|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
17.04.2012, 00:30 | #1 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: XR250R
Przebieg: ły
Galeria: Zdjęcia
Online: 3 miesiące 2 tygodni 17 godz 37 min 20 s
|
Południe Polski - ciekawe miejsca. Wrocław - Kotlina Kłodzka - Śląsk - Bieszczady.
Ostatnio ktoś napisał na Forum, że podczas długich weekendów Polacy poruszają się na linii Zakopane - Hel. Tak jakbyśmy zapomnieli o naszych równoleżnikach...
W związku z tym, że zbliża się majówka i łatwo wyrwać dziewięć dni, postanowiłem odwiedzić miejsca, które od dawna chodziły mi po głowie. Ogólnie rzecz biorąc, mam na myśli południową Polskę: Wrocław - Kotlina Kłodzka - Śląsk - Bieszczady. Zależy mi żeby odwiedzić ciekawe miejsca, pojeździć bocznymi drogami i generalnie dobrze się bawić. Wyjazd niestety nie jest motocyklowy (jadę osobówką) ale jestem przekonany, że uda nam się w tym wątku opisać miejsca które z powodzeniem można zwiedzić na motocyklu Żeby nikt nie mówił, że idę na łatwiznę, posiedziałem trochę w necie, poczytałem relacje na Forum i przygotowałem wstępny zarys trasy. Oto on:
http://maps.google.pl/maps?saddr=Ale...,22,23&t=m&z=6 No i teraz mam do was kilka pytań:
Obiecuję zebrać wszystko do kupy za jakiś czas (ze zdjęciami i opisami). Z góry dzięki za pomoc Ostatnio edytowane przez Poncki : 17.08.2012 o 11:33 Powód: Literówka |
17.04.2012, 01:14 | #2 |
Miasto: uć
Motocykl: TA
Online: 1 tydzień 6 dni 21 godz 4 min 36 s
|
to ja w temacie kopalnianym,
do Złotego Stoku warto zajrzeć, w Zabrzu masz jeszcze jedną ciekawą kopalnię: Królowa Luiza, polecam ją z czystym sumieniem, trasa bardzo ciekawa, wyczerpująca temat (głównie współczesnego górnictwa), niestety na stronie wisi komunikat, że szyb na Sienkiewicza jest nieczynny: http://www.muzeumgornictwa.pl/skanse...informator.php więc pozostaje Ci Guido, którą też pewnie warto odwiedzić, natomiast Tarnowskie Góry odpuściłbym, będzie to powielenie atrakcji kopalni złota ale w skróconej wersji a z knajp we Wrocławiu polecam... bar mleczny Jacek i Agatka http://www.gastronauci.pl/4914-bar-j...agatka-wroclaw |
17.04.2012, 09:31 | #3 |
Miasto: Nysa
Motocykl: RD07a
Online: 2 tygodni 2 dni 14 godz 2 min 49 s
|
Mała korekta do Twojej trasy a będziesz mógł zobaczyć zamek w Mosznej.Z Nysy drogą 407 na Korfantów,Łącznik potem 409 w kierunku Krapkowic i autostrady.Powinieneś się załapać na kwitnące magnolie w przyzamkowych ogrodach jest tam też stadnina koni...Polecam!
Ostatnio edytowane przez chudy : 17.04.2012 o 09:48 |
17.04.2012, 09:41 | #4 |
Łowcy z Łopola
Miasto: O! Pole...
Motocykl: Szwenduro
Online: 2 miesiące 2 tygodni 11 godz 2 min 7 s
|
A między Wrockiem a Kłodzkiem nie zapomnij o kompleksie Riese, Górach Stolowych. Na moto warto zaliczyć "Autostradę Sudecką" (DW 389).
|
17.04.2012, 10:13 | #5 |
Motocykl: RD07
Przebieg: mały
Online: 4 tygodni 18 godz 22 min 53 s
|
|
17.04.2012, 10:39 | #6 |
Przebieg: ~
Online: 2 tygodni 5 dni 1 godz 37 min 39 s
|
Ktoś ma ochotę zrobić podobną trasę ale na moto?
|
17.04.2012, 11:23 | #7 |
Miasto: Bytom
Motocykl: 2x XTZ 750, 1x XTZ 660.
Online: 1 tydzień 4 dni 3 godz 8 min 33 s
|
W Kotlinie Kłodzkiej:
- trasa 100 zakrętów. - Szczeliniec Wielki, polecam. - Jaskinia Niedźwiedzia, polecam. - Skalne miasto po czeskiej stronie w Teplicach nad Metuji, zdecydowanie polecam. Jura Krk- Częstochowska: - zamek Mirów, fajnie miejsce na zjedzenie śniadania na trawie - Okiennik Wielki- dobre miejsce na zjedzenie obiadu na samym szczycie, da się wejść od strony chyba południowej (bez wspinaczki) A wogóle, to Kotlina Kłodzka jest na tyle zajebista, że można tam wracać co roku i jest co robić! |
17.04.2012, 11:57 | #8 |
Motocykl: XR250R
Przebieg: ły
Galeria: Zdjęcia
Online: 3 miesiące 2 tygodni 17 godz 37 min 20 s
|
Widzę, że temat się przyjął
Bardzo się cieszę.
Ostatnio edytowane przez Poncki : 17.04.2012 o 23:39 |
17.04.2012, 16:56 | #9 |
Trampkarz
Miasto: Tychy - Wawa
Motocykl: nie AT a TA
Online: 1 miesiąc 1 dzień 12 godz 32 min 21 s
|
Jeżeli chodzi o zwiedzanie browaru w Tychach to polecam zaplanować sobie to na wieczór i od razu nocleg - piwo tam potrafi nieźle zaatakować.
Jak masz jakieś pytania to wal na . Pzdr
17.04.2012, 16:59 | #10 |
kaplica czaszek jest w CZERMNEJ to tylko tak dla uściślenia.
od zachodu: karkonosze - przełęcz Okraj. widoki miazga; stamtąd blisko do Skalnego Miasta ale uwaga! są dwa. IMO znacznie lepsze jest to do którego jest dalej jadąc od Adrspachu; polecam Arboretum Wojsławice; radiostacja Gliwice /w chwili obecnej najwyższa na świecie konstrukcja drewniana!/; 'muzeum pary' przy sztolni Czarnego Pstrąga - wogle sporo ładnej techniki się tam marnuje w Tarnowskich Górach /jako ciekawostka -> była tam właśnie zainstalowana PIERWSZA na kontynencie europejskim maszyna parowa - oczywiście w tamtych latach używana wyłącznie do odwadniania kopalni!/; muzeum chleba tuż obok Tarnowskich gór, masa zabytkowych kuchennych i chlebowych utensyliów, goooowa mała - nazwa miejscowości wyleciała mi ze łba; kopalnia soli w wieliczce jakoś uciekła - jak dla mnie rzecz magiczna... sala Św Kingi śni mi się po nocach...; ogólnie to bieszczady mi się podobają. mało jednak o nich wiem ;( no tak - tyle ode mnie. matjas
|