![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: Gliwice
Motocykl: Honda Dominator
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 5 dni 11 godz 20 s
|
![]()
Witajcie
Chciałbym podzielić się z Wami wrażeniami z krótkiej wycieczki po moich okolicach (tj. około 100 km od domu) Lubię czytać Wasze relacje i poznawać fantastyczne zakątki w które może też się wybiorę dzięki temu, że wiem teraz gdzie się znajdują. Tak więc może i ja zainspiruję kogoś na małą wyprawę po Kotlinie Kłodzkiej. Chciałbym na początku zaznaczyć, że byłem tam wiele razy i zazwyczaj to nie na moto lecz puszką. Jest tam naprawdę wiele miejsc godnych zobaczenia i systematycznie będę dodawał nowe wyprawy. Po ustaleniu, która babcia w jakich godzinach zaopiekuje się naszą małą półtora roczną córeczką, możemy wskakiwać na moto i ruszać ku przygodzie. DSCF0503_zmień nazwę.JPG Start Jelcz-LAskowice (ok. 15 km od Wrocławia na Płd-Wsch.) godzina wczesna tzn. po śniadaniu. Ruszamy na południe. Chciałem ustawić trasę "pieszą" na AutoMapie ale po ostatniej wycieczce żona ma uraz do tego trybu nawigacji i każe mi pod groźbą opuszczenia motoru zmianę na tryb co najwyżej "terenowa" ![]() Tak się dziwnie złożyło, że na stacji paliw w naszej wichurze była straszna kolejka tak więc lecimy z bliżej nie określoną ilością paliwa. ( w Dominatorze zbiornik raczej symboliczny) W Strzelinie mijamy stację Orlen - nie czynna - przyjmują paliwo. Następna stacja w tej samej miejscowości - czynna - ale kolejka na pół godziny czekania. Jeszcze nie zdążyliśmy wyjechać z miasta a tu moto przerywa. Zanim zdążył zgasnąć przekręcam kurek na rezerwę. Mamy około 3l myślę sobie nie będziemy stali w kolejce tylko jedziemy dalej. Przecież to nie Afryka stacji w PL nie brakuje. No i tak dojechaliśmy do Ząbkowic Śląskich - przejechaliśmy prawie całe a tu stacji nie ma ![]() Byłem zmuszony szukać w navi najbliższy POI stacja benz. DSCF0511_zmień nazwę.JPG Tak więc nawrotka i jedziemy tam gdzie navi prowadzi. Udało się ![]() Jesteśmy na Orlenie a tu tłok taki jakby paliwo znów po 4 zł było ![]() I oto pierwszy punkt trasy NEOGOTYCKI ZAMEK HOHENZOLLERNÓW w Kamieńcu Ząbkowickim DSCF0516_zmień nazwę.JPG DSCF0517_zmień nazwę.JPG DSCF0518_zmień nazwę.JPG DSCF0520_zmień nazwę.JPG Budowla imponująca lecz niestety strasznie zaniedbana. Pamiętam jak kilka lat temu trwały tam praca renowacyjne ( jacyś ludzie stali przy betoniarce, pies warczał, stało kilka autek na terenie) dziś dziury w ogrodzeniu i kto odważniejszy może zamek spenetrować. Jeśli mój opis to za mało polecam link Żonka już mi tam coś marudziła, że ją tyłek boli i że chce odpocząć więc zmieniłem troszkę kolejny punkt wycieczki i udaliśmy się do pobliskiego Złotego Stoku. DSCF0523_zmień nazwę.JPG DSCF0525_zmień nazwę.JPG Polecamy każdemu zwiedzanie kopalni złota. Bilet 17 zł Trafił nam się przewodnik z jaj-iem a dokładniej to przewodniczka ![]() 1,5 h spędziliśmy w klimatyzowanych warunkach czasami parskając śmiechem kiedy na zewnątrz było ponad 30 stopni. ![]() DSCF0527_zmień nazwę.JPG DSCF0528_zmień nazwę.JPG A teraz ciekawostka. Jeśli posiadasz tablicę ostrzegającą - informującą itp. z czasów PRL możesz do kopalni wejść na nią jak na bilet z kasy. DSCF0530_zmień nazwę.JPG DSCF0531_zmień nazwę.JPG DSCF0532_zmień nazwę.JPG Z kopalni wywożą kolejką co jest nie mała frajdą ![]() DSCF0533_zmień nazwę.JPG DSCF0535_zmień nazwę.JPG Czas ruszać dalej ale najpierw szybka naprawa w stylu zrób to sam Adama S. ![]() DSCF0539_zmień nazwę.JPG Kupiłem dziadowskie podnóżki pasażera ( bo po co mi lepsze przecież i tak zawsze jeżdżę sam ) nooo prawie zawsze ![]() Postanawiamy zjechać na najdłuższych tyrolkach w Europie 1600m, któe znajdują się nad kopalnią DSCF0540_zmień nazwę.JPG DSCF0541_zmień nazwę.JPG Nie doszło to jednak do skutku. Żona