|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
21.08.2014, 08:47 | #1 |
:O
Miasto: warszawa
Motocykl: RD07
Przebieg: 38000
Galeria: Zdjęcia
Online: 6 dni 21 godz 22 s
|
Gruzja - Swanetia, informacje praktyczne
Witam.
Wybieram się niedługo do Gruzji na tydzień.Konkretnie to Kutaisi i Swanetia. Mam zatem kilka pytań w temacie organizacyjnym, do osób, które były niedawno, gdyż ostatni raz odwiedziłem ten piękny kraj 8 lat temu. Nie bedę posiadał własnego środka transportu, a jadę z dzieckiem, więc szukam opcji wynajmu kierowcy z samochodem, oczywiście za rozsądną cenę.Czy ma ktoś jakiś namiar w Kutaisi? Czy taniej jest kupić kartę GSM czy wykupić internet u polskiego operatora? Szukam też transportu z Mestii do Uszguli. Ogólnie poszukuję jeszcze namiarów na dobre i niedrogie przybytki i atrakcje tj. noclegi, knajpki, muzea, znajdujące się w Swanetii. Wszelkie sugestie i pomocne informacje pomocne w zacnym spędzeniu czasu będą mile widziane. Pozdrawiam
21.08.2014, 09:18 | #2 |
Napisz do Mirmiła. Kręci się dłuższy czas w tych okolicach.
|
|
21.08.2014, 10:05 | #3 |
Łowcy z Łopola
Miasto: O! Pole...
Motocykl: Szwenduro
Online: 2 miesiące 2 tygodni 11 godz 2 min 7 s
|
Kartę SIM kup na miejscu. Za Geocella zapłaciłem 10 lari z czego 8 było na rozmowy (2 kartę miała żona - dzwoniliśmy raczej bez ograniczeń). Są też pakiety internetowe, zasięg bardzo dobry (poza najwyższymi partiami gór).
Jeśli lecisz do Kutaisi to zatrzymaj się u Kote: http://hostelkutaisi.wordpress.com/ U Kote wynajmiesz auto albo dostaniesz namiary na marszrutki. Kote oragnizuje też wycieczki po okolicy (jaskinie, rafting itd.). Kote ma terenówki, a w samym Kutaisi jest ew. opcja wynajęcia osobówki (Astra za 45 lari/dzień). Ale jeśli wybierasz się do Ushguli to weź co najmniej Nivę - między Ushguli a Mestią mijałem chłopaków, którzy na kamieniu rozwalili miskę olejową w wypożyczonej Astrze. Mirmił tez tam jest, więc w razie czego możesz się z nim dogadać. Ostatnio edytowane przez mishieck : 21.08.2014 o 10:09 |
21.08.2014, 14:49 | #4 |
Miasto: DW/RP/BHA/WE
Motocykl: RD07a
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 10 godz 12 min 6 s
|
Z Kutaisi najszybciej marszrutką do Zugdidi i dalej do Mestii (choć widziałem też chyba bezpośrednie)
W Mestii spaliśmy w Nino Ratiani guesthouse- przy wjeździe do miasteczka po prawej stronie 35 Lari/pokój z kolacją i śniadaniem. Za wino do kolacji trzeba dopłacić. Z Mestii do Uszguli jeżdżą busiki (Mitsubishi Delica 4x4). 45km i 3 godziny jazdy- droga prawdziwie górska