Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Uklad paliwowy i wydechowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Odcięcie zapłonu (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=2499)

zimny 25.06.2013 15:03

Cytat:

Napisał Moto-Bandit (Post 324910)
W sobotę zrobiło mi się podobnie przy mojej RD04. :mur:

W trakcie jazdy stracił moc i rozpędza się normalnie do ok. 4000 obrotów.
na piątce do ok. 90km/h powyżej się dusi i dławi.
Przy delikatnym dodawaniu gazu bardzo powoli rozpędza się do 120km/h
Na niskich obrotach silnik pracuje równo i ładnie.

Wygląda, jakby nie dostawał paliwa. Gdzie zacząć poszukiwania?
Czy może broić pompka paliwowa?
Czy od razu pruć gaźniki?

Ja miałem coś w ten deseń. Tylko było tak że jak przy 4-5 tys dałem ostro w palnik to się dławiła i po jakimś czasie przyspieszała. Jak delikatnie dodawałem to osiągała jakieś 140km/h.

Winna była pompa - otóż na stykach z larssona pompa zachowywała się jakby podawała za mało paliwa. Dowiedziałem się przypadkiem podmieniając pompę w celach testowych - na oryginalnych stykach było OK. Choć teraz podejrzewam że styki były OK, tylko ich montaż spaprany.

Tak czy inaczej - szukałbym w paliwie, szczególnie zaczął od pompy, baku itp. Gaziory zostaw na później.

Pozdrawiam
zimny

Moto-Bandit 25.06.2013 17:13

Cytat:

Napisał zimny (Post 324924)
Winna była pompa - otóż na stykach z larssona pompa zachowywała się jakby podawała za mało paliwa. Dowiedziałem się przypadkiem podmieniając pompę w celach testowych - na oryginalnych stykach było OK. Choć teraz podejrzewam że styki były OK, tylko ich montaż spaprany.

Po wstępnych oględzinach:
-Filtr powietrza czysty
-Pompa nie była ruszana przeze mnie ani razu, udało mi się dopiero co ją wyciągnąć (RD04 - męka) - rozbiorę jak się trochę uspokoję po wyjmowaniu
-Paliwo przez filtry paliwa po odkręceniu kranika leci bardzo ochoczo całym przekrojem

Idę dłubać dalej...

Moto-Bandit 25.06.2013 20:38

2 Załącznik(ów)
Czy widoczne na zdjęciu przyłącze pompy jest oryginalne?
Czy jak połączę wężykiem te dwie końcówki (omijając pompę) to przy połowie pełnego zbiornika i dobrym przepływie powinno zdążyć podawać paliwo do gaźników?

Druga fotka to styki pompy - takie nie wiadomo jakie ni to wypalone ni to dobre

zimny 25.06.2013 21:13

Co do łączenia przewodów to chyba powinien być pełny zbiornik. Ale nie jestem pewny - w RD04 ponoć jest lepiej w tym temacie niż w 07. Co do styków to one chyba wypalone są. Jakby coś to chyba mam zamienniki na sprzedaż bo ze 3 komplety na 2 pompy się zebrały :-)

bass 25.06.2013 22:01

...styki już umarły, Twoja usterka polega na tym, że jak jedziesz to one się "sklejają" :D i pompa nie daje paliwa, za chwile się odkleją i daje... jak z babą co ma okres :D moja (honda) miała to samo, wymieniłem styki na nowe, ok 5 dych? w larsonie są od ręki dostępne... do tego ten Twój filterek ma już kilka latek raczej, 16 pln nowy, też w larsonie jest... i bedzie git... jeżeli chodzi o wężyki i grawitacyjne podawanie paliwa to podłącz wszystko w jeden i bedzie działać bez problemu...

Moto-Bandit 28.06.2013 17:37

Cytat:

Napisał bass (Post 325002)
...styki już umarły, Twoja usterka polega na tym, że jak jedziesz to one się "sklejają" :D i pompa nie daje paliwa, za chwile się odkleją i daje... jak z babą co ma okres :D moja (honda) miała to samo, wymieniłem styki na nowe, ok 5 dych? w larsonie są od ręki dostępne... do tego ten Twój filterek ma już kilka latek raczej, 16 pln nowy, też w larsonie jest... i bedzie git... jeżeli chodzi o wężyki i grawitacyjne podawanie paliwa to podłącz wszystko w jeden i bedzie działać bez problemu...

Styki wymienione na nowe, niestety poprawy brak.
Silnik pracuje równo, ale nadal brak mocy przy większych obrotach.
Trza szukać dalej.

rob 28.06.2013 18:11

Poziom paliwa w gaziorach?

Moto-Bandit 28.06.2013 19:48

Cytat:

Napisał rob (Post 325682)
Poziom paliwa w gaziorach?

Gaźników jeszcze nie ruszałem, co do poziomu paliwa, to myślę, że nie powinien się nagle zmienić. moc stracił w trakcie jazdy. Ja stawiam na syf w gaźnikach.

Moto-Bandit 28.06.2013 21:56

1 Załącznik(ów)
Świeca z przedniego cylindraZałącznik 41216

Ful serwis z wszelkimi regulacjami i czyszczdeniem myślę, że pomoże.
Za dużo tankowania w zadupiach...tak sobie myślę.

Orzep 28.06.2013 22:45

Foto oglądam na telefonie, ale chyba zbyt dużo powietrza w mieszance!
Oszczędniś... ;)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:16.