jak zobaczyła to z bliska to zrobiła się ![]() Następny cel to Srebrna Góra. Trasa ustawiona na terenową. No i poprowadziła nas po drodze asfaltowej - później ziemnej - następnie trawiastej - aż do skarpy wysokości ok. 4 m. Ale co my nie podjedziemy ![]() No i podjechać się udało a nawet wykonać mały wyskok ![]() Ciśniemy dalej bo to już podjazd pod twierdzę w Srebrnej Górze i coś czuję że moto dziwnie skacze a na serpentynach tył mi ucieka i strach go kłaść w zakręcie. Stajemy bo zaczyna śmierdzieć palonym olejem ![]() DSCF0543_zmień nazwę.JPG DSCF0546_zmień nazwę.JPG Pamiętacie wyskok na skarpie ? Amortyzator niestety nie dał rady przetrzymać ![]() Lecimy dalej DSCF0550_zmień nazwę.JPG Od tej pory zaczyna się jazda jak na przysłowiowym wozie drabiniastym. Żona nawet coś wspominała o chorobie morskiej Trzeba było zreflektować się i zmienić założenia. Odpuszczamy penetrację po Ludwikowicach Kłodzkich i tamtejszych tajemniczych drogach betonowych na górze, pozostałościach po III Rzeszy, które zapewne były częścią kompleksu RIESE ( więcej wygooglujcie jeśli to Was ciekawi) Na pewno jeszcze tam wrócimy. Kierunek teraz to Wielka Sowa gdzie mamy rezerwację w schronisku Orzeł 875 m n.p.m. (30 zł od osoby) Do schroniska można dojechać na moto choć bez dobrych opon zjazd może przysporzyć kilku siwych włosów ![]() DSCF0551_zmień nazwę.JPG Warunki bardzo dobre jak na schroniska ![]() A teraz po tak męczącym dniu należy się relaksik ![]() DSCF0552_zmień nazwę.JPG DSCF0560_zmień nazwę.JPG Nawet trochę romantyzmu się wkradło ![]() DSCF0565_zmień nazwę.JPG DSCF0571_zmień nazwę.JPG Kolejny dzień i żona już goni o świcie do domku do córeczki a więc co zrobić ![]() Trzeba było odpalić Dominatorka i obudzić wszystkich śpiochów w schronisku co to myślą, że można do 8-ej spać DSCF0572_zmień nazwę.JPG DSCF0573_zmień nazwę.JPG To już byłby koniec.. powrót bez sprawnego amorka przebiegał już tylko po czarnym a i tak bujało jak na okręcie ![]() Pozdrawiam Wszystkich Podróżników!
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2008
Miasto: gdzie?
Motocykl: ?? tak, to niewykluczone ale dokładnie to nie pamiętam
Przebieg: tak
![]() Online: 2 dni 6 godz 1 min 21 s
|
![]()
Bardzo ładnie. Moje ulubione okolice.
#8 W podpisach nie warto pisać byle czego. Tylko same mądrości. #5 A jak się komu nudzi to niech sobie coś w Świątyni poczyta. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2011
Miasto: zarzyca/strzelin
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 3 tygodni 2 dni 10 godz 20 min 43 s
|
![]()
w strzelinie jest jeszcze jedna stacja paliw, taka mala ale paliwo ok
![]() w zabkowicach sa dwa orleny przy trasie nr8 ![]() terweny znam i polecam , ale to tylko znikom a czesc tego co mozna zobaczyc, tygodnia nie starczy na wszystko ![]()
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2012
Miasto: Wrocław
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 3 miesiące 6 dni 23 godz 32 min 34 s
|
![]()
Z 2 miesiące temu różnica w cenie paliwa (stacje Orlen) pomiędzy J-L a DST wynosiła 50gr na litrze na korzyść J-L. Dalej takie jest?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
|
![]()
@ kulka
Doskonale wiem, że Kotlinę aby zwiedzić to i roku nie starczy. Już jeżdżę tam od 10 lat i pewnie poza tamą w Zagórzu, kompleksami RIESE Walim, Osówka, Jugów, Włodarz, dziwną fabryką w Ludwikowicach, wspaniałymi mostami kolejowymi oraz twierdzą w Srebrnej Górze, przepięknym zamkiem Książ jest masa innych miejsc do których jeszcze nie dotarłem ale dotrę ![]() @Fizolof Co do ceny paliw... takich różnic tj. 50 gr. nie zaobserwowałem ale faktem jest że w J-L jest zawsze taniej niż we Wroc ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
|
![]()
Dołożę do tej historyjki jeszcze jedną, która miała miejsce dwa miesiące wcześniej.
