy ze niby moge regulowac swiatla na prawo i lewo? to by rozwiazalo zupelnie problem swiatel w AT z uk. powiedzcie tylko, gdzie jest haczyk? |
28.08.2008, 01:59 | #2 |
Common Rejli
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
Nie rozwiązało by. W ruchu lewostronnym wiązka światła jest rozproszona na pobocze, u nich z lewej strony. W ruchu prawostronnym rozproszona wiązka daje po oczach kierowcom z naprzeciwka (ten haczyk o który pytasz). Niestety bez lamp FSO się nie obejdzie. Ale nie są złe, mam i sobie chwalę, choć zmieniałem z innego powodu - włoszka 35/35W.
28.08.2008, 02:49 | #4 |
Motocykl: RD07a
Online: 1 miesiąc 5 dni 3 godz 33 min 52 s
|
Ja przywiozlem swoja krolowa z UK i tez sie ludzilem ze wystarczy regulacja. Zobaczysz o co biega jak ci pan na przegladzie pokaze na takim urzadzonku. Wygladaja symetrycznie ale swieca inaczej.
28.08.2008, 11:05 | #5 |
Very Old Member ;)
Miasto: Kielce
Motocykl: RD04
Online: 5 dni 16 godz 37 min 3 s
|
Wyglada to mniej wiecej tak:
linia swiatel w moto europejskim: __/ linia swiatel w moto wyspiarskim: \__ opis: na gorze ciemno, na dole jasno Mam nadzieje ze jasno opisalem
28.08.2008, 11:36 | #6 |
Common Rejli
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
Hehe, jaśniej chyba się nie da . Dery, stań motocyklem przed jakąś ścianą, odpal światła i wykumasz o co chodzi.
28.08.2008, 13:48 | #7 |
|
przedmiot, ktory pomyliles z drabina jest tak naprawde specjalnym urzadzeniem serwisowym dla maszyn konstruowanych w technologii rejli, ktore czekaja na stopke centralna od konstruktora rejli Wasilczuka
a co do swiatel to dalej nie rozumiem, ale wierze Wam. sproboje z ta sciana chyba. |
28.08.2008, 15:02 | #8 |
Miasto: Nottingham, UK
Online: 1 tydzień 4 dni 19 godz 49 min 44 s
|
Ja te mam AT z UK ale wiata mam po naszemu.
Dery jest jeszcze jedno wyjcie z tymi wiatami ale to takie na krotka mete tzn na przeglad. Musisz poobcinac wystajace jezyczki w zarowce zeby ja mozna bylo obracac wzgledem osi reflektora. Jak przejdzie przeglad to zkladasz normalne zerowki i zaklejasz czesc szyby tasma zeby nie swiecic innym po oczach i tak jezdzisz. Taniej sie nie da. |
28.08.2008, 17:47 | #9 |
|
no dobra, nie chce bic piany ani sie spierac niepotrzebnie, ale ni hu hu nie moge pojac co jest nie halo.
sprawdzalem ze sciana, blisko, daleko, po ciemku i ze swiatlem. odkrecilem lampy, ogladalem je ze wszystkich stron, od srodka i z zewnatrz. na moje oko wszystko jest symetryczne wzgledem osi pionowej lampy, czyli klosz, reflektor i zarowka. wiec co oprocz ustawienia samej lampy powoduje jej swiecenie w bok? a moze byly rozne wersje lamp do AT - symetryczne i nie? przepraszam za zamieszanie jesli ktos juz mi na to pytanie odpowiedzial, ja wierze w kazde slowo napisane na tym Forum przez Szanowne Grono, ale no nie rozumiem, nie rozumiem.. a jak przechodzisz MOT? |
02.09.2008, 15:02 | #10 |
Miasto: Nottingham, UK
Online: 1 tydzień 4 dni 19 godz 49 min 44 s
|
mam zarejestrowany w porzadnym kraju tj w PL
|
|
|