![]() |
|
Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2010
Miasto: Tychy (PL) Hannover (D)
Motocykl: RD04
Przebieg: 112000
![]() Online: 2 miesiące 14 godz 39 min 31 s
|
![]()
Od poczatku jak mam Afryczke mam lekkie stuki np podczas jazdy po nierownych studzienkach do garazu gdzies z okolic glowki ramy. Myslalem ze po wymianie lozysk w glowce, ktore byly jeszcze oryginalne i mialy prawie 100.000 na karku, odglos zniknie, ale niestety jest absolutnie bez zmian.
Wszystko dobrze skrecone, kluczem dynamomatrycznym, gdzie poszarpie wszystko stabilnie trzyma. Nieznajac motocykla, uparlbym sie ze lozysko w glowce luzne. Nawet podkrecilem je teraz za sztywno, aby 100% wykluczyc podczas testu, no ale bym tutaj nie pisal jesli by sie poprawilo. Hmmm, troche juz nie wiem gdzie mam szukac |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2011
Miasto: Koło
Motocykl: XTZ 660 3YF
![]() Online: 2 tygodni 4 dni 20 godz 54 min 52 s
|
![]()
Postaw na centrali. Koło tylne w górze. Złap za końce wahacza i podziałaj w pionie. Możliwe, że stuka wytarta panewka górnego mocowania amortyzatora. Stuki mogą prze nosić się po ramie i mylić. Jeśli nie to przednie koło w górę i szarpiemy przód tył. Możliwy luz na tulejach ślizgowych zawiasu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
przemieszczacz
![]() Zarejestrowany: Sep 2009
Miasto: Skierniewice
Motocykl: LC8, exc-f 250
![]() Online: 3 miesiące 3 tygodni 3 dni 19 godz 30 min 15 s
|
![]()
Mam to samo u siebie. Też wymieniłem łożysko w główce i dalej stukało więc rozebrałem przód i okazało się, że dolne tuleje ślizgowe są wytarte i spod teflonu wyziera już metal. Niestety nie miałem pod ręką nowych więc nie jestem w stanie stwierdzić na 100% czy ich wymiana pomoże, ale nic innego nie przychodzi mi do głowy.
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: May 2010
Miasto: Piwniczna-Zdrój
Przebieg: 53000
![]() Online: 3 miesiące 2 tygodni 6 dni 12 godz 8 min 26 s
|
![]()
To stukanie to mogą być panewki w lagach.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
![]()
mi tez stuka. szczególnie jak w złożeniu wjade w jakiś dołek i jak przeskakuje przez policjanty. Przejmować sie tym mocno czy nie?
![]() |
#6 | |
El Mariachi
![]() Zarejestrowany: Aug 2009
Miasto: Podkarpackie
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 2 godz 12 min 15 s
|
![]() Cytat:
![]() 20 letnie sprzęty tak maja ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2013
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 2 godz 8 min 31 s
|
![]()
te stuki o których piszecie pochodzą od wyrobionej plastikowej tulejki, która nie jest wymienna a znajduje się w dolnej części chromowanej lagi. Stuk ten powstaje podczas szybkiej zmiany kierunku pracy zawieszenia. Jest wyczuwalny także na kierownicy i niczym nie różni się od objawów dźwiękowych luzu na główce ramy. Łatwo to sprawdzić wyjmując lagę z motocykla - naciskamy i gwałtownie puszczamy. Jeżeli tulejki są mocno wyrobione to takie zawieszenie napier..a konkretnie i jest to głównie słyszalne podczas wolnej jazdy, później szum wiatru i dźwięk silnika skutecznie to zagłusza.
Ostatnio edytowane przez mdxmd : 25.10.2013 o 02:16 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: XR250R
Przebieg: ły
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 3 miesiące 2 tygodni 1 dzień 10 godz 54 min 55 s
|
![]()
Był kiedyś wątek "stuki przy dobiciu" ale nie mogę znaleźć".
Sporo różnych teorii się tam pojawiło. Były chyba nawet osoby, które powymieniały co się dało i dalej stukało ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: Kielce
Motocykl: Dziczyzna
Przebieg: ustalam
![]() Online: 4 miesiące 1 tydzień 3 dni 14 godz 40 s
|
![]()
Ja też tak mam, w sensie stuków - są tylko w sytuacji, gdy np. wolno najadę na studzienkę lub krawężnik (niewysoki - taki do 10 cm) a cały przód mam od husqi i działa świetnie...czyżby u mnie też panewka? Luzu na główce brak. Czy gdyby to była panewka w ladze wyrobiona, działała by regulacja (a działa u mnie dobrze) i nie puszczało oleum z lagi (szybsze zużycie uszczelniaczy)? Bo idzie zima więc mogę rozebrać lagi
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: May 2009
Miasto: Nowy Sącz
Motocykl: crf1000a
Przebieg: 2
![]() Online: 10 miesiące 3 tygodni 1 dzień 3 godz 16 min 40 s
|
![]()
A tarcze masz pływającą? Jak tak to ona stuka.
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
silnik transalpa 92r. w ramie RD03 | piotrek | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 6 | 26.02.2010 10:20 |
Gdzie nas jeszcze nie było? | giziu | Kwestie różne, ale podróżne. | 14 | 29.07.2008 18:52 |