![]() |
Cytat:
Ja w swojej załałem półsyntetyk Motula 15w50 (chyba już teraz nie pamietam a nie chce mi się iśc do garazu) zrobiłem 800 km po wymianie i jak było poł stanu na bagnecie tak jest:Thumbs_Up: mimo iz babcia tez 20 roczek konczy. Pewnie obrażą sie posiadacze innych Afri ale wielkrotnie słyszałem że RD03 była najlepiej wykonanym egzemplarzem Afri - czy to prawda nie wiem ale takie opinie można uslyszeć Powiem szczerze że to jest mój pierwszy motorek który nie spożywa oleum. Poprzedni CX i Shadow w granicach do litra na 1000- 1500 km wciagały - zalezalo to do odkręcania manetki. Bartol Generalnie nie szukałbym dziury w całym tylko jezdził - tym bardziej ze pogoda miodzio jest. Bedzie zima popatrzysz - piszesz że zmiana oleju na bardziej gesty nic nie pomogła to moim zdaniem to sprawa uszczelniaczy zaworowych - ale jak zwykle cieżko cos diagonozowac przez net i zanim cokolwiek rozbierzesz poradź się dobrego mechanika |
Dzięki za wszystkie za i przeciw. Wniosek - na razie nie ma tragedii - a na dłuższą trase bańka oleum do kuferka - co zresztą czynię. Po sezonie zobaczym co i jak, a jak przyjdzie do wymiany to zalać olejem a nie Castrolem :) cokolwiek to znaczy ;).
Na razie JEŹDZIM !! Pozdrówka |
To znaczy Motul, Agip, LiquiMoly, ale nie Castrol, który ma najgorszą lepkość kinetyczną spośród wymienionych.
|
A co znaczy "lepkość kinetyczna"?
|
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lepko%C5%9B%C4%87
Jest to własność, która bezpośrednio wpływa na konsumpcję oleju. |
Moja Afri RD04, tez nie bierze wogole oleju, nie musialem dolewac miedzy wymianami, jezdze na Mobilu 4T 10w40.
|
Cytat:
|
moj trampek brał 1,5L/1000km czego by mu nie wlac :Sarcastic: wiec lałem minerała 20w50 z larsona. 5L za 70zł i wio. i tak silnik miał ciagle swieży olej wiec moze to byc nawet minerał :)
|
A czy orientuje się ktoś czy do zmiany uszczelniaczy konieczne jest demontowanie "czapki"? czy wystarczy sprężonym powietrzem trzymać zawory?
Pytanie 2: Ile orientacyjnie może kosztować zestaw uszczelniaczy do RD04. (W Kletnie na offie moja kopciła bardziej niż Komar3 od Łysego) :mur: |
Cytat:
Zrobiłem szlifowanie zaworów i gniazd zaworowych, bo puszczały, pomierzyłem tłoki, cylindry, pierścionki. Okazało się, że jeden cylindry są cycuś, pierścienie na jednym cylindrze w normie, drugi jeszcze jak cie mogę, ale wymieniłem komplet pierścieni i uszczelniacze zaworowe. Po całej operacji zalałem oczywiście Motula 15W40. Przejechałem już 3 500 km, i stan oleju jaki był, taki jest. Nie widzę sensu, żeby przy jakimś tygodniowym dalszym wypadzie brać 5 litrów oleju. A w sezonie dolewać 15 litrów. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:11. |