|
Szpej turystyczny - Produkty i Porady Wszystko co potrzebne do dużej i małej turystyki |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
11.04.2013, 12:28 | #1 |
dziad barowy
Miasto: bielsk podlaski
Motocykl: RD07a
Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 8 godz 55 min 28 s
|
Namiot rodzinny- prośba o radę
Siemacie.
Doradźcie coś w temacie namiotu rodzinnego. Chodzi mi o to żeby namiot był po spakowaniu w miarę mały i lekki, mieścił 5 osób i miał duży przedsionek- gotowanie, klamociarnia itd. O właściwościach wodoszczelnych nie wspominam już nawet bo to powinien spełniać każdy namiot. Chcę to wozić motocyklem i samochodem. Nie wiem jak ma się sprawa namiotów jednowarstwowych. Zawsze uważałem, że dwie warstwy są lepsze. Chyba jestem nie na czasie. Na allegro ceny są od 300zł do 4 tyś zł. z góry dzięki.
11.04.2013, 13:06 | #2 |
Miasto: Szczecin
Motocykl: CRF1100
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 dni 8 godz 50 min 26 s
|
mnie ostatnio bardzo przyadły namioty samorozkłądające się z decatchlonu, takie z 2 sypialniami i przedsionkiem.
kiedyś miałem 8 osobowy, nei samo rozkłądający się i powiem Ci że średni czas rozłożenia to ok 1 godz. to mnie na tyle dobiło że temat odpuściłem zupełnie i sprzedalem go. namioty samorozkłądające w przypadku Auta to jak dla mnie najlepsze rozwiązanie.
11.04.2013, 13:08 | #3 |
Miasto: Bielsko - Biała
Motocykl: dr650se
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 1 godz 20 min 44 s
|
A więc
Jednopowłokówki są albo do d albo bardzo drogie (membrana) i raczej stosowane w 1,2 osobowych namiotach szturmowych, Są lekkie, ale mają jedynie chronić doraźnie - nie nadają się na dłuższe lezakowanie. Na 5 os, na moto, będziesz miał problem, bo będziesz musiał wybrać albo coś, co zapewni przetrwanie nocy, albo zajmie ci większość miejsca. Ja np mam 3 namioty 2 os, od 1,2 kg do 3,5 kg, każdy ma inne zastosowanie. Nie znajdziesz uniwersalnego! Najlepiej poczytać testy np na NGT, albo innych zagranicznych. TRochę czasu musisz spędzić przed ekranem zanim zajarzysz o co ci chodzi. Mogę polecić jedynie firmy znane z produkcji przyzwoitego szpeju, sprawdź np Marabuta. Namiot podobnie jak śpiwór, czy karimata to podstawa fajnego urlopu przez parę lat, nie ma nic gorszego od nie przespanej nocy.
11.04.2013, 13:11 | #4 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 2 dni 19 godz 7 min 52 s
|
Mam takie coś: http://www.decathlon.pl/namiot-t62-id_8056079.html
Kupiłem kilka lat temu na jakiejś promocji za 650 zł. Do tego od razu zanabyłem podłogę za 50 zł (taka mocniejsza plandeka). W drugim roku używanie pojechaliśmy na wakacje i zaliczyliśmy 10 dni ciągłego deszczu - zero przecieków. Do tego okazało się, że pod podłogą płynął strumyk Namiot spory (prawie 4x4.5m w rzucie), 18kg to też nie mało. Ale w przedsionku mieści się kuchnia, miejsce na jedzenie, stół i 4 dorosłe osoby na krzesłach. Rozkładanie to maksymalnie 20 minut (dzieciaki i ja). Spaliśmy w nim w 4 osoby (2+2) i było na prawdę dużo miejsca. Na 3+3 też spokojnie da radę. Namiot ma w tej chwili 6 czy 7 lat, zaliczył atak myszy (dziury w sypialni pozaklejałem samoprzylepnym ripstopem, ale można kupić wszystkie części zamienne). Rozstawiam go kontrolnie raz do roku i widać, że dalej da radę. Jednym słowem: polecam.
11.04.2013, 14:24 | #5 |
dziad barowy
|
Dzięki panowie.
Nie sprecyzowałem, że będę go woził albo samochodem albo moim zaprzęgiem, w którym bagażnik jest bardzo pojemny. Na motocykl mam dość zgrabną trójkę z hannaha. Lupus- wiem że uniwersal nie istnieje tak samo jak w motocyklach. Sypialnia w mojej trójce ma 2mx2m i to by od biedy wystarczyło. Bardziej brakuje przedsionka do gotowania i zorganizowania czasu dzieciakom w razie złej pogody.
11.04.2013, 14:30 | #6 |
|
http://www.namioty.marabut.com/namio...t-mesa,28.html
Otototo, tak na długi deszczowy tydzień
11.04.2013, 15:34 | #7 |
dziad barowy
|
hehe. Dzięki Lupus- w sumie nie głupi pomysł znając moje szczęście do pogody ;D
To podobuje mnie się http://www.decathlon.pl/namiot-secon...d_8171231.html Jedyny minus to cena. Poza tym szybki, lekki, duży, sypialnie oddzielone przedsionkiem a nie szmatą.
Africa jest jak kotlet schabowy. im mocniej bita tym lepiej smakuje. rolnik-kaskader RD 07A '96 na starym forum w szóstej linijce Ostatnio edytowane przez wasilczuk : 11.04.2013 o 15:40 |
11.04.2013, 15:39 | #8 |
|
To na prawdę może być dobry pomysł, tym bardziej że można to użyć jako namiot, w razie W
11.04.2013, 16:28 | #9 |
Miasto: DW
Motocykl: Pyr pyr
Przebieg: dowolny
Online: 5 miesiące 16 godz 22 min 32 s
|
Używam czegoś takiego http://www.hannah.cz/stan-hannah-bight-4547.html tylko w starszej wersji.
Do przedsionka naprawdę sporo wchodzi, wysokość 2m, a w sypialni spokojnie mieści się 5 osób. Minus, jest tylko jedna sypialnia, więc jak ktoś szuka prywatności od dzieciaków to musi szukać czegoś innego. pzdr |
11.04.2013, 16:55 | #10 | |
Miasto: Szczecin
Motocykl: CRF1100
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 dni 8 godz 50 min 26 s
|
Cytat:
żona już takiego zapragneła
|