Wystartowaliśmy rankiem z J-L do Srebrnej Góry i dzień zapowiadał się naprawdę pięknie. Trasa dobrze znana dlatego nie mogłem oprzeć się pokusie aby ją troszkę urozmaicić i bez wiedzy (później się okazało, że i bez zgody ![]() ![]() Jadąc tak najpierw asfaltami 3 kategoria odśnieżania trafiliśmy na całkiem przyjemną drogę szutrową wśród alei starych drzew. Tak przyjemnie pomykamy, aż trasa z szutrowej przechodzi w polną po czym niknie na polu rzepaku. Dziwna sprawa z tą auto-mapą znam kilka dobrych polnych(szutrowych) dróg w moich okolicach których nie ma na tej mapie a zdarza jej się prowadzić mnie iście ścieżkami dzikich zwierząt ( ostatnio poprowadziła mnie wprost do starorzecza odry ![]() ![]() Ale wracając do wycieczki... tak więc rzepak przed nami ![]() ![]() 01.JPG I takie klimaty lubię ![]() Jest chwilka aby rozprostować kolana. 02.JPG Za to z pięknej pogody i słoneczka zostało już nie wiele teraz nadciągają burzowe chmury i zaczyna już coś kapać. Nie ma co czekać lecimy w stronę przeciwną do burzy rzecz jasna. 03.JPG 04.JPG Dolatujemy do Srebrnej Góry i tutaj bardzo lubiany cel wielu wycieczek 30 metrowy wiadukt kolejowy. Na którym wiele osób uczy się zjazdów linowych ( w tym kilka lat temu również i ja ![]() most.jpg 05.JPG 06.JPG Wiaduktów jest dwa a należą one do wybudowanej w XIX wieku kolejki Sowiogórskiej gdzie ponad 6-o km odcinek stanowiła kolejka zębata. Na długości około 4 km różnica wzniesień wynosi 200 m. A teraz najciekawsza część wyprawy czyli przejazd po trasie kolejki ![]() 07.JPG 08.JPG W kilku miejscach trasa była przecinana drogą i kilkoma mniejszymi mostkami. 09.JPG 10.JPG 11.JPG Wychodzi 6 km malowniczej drogi raz wiaduktem raz wąwozem i można mieć wrażenie, że niemal przenieśliśmy się 100 lat wstecz i właśnie podróżujemy Sowiogórską kolejką. 12.JPG 13.JPG 14.JPG Dolatujemy do naszego ulubionego schroniska Orzeł ulokowanego na Wielkiej Sowie z zamiarem spędzenia tam nocy. Ku naszemu zaskoczeniu trafiamy akurat na jakiś zlot miłośników biegów po górach i z naszych planów nici bo miejsc już dawno nie ma. 15.JPG 16.JPG Ale spędzamy na stoku w promieniach słońca kilka godzin plus do tego niezły obiadek ( restauracja pod schroniskiem daje radę polecamy 19 zł ser smażony+plus pieczone ziemniaczki i surówka) 17.JPG 18.JPG Dochodzi noc więc ruszamy do m. Rzeczka w poszukiwaniu jakiegoś pensjonatu i udaje się znaleźć w dobrej cenie 50 zł za pokój nazwy już nie pamiętam. Pokoik skromny i czułem klimat koloni za dzieciaka ![]() A teraz to na co żona czekała cały dzień ![]() ![]() 19.JPG
![]() |
![]() |
#7 |
droga jest celem
![]() Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: Wrocław
Motocykl: RD07, LC8
Przebieg: X70.000
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 18 godz 34 min 0
|
![]()
Skoczek, wycieczka super, a traska śladem tej kolejki - zajefajna!
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Dec 2011
Miasto: Jaworzyna Śląska
Motocykl: XTZ660
Przebieg: 1km
![]() Online: 1 tydzień 6 dni 16 godz 15 min 15 s
|
![]()
Kurcze tez ostatnio jezdzilem troche w tamtych rejonach lecz dla mnie to wciaz sa one pelne tajemnic
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Jak kółka to tylko dwa , a jak chcesz cztery - kup dwa motory :-)
![]() Zarejestrowany: May 2012
Miasto: Lancaster UK
Motocykl: 2x RD07A CRF1100 Adventure Sport
Przebieg: 90 tys
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 1 dzień 16 godz 59 min 0
|
![]()
Moje tereny. Tu jest naprawde duzo ciekawych miejsc dla kazdego w zalezności co kto ;lubi.
Ciekaw traska ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
|
![]()
Ciesze się, że Wam się spodobała moja relacja
![]() A oto poglądowa mapka z trasą kolejki Sowiogórskiej ( starałem się opisać w miarę czytelnie) w razie wątpliwości pytać ![]() trasa kolejki.JPG
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Ciekawe trasy i miejsca dla motocyklistów -mapka i aplikacja | mrdrzewo | Kwestie różne, ale podróżne. | 18 | 01.05.2015 21:19 |
Ciekawe miejsca i noclegi na trasie Albania, Grecja, Macedon | Orzech | Przygotowania do wyjazdów | 3 | 05.05.2014 20:50 |
RUMUNIA ciekawe miejsca | bouli | Przygotowania do wyjazdów | 14 | 18.01.2012 10:43 |